open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 570/1709/21
Моніторити
emblem
Справа № 570/1709/21

Справа № 570/1709/21

Номер провадження 1-кс/570/494/2021

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

13 липня 2021 року

Слідчий суддя Рівненського районного суду Рівненської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

слідчої ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

законного представника підозрюваної - ОСОБА_6 ,

захисника підозрюваної - адвоката ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області клопотання слідчого слідчого відділення відділення поліції №1 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 (далі слідчий) погоджене прокурором Рівненської окружної прокуратури ОСОБА_3 (далі прокурор) про зміну запобіжного заходу у виді тримання під вартою на запобіжний захід у виді поміщення особи до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у кримінальному провадженні №12021181180000203 від 23 квітня 2021 року у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 1 ст. 115 КК України, -

в с т а н о в и в:

08 липня 2021 року слідчий, за погодженням із прокурором, звернулася до слідчого судді Рівненського районного суду Рівненської області з клопотанням про зміну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку відносно підозрюваної ОСОБА_5 .

В обґрунтування клопотання посилається на те, що слідчим проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021181180000203 від 23 квітня 2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15 ч.1 ст.115 КК України.

23 квітня 2021 року, в межах досудового розслідування вказаного кримінального провадження, ОСОБА_5 вручене повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.15 ч.1 ст.115 КК України.

Ухвалою слідчого судді Рівненського районного суду Рівненської області від 22 червня 2021 року відносно підозрюваної ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на тридцять днів тобто до 22 липня 2021 року включно.

Відповідно до висновку комплексної судово-психолого-психіатричної експертизи №75 від 23 червня 2021 року підозрювана ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає хронічним психічним захворювання шизоафективним розладом депресивного типу із континуальним (безперервним) перебігом, не може усвідомлювати свої дії та керувати ними. За своїм психічним станом вона не може правильно сприймати обставини, які мають значення для кримінального провадження, та давати по них вірні покази. У період інкримінованих дій підозрювана ОСОБА_5 також страждала вищевказаним хронічним психічним захворюванням та не могла усвідомлювати значення своїх дій, та керувати ними. Підозрювана потребує застосування примусових заходів медичного характеру у психіатричній лікарні із суворим наглядом.

08 липня 2021 року в якості законного представника підозрюваної ОСОБА_5 залучено ОСОБА_6 .

Враховуючи, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 15 років, а також наявність ризиків, передбачених п.п. 1, 3, 5 ч.1 ст.177 КПК України, запобігти яким шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів неможливо, приймаючи до уваги заключення висновку комплексної судово-психолого-психіатричної експертизи, слідчий за погодженням з прокурором просить змінити запобіжний захід відносно підозрюваної ОСОБА_5 , у вигляді тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, а саме Комунального некомерційного підприємства "Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги" Хмельницької обласної ради, на строк до 22 липня 2021 року.

Заслухавши думку прокурора та слідчого, які клопотання підтримали та просили його задовольнити, підозрюваної, її законного представника та захисника, які не заперечували щодо задоволення даного клопотання, ознайомившись із клопотанням та дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обгрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно до вимог ст. 200 КПК України прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися в порядку, передбаченому статтею 184 цього Кодексу, до слідчого судді, суду із клопотанням про зміну запобіжного заходу, в тому числі про скасування, зміну або покладення додаткових обов`язків, передбачених частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу, чи про зміну способу їх виконання.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 503 КПК України кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, здійснюється за наявності достатніх підстав вважати, що особа вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене законом України про кримінальну відповідальність, у стані неосудності.

Частиною 2 статті 503 КПК України визначено, що якщо під час досудового розслідування будуть встановлені підстави для здійснення кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, слідчий, прокурор виносить постанову про зміну порядку досудового розслідування і продовжує його згідно з правилами, передбаченими главою 39 КПК України.

Відповідно до вимог ст. 508 КПК України, до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, можуть бути застосовані судом такі запобіжні заходи: 1) передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім`ї з обов`язковим лікарським наглядом; 2) поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку. Застосування передбачених запобіжних заходів здійснюється згідно із загальними правилами, передбаченими КПК України.

Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.15 ч.1 ст.115 КК України, який відповідно до положень ст.12 КК України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів, та за вчинення якого передбачено покарання у виді позбавлення волі від 7 до 15 років.

Відповідно до висновку комплексної судово-психолого-психіатричної експертизи №75 від 23 червня 2021 року підозрювана ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає хронічним психічним захворювання шизоафективним розладом депресивного типу із континуальним (безперервним) перебігом, не може усвідомлювати свої дії та керувати ними. За своїм психічним станом вона не може правильно сприймати обставини, які мають значення для кримінального провадження, та давати по них вірні покази. У період інкримінованих дій підозрювана ОСОБА_5 також страждала вищевказаним хронічним психічним захворюванням та не могла усвідомлювати значення своїх дій, та керувати ними. Підозрювана потребує застосування примусових заходів медичного характеру у психіатричній лікарні із суворим наглядом.

Враховуючи, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, наявність ризиків, передбачених п.п. 1, 3, 5 ч.1 ст.177 КПК України, запобігти яким шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів неможливо та приймаючи до уваги, що підозрювана страждає та страждала на момент вчинення інкримінованих їй дій на хронічне психічне захворювання, в результаті якого не могла і не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить до переконання про обґрунтованість клопотання слідчого та необхідність його задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 176-178, 194, 200, 331, 372, 376, 508 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого слідчого відділення відділення поліції №1 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 погоджене прокурором Рівненської окружної прокуратури ОСОБА_3 про зміну запобіжного заходу у виді тримання під вартою на запобіжний захід у виді поміщення особи до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку відносно підозрюваної ОСОБА_5 - задовольнити.

Змінити підозрюваній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний захід з тримання під вартою на запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Помістити підозрювану ОСОБА_5 , до комунального некомерційного підприємства "Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги" Хмельницької обласної ради, що за адресою: 32120, Хмельницька область, Ярмолинецький район, с.Скаржниці, на строк до 22 липня 2021 року включно.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Копію ухвали про зміну запобіжного заходу вручити підозрюваній негайно після її оголошення.

Копію ухвали вручити учасникам кримінального провадження - для відома.

Копію ухвали направити до комунального некомерційного підприємства "Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги" Хмельницької обласної ради - для виконання.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення, а особу, яка перебуває у психіатричному закладі, у той самий строк з моменту вручення їй ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98380467
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку