open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 364/508/21

Провадження № 1-кп/364/91/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.07.2021 року, Володарський районний суд Київської області, у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

потерпілого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань, в смт Володарка, клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_6 прозвільнення йоговід кримінальноївідповідальності узв`язкуіз дійовимкаяттямпо кримінальномупровадженні,що внесенев Єдинийреєстр досудовихрозслідувань за № 12021116160000071 від 21.06.2021 року, відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцяс. Надросівка, Володарського району, Київської області,українця,громадянина України,зпрофесійно-технічною освітою,невійськовозобов`язаного,працюючогорізноробочим у ФОП « ОСОБА_7 », одруженого, на утриманні малолітніх та неповнолітніх дітей немає, депутатом не являється, на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,раніше несудимого,- у вчиненні кримінального проступку, що передбачаєвідповідальність за ч. 2 ст. 125 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувальний акт відносно ОСОБА_6 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України надійшов до Володарського районного суду Київської області 30.06.2021 року.

В судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_6 заявила клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження на підставі ст. 45 КК України. Своє клопотання мотивувала тим, що обвинувачений повністю визнає свою вину, щиро розкаюється у скоєному та активно сприяв у розкритті правопорушення, раніше не судимий та вперше вчинив кримінальний проступок.

Прокурор та потерпілий проти звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за дійовим каяттям не заперечували, вказуючи що для цього є всі правові підстави.

Вирішуючи питання по клопотанню захисника обвинуваченого, слід зазначити, що підставами для звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності є визнання обвинуваченим вини, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, щире каяття, відсутність заподіяної кримінальним правопорушенням шкоди, відсутність судимості, та віднесення скоєного ним правопорушення до проступків , відповідно дост. 12 КК України.

З`ясувавши позицію учасників кримінального провадження, перевіривши обставини викладені у клопотанні, суд вважає, що клопотання захисника обвинуваченого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост. 45 КК Україниособа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

При цьому відповідно до вимог постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23 грудня 2005 року, передбачене уст. 45 КК України звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим, за наявності обов`язкових умов, визначених у цій статті.

Обвинувачений ОСОБА_6 своїми діями вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 125 КК України, а саме : заподіяння умисного легкого тілесного ушкодження , що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

Відповідно до ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ч. 1 та ч. 4 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до п. 1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

На підставіч.3 ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Підсумовуючи вищевикладене,суд прийшовдо висновку,що євсі правовіпідстави длязадоволення клопотаннязахисника та закриттяданогокримінальногопровадження відносно ОСОБА_6 у зв`язкуз дійовимкаяттям,оскільки обвинувачений докримінальної відповідальностіпритягуються впершеза вчиненнякримінального правопорушення,який відповіднодо ст.12КК Українивідносяться до проступків.Згідно обвинувальногоакта дообставин,що пом`якшуютьпокарання ОСОБА_6 відноситьсящире каяттята активнесприяння розкриттюзлочину.Обставин,що обтяжуютьпокарання невстановлено. Потерпілийвказав суду,що вимогматеріального таморального характеру дообвинуваченого немає,цивільний позовне заявляві заявлятине буде.Повністю пробачивобвинуваченому,вказуючи ,що ОСОБА_6 просиву ньоговибачення тависловлював жальз приводувчиненого.Відповідно наведеному ОСОБА_6 підлягає звільненнювідкримінальної відповідальностіза вчиненнякримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.125КК України,у зв`язкуз дійовимкаяттям на підставіст.45КК України,а кримінальнепровадження №12021116160000071від 21.06.2021 року відносно ньогопідлягає закриттю.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Речові докази та процесуальні витрати по кримінальному провадженні відсутні.

Керуючись ст. 45 КК України, ст. ст. 285, 288, 372 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_4 про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцяс. Надросівка, Володарського району, Київської області,українця,громадянина України,зпрофесійно-технічною освітою,невійськовозобов`язаного,працюючогорізноробочим у ФОП « ОСОБА_7 », одруженого, на утриманні малолітніх та неповнолітніх дітей немає, депутатом не являється, на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ранішене судимого,- від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст.125КК України - у зв`язку з дійовим каяттям, кримінальне провадження № 12021116160000071 від 21.06.2021 року відносно нього закрити.

Речові докази та процесуальні витрати у кримінальному провадженні № 12021116160000071від 21.06.2021 року - відсутні.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирався.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Київського апеляційного суду через Володарський районний суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98384991
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку