open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/33356/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2021 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

з участю слідчого ОСОБА_3 , захисників підозрюваних ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України майор поліції ОСОБА_8 про встановлення строку стороні захисту для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 12019100080007842,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_8 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, в якому просить встановити строк для ознайомлення підозрюваних ОСОБА_6 ОСОБА_7 та їх захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 з матеріалами досудового розслідування № 12019100080007842.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження за № 12019100080007842 від 06.11.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 289 КК України. Підозрюваними у цьому кримінальному провадженні є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .01.07.2019.

10.03.2021 старшим групи прокурорів у даному кримінальному провадженні, в порядку ст. 290 КПК України, надано доручення про відкриття матеріалів досудового розслідування та надання сторонам доступу до них, у тому числі до будь-яких речових доказів.

10.03.2021, на виконання зазначеного доручення прокурора в частині повідомлення про завершення досудового розслідування та надання сторонам доступу до матеріалів досудового розслідування, органом досудового розслідування здійснено повідомлення учасникам, зокрема підозрюваному ОСОБА_6 , його захиснику ОСОБА_11 , підозрюваному ОСОБА_9 , його захиснику ОСОБА_12 , підозрюваному ОСОБА_7 , його захиснику ОСОБА_4 та потерпілім ОСОБА_13 , ОСОБА_14 і ОСОБА_15 про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування, які особисто вручені останнім.

Однак, з моменту відкриття стороні захисту матеріалів кримінального провадження і до теперішнього часу підозрювані та їх захисники із матеріалами досудового розслідування в повному обсязі не ознайомилися.

Вище викладене свідчить зволікання, допущене з боку сторони захисту при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування до яких їм надано доступ, чим порушуються вимоги ст. 28 КПК України щодо виконання процесуальних дій у розумні строки.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_16 підтримав доводи та вимоги клопотання.

Підозрювані та їх захисники заперечувати проти задоволення клопотання, посилаючись на те, що органом досудового розслідування не надаються для ознайомлення речові докази по справі.

Заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування внесеного клопотання, підозрюваних та їх захисників, слідчий суддя, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього матеріали, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи, 10.03.2021, на виконання зазначеного доручення прокурора в частині повідомлення про завершення досудового розслідування та надання сторонам доступу до матеріалів досудового розслідування, органом досудового розслідування здійснено повідомлення учасникам, зокрема підозрюваному ОСОБА_6 , його захиснику ОСОБА_11 , підозрюваному ОСОБА_9 , його захиснику ОСОБА_12 , підозрюваному ОСОБА_7 , його захиснику ОСОБА_4 та потерпілім ОСОБА_13 , ОСОБА_14 і ОСОБА_15 про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування, які особисто вручені останнім.

На даний час підозрюваний ОСОБА_6 та його захисник ознайомилися майже з 6 томами кримінального провадження, захисник ОСОБА_4 - з двома томами, підозрюваний ОСОБА_7 - з 5 томами кримінального провадження.

Загальний обсяг матеріалів кримінального провадження складає 6 томів.

У відповідності до вимог ст. 290 КПК України, після завершення досудового розслідування прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати, зокрема, стороні захисту доступ до матеріалів досудового розслідування, з забезпеченням права робити копії або відображення матеріалів.

Право на ознайомлення з усіма матеріалами досудового розслідування гарантує реалізацію конституційного права підозрюваного на отримання інформації, зокрема, щодо суті пред`явленого обвинувачення та стану розгляду справи, а також забезпечує підозрюваному чи його захиснику можливість підготувати захист від пред`явленого обвинувачення.

Отже, право на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування та право на отримання інформації про закінчення розслідування у кримінальному провадженні є складовими конституційного права на захист.

Водночас, ознайомлення підозрюваного чи його захисника з матеріалами досудового розслідування є елементом кримінального судочинства і його порядок відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 92 Конституції України визначається законами України.

Відтак, право на таке ознайомлення не є абсолютним, про що також зазначив Конституційний Суд України у рішенні по справі № 1-4/2012 про ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи. Ознайомлення обвинуваченого чи його захисника з матеріалами справи в межах розумних строків відповідає завданням кримінального судочинства, визначеним у ст. 2 КПК України, що з одного боку забезпечує реалізацію прав і свобод людини і громадянина, а з іншого вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема, потерпілого) та суспільства в цілому.

Згідно зі ст. 290 КПК України у разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Конституційний Суд України вважав, що положення КПК України щодо визначення сторонам строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження узгоджуються з практикою Європейського Суду з прав людини та з підпунктом „b пункту 3 статті 6 Конвенції, відповідно до якого кожен обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право мати час і можливості для підготовки свого захисту.

Так, Європейський Суд неодноразово зазначав, що право на захист не є абсолютним, а за змістом статті 6 Конвенції прийнятними є лише вкрай необхідні заходи, які обмежують право на захист (рішення від 23 квітня 1997 року у справі „Ван Мехелен та інші проти Нідерландів, від 25 вересня 2008 року у справі „Полуфакін і Чернишов проти Росії). Як зауважив Європейський Суд, підпункт „b пункту 3 статті 6 Конвенції гарантує обвинуваченому мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту, а це означає, що така підготовка охоплює все, що є „необхідним для підготовки розгляду справи судом. Крім того, можливості, доступні кожному, хто обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, мають включати ознайомлення для цілей підготовки свого захисту з результатами розслідувань, які проводилися протягом усього провадження у справі. Однак питання адекватності часу і можливостей, наданих обвинуваченому, слід вирішувати в контексті обставин кожної конкретної справи (рішення від 21 жовтня 2010 року у справі „Корнєв і Карпенко проти України). Так, у рішенні від 18 лютого 2010 року у справі „Гаважук проти України Європейський Суд визнав, що можливість обвинуваченого ознайомитися з матеріалами справи протягом п`яти днів є достатнім часом у цій справі в розумінні підпункту „b пункту 3 статті 6 Конвенції.

Кримінально-процесуальний Кодекс України не містить поняття «затягування процесу ознайомлення з матеріалами кримінального провадження», зазначений інститут кримінального судочинства є оціночною категорією і в кожному разі, з огляду на вищезазначену практику Європейського Суду з прав людини, вирішується судом в залежності від конкретних обставин справи.

Доводи клопотання слідчого про те, що з моменту відкриття стороні захисту матеріалів кримінального провадження і до теперішнього часу підозрювані та їх захисники з матеріалами досудового розслідування не ознайомилися в повному обсязі без поважних причин знайшли своє об`єктивне підтвердження під час судового розгляду клопотання і беззаперечно свідчать про зловживання ними своїм процесуальним правом на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Зважаючи на викладене, слідчий суддя вважає наявними у справі обставини, з якими закон пов`язує можливість визначення строку, протягом якого ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та їх захисники ОСОБА_4 , ОСОБА_5 мають ознайомитися з матеріалами досудового розслідування.

Враховуючи кількість матеріалів досудового розслідування, дані про особу підозрюваних та їх захисників, кожний з яких має відповідну освіту та обізнаний з юридичною термінологією, слідчий суддя приходить до висновку, що строк до 16 липня 2021 року буде об`єктивно достатнім для ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування, а відтак клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 290, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_8 про встановлення строку для ознайомлення підозрюваних ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 та підозрюваного ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 та їх захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 з матеріалами досудового розслідування № 12019100080007842 - задовольнити.

Встановити строк до 16 липня 2021 року включно, протягом якого підозрювані ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , їх захисники ОСОБА_4 та ОСОБА_5 повинні ознайомитися з матеріалами досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12019100080007842.

Роз`яснити, що після спливу вказаного строку підозрювані та їх захисники вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98385791
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку