open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 526/1556/19

Провадження № 1-в/526/39/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 липня 2021 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

засудженого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Гадяч клопотання прокурора Гадяцького відділу Миргородської окружної прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12018170130000895 про внесення інформації до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, не працює, не одруженого, засудженого 19.10.2020 вироком Гадяцького районного суду Полтавської області за ч. 1 ст. 155, ст.ст. 75, 76 КК України на 2 роки позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік,

у с т а н о в и в :

Прокурор Гадяцького відділу Миргородської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про включення інформації до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи відносно засудженого Гадяцьким районним судом Полтавської області від 19.10.2020 ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 155 КК України.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої недоторканості малолітньої особи», що набрав чинності 16.01.2020, створено Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи. Відповідно до ст. 6-1 КВК України інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. У разі якщо особа вчинила кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Засуджений ОСОБА_4 та його захисник ОСОБА_5 висловили думку щодо вирішення клопотання на розсуд суду.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи» № 409-IX від 19 грудня 2019 року, який 16 січня 2020 року набрав чинності, Кримінальний виконавчий кодекс України доповнено ст. 6-1 та запроваджено в дію Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 374 КПК України у резолютивній частині вироку зазначається рішення про включення інформації про обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Згідно з положеннями ст.6-1 КВК України Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи - автоматизована електронна база даних, створена для забезпечення збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку, узагальнення даних про осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, у тому числі осіб, судимість яких за такі злочини знята або погашена в установленому законом порядку.

До реєстру вносяться відомості щодо прізвища, імені, по батькові засудженого, дати народження, місця проживання чи перебування, кримінального правопорушення, за який його було засуджено, виду кримінального покарання, який до нього був застосований, інформацію про фактично відбуте ним покарання, а також про порушення правил адміністративного нагляду.

Інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. У разі якщо особа вчинила кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до створення реєстру, інформація про таку особу вноситься до реєстру на підставі ухвали суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання за клопотанням прокурора.

Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Порядку формування та ведення Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України №2023/5 від 26.06.2018 (далі за текстом також Порядок), підставою для внесення до ЄРЗСН відомостей про засуджених за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи (в тому числі судимість яких за такі кримінальні правопорушення знята або погашена в установленому законом порядку) до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи» є ухвала суду за місцем проживання такої особи або місцем відбування нею покарання, винесена за клопотанням прокурора.

Згідно з п.5 розділу І вказаного Порядку реєстраторами Реєстру (далі - Реєстратор) є: уповноважені посадові особи установ виконання покарань та слідчих ізоляторів в частині внесення або редагування відомостей про засуджених та осіб, узятих під варту, а також про порушення правил адміністративного нагляду особами, засудженими за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи (далі - реєстратор ІАС); уповноважені посадові особи відокремлених структурних підрозділів Державної установи «Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України» в частині внесення або редагування відомостей про засуджених та осіб, узятих під варту, які перебувають на обліку у відокремлених структурних підрозділах Державної установи «Центр охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України» (далі - реєстратор МЗ); уповноважені посадові особи уповноважених органів з питань пробації в частині внесення або редагування відомостей про суб`єктів пробації, в тому числі про порушення правил адміністративного нагляду особами, засудженими за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням (далі - реєстратор пробації).

Пунктом 14 ч. 1 ст. 537 КПК України визначено, що під час виконання вироків, суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку, тобто ті, які не випливають з положень п.п.1-13 ч.1 ст. 537 КПК України.

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 539 КПК України клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного із виконанням вироку, подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання, у разі, зокрема, необхідності вирішення питань, передбачених пунктом 14 частини першої статті 537 цього Кодексу.

Вироком Гадяцького районного суду Полтавської області від 19.10.2020 у кримінальному провадженні № 12018170130000895 ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 155 КК України, потерпілою від яких є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка станом на момент вчинення кримінального правопорушення, а саме у 2018 році, була малолітньої особою, яка не досягла 14 років.

За вироком суду ОСОБА_4 призначено покарання: за ч. 1 ст. 155 КК України 2 (два) роки позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_4 звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку 1 (один) рік та покладенням обов`язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КК України.

Зазначений вирок Гадяцького районного суду Полтавської області відносно ОСОБА_4 набрав законної сили 19 листопада 2020 року та звернутий до виконання за місцем проживання засудженого, який на даний час перебуває на обліку в Гадяцькому районному відділі з питань пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області.

Вказаний вирок не містить рішення про включення інформації про обвинуваченого ОСОБА_4 у скоєнні кримінального правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи та такі відомості до реєстру не вносилися.

При цьому судом встановлено, що ОСОБА_4 у 2018 році, тобто до створення ЄРЗСН, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 155 КК України, потерпілою від яких є малолітня особа, які відповідно до розділу ІV Особливої частини КК України віднесені до кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Таким чином, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, а інформація про засудженого ОСОБА_4 підлягає внесенню до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Керуючись статтями 537, 539 КПК України, ст. 6-1 КВК України, суд,

п о с т а н о в и в:

Клопотання прокурора Гадяцького відділу Миргородської окружної прокуратури ОСОБА_3 задовольнити.

Включити до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, інформацію відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , засудженого вироком Гадяцького районного суду Полтавської області від 19.10.2020 за ч. 1 ст. 155, ст. 75 КК України на 2 (два) роки позбавлення волі з іспитовим строком 1 (один) рік.

Ухвалу направити до Гадяцькому районному відділі з питань пробації філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області до виконання.

Повний текст ухвали буде проголошено 19.07.2021 о 08 год. 40 хв.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд Полтавської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі подання апеляційної скарги, якщо її не скасовано, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий : ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98385191
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку