open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 216/2788/20

провадження 1-кп/216/765/21

УХВАЛА

іменем України

13 липня 2021 року місто Кривий Ріг

Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду у м. Кривому Розі Дніпропетровської області кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12020040230000932 від 19.05.2020, з клопотанням прокурора про звільнення особи від кримінальної відповідальності стосовно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Кривий Ріг, громадянки України, освіта середня - технічна, пенсіонерки, не заміжньої, має на утриманні мати похилого віку ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судима,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, суд

в с т а н о в и в:

26.04.2021 до Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу надійшло кримінальне провадження з клопотанням прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК Укараїни.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження в ході досудового розслідування було встановлено наступне.

02.10.2018 року, (точний час досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_4 , знаходячись в приміщенні управління соціального захисту населення Криворізької районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Кобилянського 148-а, маючи на те законне право, звернулась до уповноваженої особи управління соціального захисту населення Криворізької районної державної адміністрації з заявою для призначення житлової субсидії. У змісті заяви ОСОБА_4 зазначила, що до членів її сім`ї входить мати ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 , та прохала призначити житлову субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово - комунальних послуг, при цьому ОСОБА_4 зобов`язується надати відомості у разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміна у складі осіб, які зареєстровані (фактично проживають), зміна в переліку отримуваних житлово - комунальних послуг, придбання майна, товарів або послуг на суму, що перевищує 50 тисяч гривень), зобов`язується протягом місяця повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення.

Так, в період часу з лютого 2019 року по квітень 2019 року та з листопада 2019 року по січень 2020 року (точний час досудовим розслідуванням не встановлено), діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи злочинний умисел направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), а саме грошовими коштами з державного бюджету України у вигляді житлової субсидії, в супереч об`єктивній дійсності, не надала відомості щодо придбання 22 січня 2019 року нею квартири на підставі договору купівлі - продажу квартири за адресою: АДРЕСА_2 за суму 197000 гривень, приховавши від адміністрації управління соціального захисту населення Криворізької районної державної адміністрації факт придбання нею квартири, так як відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 423 та наказу № 604 від 02.05.2018 «Про затвердження форм Заяви про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі та Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії» було б відмовлено у наданні житлової субсидії. Проте ОСОБА_4 не надала відомості щодо придбання нею квартири уповноваженій особі управління соціального захисту населення Криворізької районної державної адміністрації, що в подальшому стало підставою для нарахування останній в період часу з лютого 2019 року по квітень 2019 року та з листопада 2019 року по січень 2020 року житлової субсидії на загальну сумі 5767 гривень 6 копійок.

За результатами проведеної перевірки, спеціалістами управління соціального захисту населення Криворізької районної державної адміністрації був виявлений факт придбання ОСОБА_4 квартири, після припинено призначення допомоги.

Таким чином, ОСОБА_4 в період часу з лютого 2019 року по квітень 2019 року та з листопада 2019 року по січень 2020 року шляхом обману, заволоділа грошовими коштами з державного бюджету України на загальну суму 5767,06 гривень.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у скоєнні кримінального проступку, передбачене ч. 1 ст. 190 КК України, - заволодінні чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

У судовому засіданні ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, визналав повністю, у вчиненому щиро розкаялась, не заперечувала, що при вказаних раніше обставинах вчинила кримінальне правопорушення, пояснила, що відшкодувала потерпілому завдану шкоду. Крім того винуватість ОСОБА_4 також підтверджується іншими доказами, зібраними в ході досудового розслідування.

Одночасно з цим пунктом 1 частини 2 статті 284 КПК України передбачено, що кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності, а також відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Як визначено у ст.286 КПК України - звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно п.24 ч.1 ст.3 КПК України судове провадження - кримінальне провадження у суді першої інстанції, яке включає підготовче судове провадження, судовий розгляд і ухвалення та проголошення судового рішення, провадження з перегляду судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, Верховним Судом України, а також за нововиявленими обставинами.

Згідно зі ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України законодавцем віднесено до категорії кримінальних проступків.

Санкція вищевказаного злочину передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років

Судом також враховуються роз`яснення Пленуму Верховного Суду України, викладені в постанові від 23 грудня 2005 року N12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», про те, що примирення винної особи з потерпілим (потерпілими) належить розуміти як акт прощення її ним (ними) в результаті вільного волевиявлення, що виключає будь-який неправомірний вплив, незалежно від того, яка зі сторін була ініціатором, та з яких мотивів, а звільнення винної особи від кримінальної відповідальності та закриття справи у зв`язку з примиренням із потерпілим можливе тільки в разі відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди (п.4 постанови ПВСУ).

Виходячи з викладеного, суд, вислухавши думку прокурора, який своє клопотання підтримав, а також думку ОСОБА_4 , яка підтримала зв`ялене клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, дійшов висновку про можливість звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, оскільки обвинувачена вперше вчинила кримінальне правопорушення невеликої тяжкості, а також відшкодував потерпілому спричинені матеріальні збитки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 100, 128, 174, 257, 286, 288, 314, 326 393, 395, 532, 533 КПК України, ст.ст. 12, 46, ч. 1 ст. 286 КК України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 року N12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності», суд

п о с т а н о в и в:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, закрити.

Ухвала суду про закриття кримінального провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом семи днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду через Центрально-Міський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала суду, яка набрала законної сили, обов`язкова для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для усіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98393072
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку