open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 493/897/21

Провадження № 1-кп/493/112/21

УХВАЛА

16 липня 2021 року м. Балта Одеської області

Балтський районний суд Одеської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5 ,

потерпілих ОСОБА_6 ,

ОСОБА_7 ,

ОСОБА_8 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Балта Одеської області кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12021160000000403 від 16.03.2021 року відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України,

В С Т А Н О В И В:

14.07.2021року до Балтськогорайонного судуОдеської областінадійшов обвинувальнийакт укримінальному провадженнівідносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні вважав за можливе призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту вважаючи, що під час досудового розслідування були дотримані всі вимоги КПК України, підстав для закриття провадження чи повернення обвинувального акту не вбачається, будь які заяви та клопотання про долучення до обвинувального акту матеріалів кримінального провадження відносно ОСОБА_4 відсутні.

Потерпілі ОСОБА_6 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 підтримали клопотання прокурора.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_4 адвокат ОСОБА_5 заперечував проти призначення справи до розгляду, просив відкласти підготовче судове засідання для виклику ОСОБА_9 з метою з`ясування його позиції як потерпілого, так як з обвинувального акту вбачається, що останній отримав середнього ступеня тяжкості тілесні ушкодження в результаті ДТП, при цьому не зазначений в обвинувальному акті як потерпілий.

Вивчивши обвинувальний акт, заслухавши учасників процесу, суд дійшов висновку про необхідність повернення обвинувального акту прокурору з огляду на наступне.

Згідно п. 3 ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право повернути обвинувальний акт і реєстр матеріалів досудового розслідування прокурору, якщо вони не відповідають вимогам КПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 110 КПК Україниобвинувальний акт є процесуальним документом, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування. Обвинувальний акт повинен відповідати вимогам, передбаченимст. 291 КПК України.

Положеннями ст. 291 КПК Українизаконодавець встановив процесуальний порядок складення обвинувального акту у кримінальному провадженні, ряд відомостей, що їх має містити обвинувальний акт в обов`язковому порядку, зокрема анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство).

З обвинувального акту вбачається, що 16.03.2021 року о 04:20 годині ОСОБА_4 , керуючи автомобілем «BMW 530D» реєстраційний номер НОМЕР_1 по вул. Уварова в м. Балта Одеської області з центра міста в напрямку до с. Білине Балтського району Одеської області , біля магазину Меркурій, за напрямком свого руху, та не впоравшись з керуванням здійснив лобове зіткнення у задню частину напівпричепа «ETALLBAU CS40GV», реєстраційний номер НОМЕР_2 , у складі вантажного сідлового тягача «DAF XF 105.460» реєстраційний номер НОМЕР_3 , який був припаркований біля правого краю проїзної частини.

В результаті дорожньо-транспортної пригоди, пасажири автомобіля «BMW 530D»: ОСОБА_10 та ОСОБА_11 загинули, а пасажир ОСОБА_9 отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості.

З реєстра матеріалів досудового розслідування вбачається, що ОСОБА_9 (розділ І п.11, п.14) був допитаний на стадії досудового розслідування в якості свідка. Згодом, як зазначається в реєстрі (розділ ІІ п.16) було призначено судово-медичну експертизу для встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень ОСОБА_9 , отриманих ним в результаті ДТП, при цьому в обвинувальному акті відомості щодо ОСОБА_9 відсутні.

Вказана невідповідність стосовно ОСОБА_9 позбавляє суд можливості встановити процесуальний статус ОСОБА_9 в кримінальному проваджені.

За умовами ч.3 ст. 286 КК України, порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження тягнуть за собою настання кримінальної відповідальності відносно особи, яка керує транспортним засобом, а потерпілий в такому разі користується правами передбаченими ст. 56 КПК України.

Не залучення до справи ОСОБА_9 , відомості щодо якого відсутні в обвинувальному акті, не буде сприяти швидкому, повному судовому розгляду кримінального провадження та порушенням його процесуальних прав.

Зупинення розгляду кримінального провадження на стадії підготовчого судового засідання, для з`ясування думки ОСОБА_9 , щодо його процесуального статусу, як на тому наполягає адвокат ОСОБА_5 , не передбачено кримінально процесуальним законодавством України.

Враховуючи що даний обвинувальний акт не відповідає вимогамп. 3ч. 2 ст. 291 КК України, що унеможливлює призначення кримінального провадження до судового розгляду, суд відповідно до п.3 ч.3 ст. 314 КПК України, у разі невідповідності обвинувального акту вимогамКПК України, вважає за необхідне повернути обвинувальний акт прокурору.

Керуючись п. 3 ч. 2 ст. 291, п.3 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України, повернутипрокурору відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Одеської обласної прокуратуридля усунення протягом розумного строку недоліків зазначених у ухвалі.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом семи з дня її проголошення.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 98378002
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку