open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 461/3024/21

Справа № 461/3024/21

Провадження № 1-кс/461/2388/21

УХВАЛА

ІМЕНЕ УКРАЇНИ

27.04.2021 м. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого-криміналіста відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров`я особи СУ ГУ НП у Львівській області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про проведення допиту свідка ,-

в с т а н о в и в :

27 квітня 2021 року слідчий-криміналіст відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров`я особи СУ ГУ НП у Львівській області ОСОБА_2 звернувся до Галицького районного суду м. Львова з клопотанням, погодженим з прокурором відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про проведення допиту свідка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , без фактичного місця проживання щодо обставин кримінального провадження № 12021141080000007 від 20.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.

Подане клопотання слідчий мотивує тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що в ніч з 13.02.2021 на 14.02.2021, приблизно о 00.30 год., неповнолітній ОСОБА_5 , перебуваючи у закинутій будівлі по АДРЕСА_2 , маючи умисел на протиправне заподіяння тілесних ушкоджень, з хуліганських мотивів, усвідомлюючи наслідки своїх протиправних дій, умисно наніс потерпілій ОСОБА_6 удари кулаками рук та ногами в область усього тіла, після чого, взявши на місці події дерев`яну ніжку від стільця наніс потерпілій декілька ударів в область усього тіла та один удар в область голови померлої. Продовжуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 кинув в голову ОСОБА_6 скляним флаконом парфумів, внаслідок чого спричинив їй тілесні ушкодження у вигляді набряку головного мозку, крововиливів під оболонку головного мозку, які призвели до смерті потерпілої.

Під час проведення досудового розслідування, в якості свідка допитано ОСОБА_4 . У своєму допиті свідок ОСОБА_4 зазначив, що на даний час не має жодного постійного місця проживання, ночує у закинутому будинку по АДРЕСА_2 , ніде не працює, веде бродячий спосіб життя, шукає їжу та цінні речі на смітниках Франківського району міста Львова. Крім того, свідок ОСОБА_4 повідомив деталі вчинення кримінального правопорушення, в результаті якого загинула потерпіла ОСОБА_6 , оскільки безпосередньо був очевидцем даної події. Також зазначив, що побоюється за своє життя та здоров`я, з боку осіб, яких він впізнав на досудовому розслідування та які уже наносили йому тілесні ушкодження і у подальшому можуть вчиняти відносно нього неправомірні насильницькі дії.

Покази свідка ОСОБА_4 мають суттєве значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, однак враховуючи наявність обставин, що можуть унеможливити допит свідка в суді або вплинути на повноту чи достовірність його показань, зокрема ризик залишення ОСОБА_4 території області. Слідчий просить клопотання задоволити.

Слідчий суддя вважає, що відсутні правові підстави для проведення допиту свідка під час досудового розслідування з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 225 КПК України у виняткових випадках, пов`язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров`я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні, в тому числі одночасний допит двох чи більше вже допитаних осіб. У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

З аналізу цієї правової норми вбачається, що для в проведенні допиту свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні повинні існувати:

небезпека для життя і здоров`я свідка;

його тяжка хвороба;

інші обставин, що можуть унеможливити допит свідка в суді, або вплинути на повноту чи достовірність його показань

Слідчий в клопотанні не навів доказів існування жодної з вищеперелічених обставин.

Доводи слідчого про те, що, нібито, є «наявність обставин, що можуть унеможливити допит свідка в суді або вплинути на повноту чи достовірність його показань, зокрема ризик залишення ОСОБА_4 території області, оскільки останній побоюється за своє життя та здоров`я, з боку осіб, яких він впізнав на досудовому розслідування та які уже наносили йому тілесні ушкодження і у подальшому можуть вчиняти відносно нього неправомірні насильницькі дії» - є непідтвердженими та голослівними. Слідчий не навів жодних підстав для підтвердження того, чому він вважає можливим такий тиск на свідка і не мотивував на чому грунтуються такі припущення.

Відповідно до ч. 4 ст. 95 КПК України суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 цього Кодексу. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них.

Ця норма КПК України існує для усунення можливості тиску на свідків з боку сторони обвинувачення, з метою дотримання принципу безпосередності дослідження показань, презумпції невинуватості особи та забезпечення доведеності його вини, для забезпечення принципів забезпечення права на захист, змагальності сторін, тощо.

Лише у виняткових випадках, вичерпний перелік яких зазначений в ч. 1 ст. 225 КПК України, свідок може бути допитаний під час досудового розслідування в судовому засіданні.

Слідчий не зазначив, в чому існує «винятковість» з загальних передбачених КПК України правил для допиту цього свідка під час досудового розслідування в судовому засіданні.

За таких обставин клопотання не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 225 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

В задоволенні клопотання слідчого-криміналіста відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоров`я особи СУ ГУ НП у Львівській області ОСОБА_2 про проведення допиту свідка відмовити.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98383683
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку