open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 694/914/21

Провадження № 1-кс/698/24/21

УХВАЛА

16 липня 2021 р. слідчий суддя Катеринопільського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 за участю: секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у селищі Катеринопіль, Черкаської області заяву ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Ватутінського міського суду Черкаської області ОСОБА_4 у кримінальній справі № 694/914/21,-

ВСТАНОВИВ:

01.07.2021 року в порядку ст. 34 КПК України до слідчого судді Катеринопільського районного суду надійшли матеріали заяви ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Ватутінського міського суду ОСОБА_4 у кримінальній справі № 694/914/21. В обґрунтування мотивів відводу у заяві зазначено, що слідча суддя ОСОБА_4 відмовила у відкритті провадження за її скаргою на бездіяльність процесуального керівника у вказаній вище кримінальній справі - прокурора ОСОБА_5 .. При цьому зазначила, що слідча суддя ОСОБА_4 врахувала позицію прокурора ОСОБА_5 та не визнала повноважень її сина ОСОБА_6 , які ґрунтуються на нотаріально посвідченій довіреності на представництво її прав як потерпілої у кримінальному провадженні. Як на думку заявниці, вказані обставини викликають у неї сумніви у неупередженості судді та свідчать про те, що остання «покриває своїх». З огляду на наведене, заявниця стверджує, що слідча суддя ОСОБА_4 допустила істотні порушення вимог КПК України та відповідно підлягає відводу.

В судове засідання особи,які берутьучасть укримінальному провадженні не прибули,про часі місцесудового розглядувважаються повідомлениминалежним чином.Зокрема, ОСОБА_3 отримала рекомендованеповідомлення зповісткою провиклик всудове засіданняпризначене на13годину 30хвилин 09.07.2021року.Враховуючи неявкузаявника розглядзаяви буловідкладено на13годину 10хвилини 16.07.2021року.При цьомузгідно телефонограмисекретаря судовихзасідань ОСОБА_2 від 12.07.2021року вбачається,що останньоюздійснено повідомленняза вказаниму заявіномером телефонупро часі місценаступного розглядузаяви провідвід.Однак, ОСОБА_6 як представник ОСОБА_3 повідомив пронебажання останньоїбрати участьу розглядізаяви,оскільки вонине довіряютьсудді ОСОБА_1 та звернулисьдо Катеринопільськогорайонного судуз заявоюпро відвідостаннього.

Відповіднодо ч.4ст.107КПК узв`язку неприбуттямв судовезасідання всіхосіб,які берутьучасть усудовому провадженні,фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до п.п. 11 п. 16-1 Перехідних положень Конституції України представництво відповідно допункту 3частини першої статті 131-1тастатті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 59 КПК України, якщо потерпілим є неповнолітня особа або особа, визнана в установленому законом порядку недієздатною чи обмежено дієздатною, до участі в процесуальній дії разом з нею залучається її законний представник.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 КПК України слідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні:

1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник;

3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження;

4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості;

5)у випадкупорушення встановленогочастиноютретьою статті35цьогоКодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

Оцінивши, наведені вище підстави для відводу слідчого судді ОСОБА_4 , слідчий суддя визнає, що заява ОСОБА_3 ґрунтується на власному тлумаченні норм КПК України і відповідно не містить, передбачених статтею 75 КПК України законних підстав для її задоволення, а отже, є необґрунтованою.

На підставі викладеного, слідчий суддя відмовляє у задоволенні заяви про відвід слідчого судді, оскільки визнає, що передбачені ст.75 КПК України обставини, які можуть бути підставою для задоволення відводу слідчому судді відсутні.

30.06.2021 року до Катеринопільського районного суду представником заявника ОСОБА_3 , ОСОБА_6 подано заяву про відвід слідчому судді ОСОБА_1 , під час розгляду заяви ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Ватутінського міського суду ОСОБА_4 у кримінальній справі № 694/914/21. Відповідно до п. 2 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Щодо порядку здійснення судового контролю слідчими суддями у кримінальному провадженні» слідчий суддя залишає вказану вище заяву ОСОБА_6 без розгляду, оскільки суддя ОСОБА_1 не здійснює повноважень слідчого судді у вказаному кримінальному провадженні, а лише перевіряє наявність підстав, що виключають участь іншого судді у кримінальному провадженні.

Відповідно до п. 2 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Щодо порядку здійснення судового контролю слідчими суддями у кримінальному провадженні» заявлення відводів судді, який розглядає відвід слідчому судді, а отже не здійснює повноважень судді (слідчого судді) у цьому кримінальному провадженні, а лише перевіряє наявність підстав, що виключають участь судді у кримінальному провадженні,КПКне передбачено. Заявлення відводів такому судді можна розцінюватияк зловживання правом на відвід зметою затягування кримінального провадження та відповідно залишати такі заяви без розгляду.

З огляду на наведене вище, заява подана представником заявника ОСОБА_3 , ОСОБА_6 про відвід слідчому судді ОСОБА_1 , під час розгляду заяви ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Ватутінського міського суду ОСОБА_4 у кримінальній справі № 694/914/21 підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись ст.ст.75, 81 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Ватутінського міського суду Черкаської області ОСОБА_4 у кримінальній справі № 694/914/21 - відмовити.

Заяву ОСОБА_6 про відвід судді ОСОБА_1 у кримінальній справі № 694/914/21 залишити без розгляду.

Повернути матеріли заяви ОСОБА_3 про відвід слідчого судді Ватутінського міського суду Черкаської області ОСОБА_4 у кримінальній справі № 694/914/21 до Ватутінського міського суду Черкаської області.

Копії даної ухвали направити заявнику та прокурору.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98411507
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку