open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №522/12281/21

Провадження №1-кс/522/6594/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2021 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб ВП №1 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР в порядку передбаченому ст. 214 КПК України за заявою про вчинення кримінального правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

До Приморського районного суду м. Одеси 01.07.2021 року надійшла скарга ОСОБА_3 відповідно якої просила зобов`язати начальника СВ ВП №1 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області внести відомості про злочин, викладені у заяві про вчинення кримінального правопорушення від 22.06.2021 року вчинений судовим експертом ОСОБА_4 , відповідальність за який передбачена ст. 366 КК України та ст. 384 КК України, до ЄРДР.

В обґрунтування скарги зазначено наступне.

22.06.2021 року ОСОБА_3 до СВ ВП №1 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області було подано в порядку ст. 214 КПК України заяву про вчинення судовим експертом ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366 та ст. 384 КК України, а саме: внесення до судової експертизи завідомо недостовірних даних.

В порушення вимог ст.214 КПК України, до теперішнього часу відомості про вчинення кримінального правопорушення за його заявою не внесені до ЄРДР, досудове розслідування не розпочато.

В судове засідання 12.07.2021 року скаржник не з`явився. Слідчий, прокурор в судове засідання не з`явились, повідомлялись належним чином, причин неявки до суду не повідомили.

Відповідно до ч.3 ст.306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Розглянувши скаргу та перевіривши надані матеріали, приходжу до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено наступні фактичні обставини.

В судовому засіданні з наданих матеріалів встановлено, що 22.06.2021 року ОСОБА_3 звернулась до СВ ВП №1 ОРУП №1 ГУНП в Одеській області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366 та ст. 384 КК України. До цього відомості до ЄДРД не внесені.

Такі дії посадових осіб не відповідають вимогам ч.1 ст.214 КПК України про те, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Статтею 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Вимоги ст.ст. 25, 214 КПК України щодо внесення прокурором, слідчим до ЄРДР відомостей про вчинене кримінальне правопорушення є безальтернативними.

Пунктом 1 ч.1 ст.303 КПК України передбачено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

За таких обставин скарга на бездіяльність підлягає задоволенню з наведених підстав.

Керуючись ст.ст.214-216, 303-307, 318-380 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осібВП №1Одеського районногоуправління поліції№1ГУНП вОдеській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР в порядку передбаченому ст. 214 КПК України за заявою про вчинення кримінального правопорушення задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб ВП №1 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв та повідомлень про вчинення кримінального правопорушення, виконати вимоги ст.214 КПК України та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, що містятьсяв заяві ОСОБА_3 від 22.06.2021 року.

Ухвалу направити для виконання до ВП №1 Одеського районного управління поліції №1 ГУНП в Одеській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 98378613
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку