open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 456/3441/21

Провадження № 1-кс/456/667/2021

УХВАЛА

про надання дозволу на проведення обшуку житла та інших володінь особи

19 липня 2021 року місто Стрий Львівської області

Слідчий суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчої Слідчого відділення Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області капітана поліції ОСОБА_4 , погодженого прокурором Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.05.2021 року за № 12021141130000318, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України, -

в с т а н о в и в:

Слідча СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області капітан поліції ОСОБА_4 16.07.2021 року звернулася до слідчого судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області з клопотанням, погодженим прокурором Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 , в якому просить надати їй, а також старшим слідчим Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області капітану поліції ОСОБА_5 , капітану поліції ОСОБА_6 та слідчій Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , дозвіл напроведення обшуку належної громадянам ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 у рівних частинах квартири АДРЕСА_1 , а також приналежних до неї підвального приміщення та приміщень господарського призначення, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.05.2021 року за № 12021141130000318, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України, - з метою виявлення, фіксації та вилучення відомостей про обставини щодо зазначеного кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, знарядь та засобів його вчинення, котрі зберегли на собі сліди або ж містять інші відомості, що можуть бути використані в якості доказу виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту або ж розповсюдження творів, зображень чи інших предметів порнографічного характеру, або ж обставин, котрі підлягають встановленню у ході цього кримінального провадження, зокрема телекомунікаційного обладнання, серверів, комп`ютерної техніки, маршрутизаторів, комутаторів, шлюзів, мережевих екранів, оптичних, магнітних та інших носіїв інформації, систем захисту даних, комп`ютерної або іншої електронної техніки, інших носіїв, на котрих може зберігатися інформація з приводу вчиненого кримінального правопорушення, а також документів, чорнових записів, що підтверджують протиправну діяльність, з можливістю їх вилучення.

Клопотання вмотивоване тим, що слідчим відділом Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області проводиться досудове розслідування у вказаному вище кримінальному провадженні, у ході котрого встановлено, що на території міста Стрий Львівської області здійснюється розповсюдження предметів порнографічного характеру,зокрема зІР адрес,котрі булиприєднані доглобальної мережіІнтернет провайдеромТРК «ТелеЛАН»(Львівськаобласть,м.Стрий,вул.Лесіва,буд.3),до котрихналежить ІРадреса НОМЕР_1 .Із зазначеноїІР адресидо глобальноїмережі Інтернетприєднувався абонент,котрий оформивзаявку-замовленняпро приєднаннядо публічногодоговору зособовим рахунком№ НОМЕР_2 ,зокрема громадянка ОСОБА_8 ,за адресоюпідключення: АДРЕСА_2 .Слідча наголошуєна тому,що встановитиповні тавсебічні обставинизазначеного кримінальногоправопорушення,а такожпричетність дойого вчиненнягромадян ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 ,як іінших даних,котрі можутьмати істотнезначення длявстановлення об`єктивноїістини уцьому кримінальномупровадженні,не представляєтьсяможливим безпроведення такоїслідчої процесуальноїдії,як обшук.

Слідча СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області капітан поліції ОСОБА_4 , будучи повідомленою про місце, дату та час судового засідання згідно ст. 135 КПК України, у таке не з`явився, про причини своєї неявки слідчого суддю не повідомила.

Прокурор Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 , будучи повідомленим про місце, дату та час судового засідання згідно ст. 135 КПК України, у таке з`явився, вимоги погодженого ним клопотання слідчої СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області капітана поліції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.05.2021 року за № 12021141130000318, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України, підтримав повністю, просив таке задовольнити.

На підставі ч. 1 ст. 107 КПК України слідчим суддею прийнято рішення про застосування технічних засобів фіксування судового засідання щодо розгляду даного клопотання про надання дозволу на проведення обшуку за допомогою програмно-апаратного комплексу «АКОРД».

Дослідивши матеріали клопотання про надання дозволу на проведення обшуку та заслухавши прокурора Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 на його підтримання, слідчий суддя дійшов такого висновку.

В силу ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Вимоги до клопотання про надання дозволу на проведення обшуку передбачені ч. 3 вищевказаної статті.

Як вбачається з матеріалів клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, слідча звернулася із таким у встановленому чинним КПК України порядку, з метою виявлення, фіксації та вилучення відомостей про обставини щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України, відшукання речових доказів, знарядь та засобів його вчинення, котрі зберегли на собі сліди або ж містять інші відомості, що можуть бути використані в якості доказу виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту або ж розповсюдження творів, зображень чи інших предметів порнографічного характеру, або ж обставин, котрі підлягають встановленню у ході цього кримінального провадження, зокрема телекомунікаційного обладнання, серверів, комп`ютерної техніки, маршрутизаторів, комутаторів, шлюзів, мережевих екранів, оптичних, магнітних та інших носіїв інформації, систем захисту даних, комп`ютерної або іншої електронної техніки, інших носіїв, на котрих може зберігатися інформація з приводу вчиненого кримінального правопорушення, а також документів, чорнових записів, що підтверджують протиправну діяльність громадян ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , з можливістю їх вилучення.

Зазначені слідча та прокурор у своєму клопотанні довели наявність достатніх підстав, передбачених ч. 5 ст. 234 КПК України, вважати, що було вчинене (вчиняється) кримінальне правопорушення, передбаченеч. 1 ст. 239КК України , а фіксація відомостей про обставини його вчинення, має значення для досудового розслідування , вилучені речі можуть бути беззаперечним доказом під час судового розгляду . Наведене підтверджується рядом приєднаних до цього клопотання про надання дозволу на проведення обшуку доказів.

Разом з тим, в ухвалі про надання дозволу на проведення обшуку слідчий суддя не має можливості перелічувати досліджені ним докази та оцінювати їх. Це прямо випливає із змісту ст. 222 КПК України та ст. 387 КК України про недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування без дозволу слідчого, дізнавача чи прокурора та передбачену за це кримінальну відповідальність. Згідно з ч. 3 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук повинна бути пред`явлена з наданням копії перед початком обшуку особі, яка володіє житлом чи іншим володінням. Зазначення в ухвалі про дозвіл на обшук переліку досліджених чи оцінених доказів, на підставі яких слідчим суддею прийнято це процесуальне рішення, зробить можливим протизаконний доступ невизначеного кола осіб до відомостей досудового розслідування без дозволу слідчого, дізнавача, чи прокурора.

Відтак, перелік доказів на підтвердження обставин, котрі слід встановити під час вирішення питання про надання дозволу на проведення обшуку інших володінь або ж користування особи, у даному випадку квартири та підвального й допоміжних приміщень господарського значення, приналежних до неї (у випадку наявності таких), з наведених вище об`єктивних причин, в ухвалі за результатами такого розгляду не наводиться.

При цьому, існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України.

Метою та підставою для проведення обшуку є необхідність виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, котре є триваючим, а також відшукання та вилучення предметів, які можуть мати значення речових доказів по даному кримінальному провадженні.

Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи громадян ОСОБА_8 ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , про який йдеться у клопотанні про надання дозволу на проведення обшуку належного їм у рівних частинах житла та приналежних до нього допоміжних приміщень, а завдання, для виконання якого слідча звертається із даним клопотанням, може бути виконане.

При цьому, вирішуючи дане клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, слідчий суддя враховує практику Європейського Суду з прав людини. Так, у рішенні від 07.06.2007 року у справі «Смирнов проти Росії» (заява № 71362/01) йдеться проте,що невизначенеформулювання обсягуобшуку далооргану владина власнийрозсуд вирішувати,які матеріалипідлягають вилученню,що призвелодо вилучення,крім документів,які стосуютьсясправи,деяких особистихречей.Відсутність вказівкина конкретнумету обшукує порушеннямст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод1950року.Визнаючи порушенняст.8Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод1950року таконстатуючи усвоєму рішеннівід 15.07.2003року усправі «Ернстта іншіпроти Бельгії» (ErnstandOthersv.Belgium)(заява№ 33400/96) незаконність обшуку, Європейський Суд з прав людини зазначив, що ордер на проведення обшуку не містив жодної інформації про конкретні цілі та підстави для проведення обшуку, характер розслідування, точні місця проведення обшуків та про предмети, що підлягали вилученню. Таким чином, слідчі наділялися широкими повноваженнями.

Матеріалами клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підтверджується та обставина, що громадянам ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 у рівних частинах на праві власності на підставі свідоцтва про право власності на квартиру (будинок), виданого Стрийською міською радою Львівської області 23.06.1998 року та зареєстрованого Стрийським міжрайонним бюро технічної інвентаризації 24.06.1998 року, номер у реєстрі: 10557, належить квартира АДРЕСА_1 , тобто житло, до котрого клопочеться надати дозвіл на проведення у ньому та його допоміжних приміщеннях обшуку. При цьому, інформація про реєстрацію такого права за будь-ким із громадян, у тому числі й за громадянами ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутня, що підтверджується відповідною довідкою за номером: 256084451, однак не свідчить про визнання вищевказаного свідоцтва про право власності недійсним у встановленому законом порядку, або ж його скасування.

Враховуючи вищевикладене, а також правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, що вказують на вчинення триваючого кримінального правопорушення, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданню кримінального провадження, характер розслідування, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи громадян ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилаються слідча СВ Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 та прокурор Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 , без застосування цих заходів, вважаю, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку обґрунтоване та підлягає до задоволення у повному обсязі.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 107, 234-236,309,369-372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчої Слідчого відділення Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області капітана поліції ОСОБА_4 , погодженого прокурором Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.05.2021 року за № 12021141130000318, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України, - задовольнити у повному обсязі.

Надати слідчій Слідчого відділення Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області капітану поліції ОСОБА_4 , старшому слідчому Слідчого відділення Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області капітану поліції ОСОБА_5 , старшому слідчому Слідчого відділення Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області капітану поліції ОСОБА_6 та слідчій Слідчого відділення Стрийського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 дозвіл на проведення обшукуналежної громадянам ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 у рівних частинах квартири АДРЕСА_1 , а також приналежних до нього підвального приміщення та приміщень господарського призначення, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.05.2021 року за № 12021141130000318, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 301 КК України, - з метою виявлення, фіксації та вилучення відомостей про обставини щодо зазначеного кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, знарядь та засобів його вчинення, котрі зберегли на собі сліди або ж містять інші відомості, що можуть бути використані в якості доказу виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту або ж розповсюдження творів, зображень чи інших предметів порнографічного характеру, або ж обставин, котрі підлягають встановленню у ході цього кримінального провадження, зокрема телекомунікаційного обладнання, серверів, комп`ютерної техніки, маршрутизаторів, комутаторів, шлюзів, мережевих екранів, оптичних, магнітних та інших носіїв інформації, систем захисту даних, комп`ютерної або іншої електронної техніки, інших носіїв, на котрих може зберігатися інформація з приводу вчиненого кримінального правопорушення, а також документів, чорнових записів, що підтверджують протиправну діяльність, з можливістю їх вилучення.

Строк дії вказаної ухвали становить до 17.08.2021року включно.

Обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, дізнавача, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення проти ухвали слідчого судді можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Повний текст ухвали слідчого судді оголошувався 19 липня 2021 року.

Слідчий суддя

Стрийського міськрайонного суду

Львівської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98406186
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку