open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/10312/21

Номер провадження:1-кс/521/3427/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2021 року м. Одеса

Слідчий суддяМалиновського районногосуду м.Одеси ОСОБА_1 ,з секретарем ОСОБА_2 ,за участюпрокурора ОСОБА_3 ,розглянувши усудовому засіданнів залісуду м.Одесі клопотанняслідчого СВВП №1ОРУП №1ГУНП вОдеській області ОСОБА_4 ,погодженого зпрокурором Малиновськоїокружної прокуратурим.Одеси ОСОБА_3 , про проведення обшуку (огляду), по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №12021162470000875 від 11.07.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся з клопотанням, погодженим з прокурором, про надання дозволу на раніше проведений обшук (огляд).

Як вбачається з клопотання слідчого, 11.07.2021 до чергової частини відділу поліції №1 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області надійшла заява від ОСОБА_5 , про те, що перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 , невстановлені особи, 11.07.2021 о 13 годині 00 хвилин, із застосування насильства, яке є небезпечним для життя та здоров`я ОСОБА_5 , заволоділи майном останнього, а саме: мобільними телефонами «Хуавей», «Леново», «Мейзу», «Power Bank» сірого кольору, наручним годинником та грошовими коштами у розмірі 1100 гривень чим завдали матеріального збитку на суму 2300 гривень.

За даним фактом СВ відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021162470000875 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК України.

Слідчий в своєму клопотанні зазначає, що у зв`язку з вищевикладеним 11.07.2021 року виникла необхідність у проведені огляду місця події за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого було вилучено, сині джинси с плямами бурого кольору, два елементи тканини з плямами бурого кольору, та павербанк сірого кольору який належить потерпілому ОСОБА_5 .

Проведення вищезазначеної слідчої дії було здійснено до постанови ухвали слідчого судді, з метою врятування від знищення майна ( речових доказів ), яке могло зберегти на собі сліди злочину. Орган досудового розслідування зазначає, що зазначена слідча (розшукова дія) мала істотне значення для даного кримінального провадження, оскільки без її проведення, виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, знаряддя та засобу скоєння кримінального правопорушення було б неможливим. А вилучені, в ході вищевказаного обшуку, предмети мають важливе значення для кримінального провадження та можуть бути використанні у даному кримінальному провадженні, як доказ факту вчинення кримінального правопорушення, а також, чітко вказати на осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення.

У судовому засіданні прокурор підтримала клопотання слідчого та просила його задовольнити.

Розглянувши клопотання, дослідивши надані докази, заслухавши думку прокурора, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України - слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого, дізнавача про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Вищенаведена норма була введена до кримінального процесуального законодавства на підставі приписів §2 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 30 Конституції та перегукується з приписами ст. ст. 13, 234, 235 Кримінального процесуального кодексу щодо підстав для надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи та щодо вимог, яким повинна відповідати така ухвала слідчого судді.

Таким чином, законодавство України дозволяє відступлення від загальної норми щодо заборони проникнення до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою інакше, як за добровільною згодою особи, котра ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, та у разі необхідності провести огляд слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено та органом досудового розслідування доведено, що проведення огляду (обшуку) без ухвали слідчого судді, було здійснено через невідкладний випадок, адже мало місце вчинення кримінального правопорушення, відомості якого були внесені до ЄРДР 11 липня 2021 року за № 12021162470000875 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК України.

Відповідно до протоколу обшуку (огляду) від 11.07.2021 - за адресою: АДРЕСА_1 , у період часу з 14:35 год. до 15:10 год. в ході якого було вилучено, сині джинси с плямами бурого кольору, два елементи тканини з плямами бурого кольору, та павербанк сірого кольору який належить потерпілому ОСОБА_5 .

Відповідно до постанови слідчого СВ відділу поліції №1 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_6 від 11.07.2021 року вищевказане майно було визнано речовим доказом по кримінальному провадженню №12021162470000875 від 11.07.2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК України.

Як вбачається з клопотання, проведення обшуку (огляду) було пов`язане з відшуканням та вилученням майна, яке може бути знаряддям вчинення кримінального правопорушення та метою врятування головних речових доказів у справі.

Згідно до ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд (обшук) приміщення, речей та документів.

Згідно ч. 5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Наявність невідкладної необхідності в проведенні обшуку до постановлення ухвали слідчим суддею, підтверджується наданими матеріалами досудового розслідування.

Аналіз наданих матеріалів провадження, дозволяють слідчому судді прийти до висновку, що у справі наявні передбачені Законом підстави для задоволення клопотання та надання дозволу на проведення огляду (обшуку), який мав суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні з наведених вище обставин.

Зазначена слідча (розшукова дія) мала істотне значення для даного кримінального провадження, оскільки без її проведення, виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, знаряддя та засобу скоєння кримінального правопорушення було б неможливим.

Підстав для відмови в задоволенні клопотання слідчий суддя не вбачає.

За таких обставин, керуючись ст. ст. 233-237 КПК України,

У ХВ АЛ ИВ :

Клопотання слідчогоСВ ВП№1ОРУП №1ГУНП вОдеській області ОСОБА_4 ,погодженого зпрокурором Малиновськоїокружної прокуратурим.Одеси ОСОБА_3 , про проведення обшуку (огляду), по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №12021162470000875 від 11.07.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 187 КК України задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду місця події (обшуку) квартири за адресою: АДРЕСА_1 , який був проведений слідчим СВ ВП № 1 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 11.07.2021 року в період часу з 14 годин 35 хвилин по 15 годину 10 хвилин.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98384474
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку