open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/52/21

Номер провадження 2/404/20/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

14 липня 2021 року м. Кропивницький

Кіровський районний суд м. Кіровограда у складі:

головуючої судді -Варакіної Н.Б.

за участю секретаря - Гуйван О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому справу за позовом Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості (місцезнаходження: вул. Маланюка, 15, м. Кропивницький, код ЄДРПОУ 22218952) до ОСОБА_1 (ІН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) про стягнення безпідставно отриманих коштів,-

ВСТАНОВИВ:

У січні 2021 року представник позивача звернулась до суду з позовом, яким просила стягнути із відповідача безпідставно отримані кошти допомоги по безробіттю в розмірі 3164,51 грн. та 2 102 грн. судового збору.

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 27.01.2021 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи в порядку спрощеного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

В судове засідання представник позивача надала заяву, якою позовні вимоги підтримала у повному обсязі, не заперечила проти винесення заочного рішення суду.

Відповідач до суду не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся судом належним чином, причини неявки суду невідомі, правом подачі відзиву на позов не скористався.

За таких обставин, згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Зі згоди представника позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи відповідно до ст. 280 ЦПК Українина підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку щодо задоволення вимог, виходячи з наступного.

Статтею 4 ЦПК Українипередбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 3 ст. 12 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом (ст. 81 ЦПК України).

Згідно з Положенням про Державну службу зайнятості, затвердженим наказом Міністерства соціальної політики України від 14.06.2019 №945, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.07.2019 за № 733/33704, до основних завдань Державної служби зайнятості відноситься здійснення контролю за використанням роботодавцями та безробітними коштів Фонду (ч. 1 п.12 р. ІІ Положення). Регіональні центри зайнятості та їхні філії, базові центри зайнятості за п.1 ч. 3 р. ІІІ Положення забезпечують організацію: ведення обліку осіб, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, та наданих їм послуг; здійснення реєстрації безробітних, ведення обліку наданих їм послуг; надання соціальних послуг та виплату матеріального забезпечення відповідно до законів України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі - Закон №1533-ІІІ) та «Про зайнятість населення» (далі - Закон № 5067-VI); проведення розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення в установленому законодавством порядку; стягнення відповідно до закону коштів Фонду, виплачених особам, зареєстрованим як безробітні, у вигляді матеріального забезпечення на випадок безробіття та витрачених на надання соціальних послуг безробітним у разі встановлення факту їх отримання на підставі недостовірних відомостей поданих особою.

Кіровоградський міськрайонний центр зайнятості є базовим центром зайнятості, входить у централізовану систему державних установ державної служби зайнятості, виконує завдання і функції у сфері зайнятості населення, трудової міграції та соціального захисту від безробіття, а також функції виконавчої дирекції Фонду.

Відповідно до п.7 ч. 1 ст.5 та п.1 ч.1.ст.9 Закону №5067-VI держава гарантує у сфері зайнятості населення соціальний захист у разі настання безробіття, кожен має право на соціальний захист у разі настання безробіття, що реалізується, зокрема, шляхом участі в загальнообов`язковому державному соціальному страхуванні на випадок безробіття, яке передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття.

За приписами ст.1 Закону №1533-111 загальнообов`язкове державне соціальне страхування - система прав, обов`язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту громадянам, в тому числі матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно зі ст.4 Закону України №5067-VI до зайнятого населення належать, особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств), проходять військову чи альтернативну (невійськову) службу, на законних підставах працюють за кордоном та які мають доходи від такої зайнятості, а також особи, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти та поєднують навчання з роботою. До зайнятого населення також належать: непрацюючі працездатні особи, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, особою з інвалідністю І групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, та отримують допомогу, компенсацію та/або надбавку відповідно до законодавства; батьки - вихователі дитячих будинків сімейного типу, прийомні батьки, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства; особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, та одержує грошову допомогу на догляд за нею відповідно до законодавства.

За ст. 43 Закону №5067-VI статусу безробітного може набути: особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи; особа з інвалідністю, яка не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та «;Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»; особа, молодша 16-річного віку, яка працювала і була звільнена у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності (штату) працівників.

Статус безробітного надається зазначеним вище особам за їх особистою заявою у разі відсутності підходящої роботи з першого дня реєстрації у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування.

Порядок реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п.2 ч. 1 ст.44 Закону №5067-VI зареєстровані безробітні мають право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги відповідно до Закону № 1533-ІІІ та цього Закону. Окрім того, згідно зі ст..23 Закону №1533-ІІІрозмір допомогипо безробіттювизначається увідсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), визначеної відповідно до порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого Кабінетом Міністрів України, залежно від страхового стажу.

При цьому, за п.4 ч.2 ст.44 Закону №5067-VI зареєстровані безробітні зобов`язані інформувати центр зайнятості, протягом трьох робочих днів про обставини припинення реєстрації, визначені у частині першій статті 45 цього Закону, яка передбачає припинення реєстрації безробітного, зокрема, у разі зайнятості особи.

Відповідно до чл.2,3 ст. 36 Закону №1533-ІІІ застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, несуть відповідальність за неналежне виконання своїх обов`язків. Так, за приписами п.п.1,9 ч. 1 ст. 45 Закону України №5067-VI, ч. 3 ст. 36 Закону № 1533-ІІІ у разі встановлення факту виконання безробітним оплачуваної роботи (надання послуг) реєстрація такого безробітного припиняється, а сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства України.

Статтею 39 Закону №1533-ІІІ визначено, що спори, які виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 ОСОБА_1 , реєстраційний номер ОКПП НОМЕР_1 , громадянин України, паспорт (пластикова картка № НОМЕР_2 ) , виданий 23.07.2019, адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 , зареєструвався як безробітна особа у Кіровоградському міськрайонному центрі зайнятості з 28.04.2020 (наказ від 28.04.2020 №НТ200428) (а.с.9).

При цьому,у своїй заяві про надання статусу безробітного від 28.04.2020 відповідач,вказав,що через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе роботою самостійно та ознайомлений з правами та обов`язками зареєстрованого безробітного, а також відповідальністю за подання недостовірних даних та документів, на підставі яких приймається рішення про надання статусу безробітного та призначення матеріального забезпечення (а.с. 7).

На підставі представлених відповідачем документів,керуючись приписамич.ч.1,3,4 ст.22, ч.1ст.23 Закону №1533-111,позивач призначив відповідачу допомогу по безробіттюз 1-го дня після реєстрації, як застрахованій особі у період карантину, без урахування страхового стажу протягом 360 к.д. з 28.04.2020 по 22.04.2021 року(а.с. 9).

У вересні 2020 року при обміні інформацією між ГУ ДПС України, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов`язкового державного соціального страхування, що здійснюється згідно з Наказом Міндоходів і зборів України від 19.09.2013 №494, позивачем була отримана інформація про отримання відповідачем у період перебування на обліку у центрі зайнятості як безробітної особи доходу від ПП «Олікс».

Керуючись Порядком розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 13.02.2009 № 60/62, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12.03.2009 за №232/16248, позивачем було проведено розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідачу та складено відповідний акт від 09.10.2020 №254.

Згідно з актом та матеріалами розслідування відповідач виконував роботи у ПП «Олікс» з 10.02.2020 по 29.07.2020 та отримував дохід від такої діяльності, що підтверджується наказом (розпорядження) № 15-к від 07 лютого 2020 року, про звільнення від 29.07.2020 року № 147/4-к, довідкою ПП «Олікс» про нараховану заробітну плату відповідачу з 10.02.2020 по 29.07.2020 у загальному розмірі 5490,77 грн. (а.с. 11-12).

Отже, за правилами ст. 4 Закону №5067-VI на день звернення до позивача щодо призначення статусу безробітного, відповідач відносився до категорії зайнятого населення як особа, яка працює за наймом на умовах трудового договору згідно з чиним законодавством, зобов`язаний був повідомити такі відомості про обставини, що впливали на умови надання йому соціальних послуг, та відповідно не мав права на отримання статусу безробітного та матеріального забезпечення на випадок безробіття, а позивач не повинен був здійснювати реєстрацію його та виплату допомоги по безробіттю.

Загальна сума отриманих відповідачем коштів допомоги по безробіттю, які перераховані позивачем на його картковий рахунок в банківській установі, за період з 27.05.2020 по 23.09.2020 складає 3164 грн. 51 коп., що відповідно до приписів законів №1533-111, №5067-VI є незаконно отримані та поверненню до Фонду.

Враховуючи встановлення факту умисного невиконання відповідачем обов`язків безробітної особи та зловживання ними, на виконання приписів абз. ч. 1 ст. 34, абз. 1 ч.2, абз.. 1 ч. 3 ст. 36 Закону №1533-ІІІ, ч. 3 ст. 44 Закону №5067-VI, позивач видав наказ від 22.10.2020 №200-Д про повернення відповідачем незаконно отриманих коштів допомоги по безробіттю за період з 27.05.2020 по 23.09.2020 складає 3164 грн. 51 коп. та надіслав відповідачу повідомлення від 23.10.2020 року № 06-34/1218/9 з копією наказу засобами поштового зв`язку, у вигляді паперового документа, який був вручений під підпис 28.10.2020 року (а.с. 13-15).

Однак, відповідач кошти не повернув, що і стало підставою для звернення до суду.

За змістом ч. 1 ст.1212ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно.

Згідно зі ст.1215ЦК України не підлягає поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Таким чином, суд приходить до висновку, що права позивача порушено, відомостей про те, що станом на день розгляду справи відповідач у добровільному порядку повернув центру зайнятості безпідставно отриману суму допомоги по безробіттю суду не надано. Розрахунок безпідставно отриманої суми допомоги, відповідачем не оспорювалася, і у суду з приводу нарахованої суми сумнівів не виникає.

З огляду за викладене, заявлені позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України, з відповідача на користь підлягає стягненню судовий збір в розмірі 2 102 грн.

Керуючись ст. ст.12,13,81,141,263-265,268,280-282 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості (місцезнаходження: вул. Маланюка, 15, м. Кропивницький, код ЄДРПОУ 22218952) до ОСОБА_1 (ІН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) про стягнення безпідставно отриманих коштів - задовольнити.

Стягнути ОСОБА_1 (ІН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) безпідставно отримані кошти допомоги по безробіттю в розмірі 3164,51 грн. на користь Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості за реквізитами: р/р UA448201720355459002700706454, ДКСУ у м. Київ, МФО 820172.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІН НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) судовий збір в розмірі 2 102,00 грн. на користь Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду складено 19.07.2021.

Суддя Кіровського Н. Б. Варакіна

районного суду

м.Кіровограда

Джерело: ЄДРСР 98412730
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку