open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 697/1448/21

Провадження № 1-кс/697/339/2021

У Х В А Л А

Іменем України

19 липня 2021 року м. Канів

Слідчий суддя Канівського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , розглянувши скаргу ТОВ «Пономар» на бездіяльність уповноважених осіб ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, -

ВСТАНОВИВ:

До Канівського міськрайонного суду Черкаської області надійшла скарга ТОВ «Пономар» на бездіяльність уповноважених осіб ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

З матеріалів скарги слідчим суддею встановлено, що 03.06.2021 ТОВ «Пономар» було подано заяву (повідомлення) №30-01-11 від 02.06.2021 про вчинення кримінального правопорушення в порядку ст. 224 КПК України.

Як вбачається з копії заяви (повідомлення) ТОВ «Пономар» доданої до матеріалів скарги, вказана заява була отримана ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області 03.06.2021.

08.07.2021 ТОВ «Пономар» отримало лист № 4322-67/01-21 від 25.06.2021 за підписом начальника ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області, з якого, власне, і дізнались про невнесення відомостей до ЄРДР за повідомленням про вчинення кримінального порушення.

Згідно даного листа вбачається, що повідомлення було зареєстроване в ЄО №2719 від 03.06.2021 та розглянуте по суті відповідно до ЗУ «Про звернення громадян». Тобто в порушення імперативних вимог КПК України.

Станом на 14.07.2021 на адресу ТОВ «Пономар», як заявника, не надходило жодного повідомлення про внесення відомостей в ЄРДР за наслідками розгляду заяви ТОВ «Пономар».

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Отже, з огляду на приписи ч. 1 ст. 214 КПК України, термін виконання обов`язку з внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань в цьому випадку встановлений протягом 24 годин з моменту отримання повідомлення, тобто до 05.06.2021 включно.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України, скарги на бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Оскільки, слідчим суддею було встановлено, що бездіяльність розпочалась з 05.06.2021, то відповідно до вимог ст. 304 КПК України, 10-денний строк оскарження бездіяльності закінчився 14.06.2021 включно.

Скаргу на бездіяльність уповноважених осіб ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області було направлено до суду та зареєстровано судом 16.07.2021 (вх. № 7883), що підтверджується вхідним штампом Канівського міськрайонного суду Черкаської області.

Таким чином, скарга ТОВ «Пономар» на бездіяльність уповноважених осіб ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, була подана до Канівського міськрайонного суду Черкаської області після закінчення десятиденного строку оскарження, передбаченого ч. 1 ст. 304 КПК України.

Скаржник вказує, що про прийняте рішення ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області щодо їх заяви від 03.06.2021 вони дізналися лише 08.07.2021. Проте суду не надано жодних доказів того, коли саме ТОВ «Пономар» отримало відповідь від поліції на заяву (повідомлення) про кримінальне правопорушення від 03.06.2021 року, тоді як відповідь на цей запит поліцією датована 25.06.2021.

В своїй скарзі, поданій до суду, заявник просить поновити строк звернення зі скаргою, у зв`язку з поважністю причин пропуску процесуального строку, посилаючись на те, що про прийняте рішення дізналися лише 08.07.2021.

Вирішуючи питання про поважність причин пропуску заявником процесуального строку для звернення з відповідною скаргою, слідчий суддя виходить з наступного.

Частиною 1 статті 117 КПК України передбачено, що пропущений процесуальний строк може бути поновлений слідчим суддею якщо його пропущено з поважних причин.

Виходячи із системного аналізу норм процесуального закону, під поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами, труднощами, що унеможливлювали своєчасне звернення до суду у строк, визначений законом. Такі обставини мають бути підтверджені заявником належними та допустимими доказами.

Відповідно до позиції Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, висловленої в ухвалі від 26.08.2020 у справі № 760/18778/18, провадження № 51-421 км, «Поняття поважних причин пропуску строків є оціночним, а його вирішення покладається розсуд суду. Під поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи є об`єктивно непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали своєчасне звернену до суду у визначений законом строк. Такі обставини мають бути підтверджені скаржником».

Проте, скаржником не наведено аргументів, не зазначено належних обґрунтувань та не надано доказів на підтвердження поважності причин пропуску ним строку, визначеного ч. 1 ст. 304 КПК України, на подання відповідної скарги, через які вони не мали об`єктивної можливості своєчасно подати відповідну скаргу, а також того, що через наявність істотних перешкод вони були позбавлені реальної можливості своєчасно реалізувати своє право на оскарження бездіяльності органу досудового розслідування.

Як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд, сторона, яка задіяна в ході розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Таким чином, скаржником не надано доказів наявності об`єктивних, непереборних, істотних труднощів для звернення до суду, а закон не пов`язує можливість такого звернення лише після отримання відповідного повідомлення чи висновку про невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Отже, з урахуванням викладеного, зазначені заявником обставини не можуть бути розцінені як поважні причини пропуску строку на оскарження бездіяльності органу досудового розслідування.

Жодних інших причин, що були об`єктивно непереборними та позбавили можливості звернутися зі скаргою до суду у передбачений законом строк, скаржником не вказано, у зв`язку з чим, слідчий суддя приходить до висновку про відмову скаржнику у поновленні строку на звернення зі скаргою на бездіяльність ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області, що пов`язана з невнесенням відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 2 ст. 304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора подані після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті повертаються скаржнику, якщо особа яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Повернення скарги, згідно з ч. 7 ст. 304 КПК України, не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду.

З огляду на зазначене, керуючись ст.ст. 117, 303, 304, 307, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Відмовити ТОВ «Пономар» у поновленні процесуального строку на звернення зі скаргою на бездіяльність ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Скаргу ТОВ «Пономар» на бездіяльність ВП №1 Черкаського РУП Головного управління Національної поліції в Черкаській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР повернути скаржнику.

Копію ухвали разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами невідкладно надіслати особі, яка її подала.

Роз`яснити ТОВ «Пономар, що повернення скарги не позбавляє їх права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому КПК України, з порушенням питання про поновлення строку на звернення зі скаргою, в якій будуть вказані поважні причини пропуску такого строку, підтверджені належними та допустимими доказами для його поновлення.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали. Апеляційна скарга подається до Черкаського апеляційного суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення п`ятиденного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98403023
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку