open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Справа № 483/1139/21

Провадження 1-кс/483/273/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2021 року м. Очаків

Слідчий суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

дізнавача СД ВП № 7 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання дізнавача СД ВП № 7 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Очаківського відділу Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И Л А :

16 липня 2021 року дізнавач СД ВП № 7 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 звернулася до Очаківського міськрайонного суду Миколаївській області з клопотанням, погодженим прокурором Очаківського відділу Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку.

Своє клопотання обґрунтувала тим, що нею здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021153100000125 від 16 липня 2021, за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 249 КК У країни, вчиненого за наступних обставин.

16 липня 2021 року до ч/ч ВП №7 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області надійшло повідомлення зі служби 102 за зверненням інспектора екологічної інспекції ОСОБА_6 про те, що в с. Іванівка, Куцурубська ОТГ, виявлено чоловіка ОСОБА_7 , який за допомогою забороненого знаряддя лову здійснив вилов Червонокнижної риби.

Під час досудового розслідування 16 липня 2021 року було проведено огляд місця події, в ході якого на узбережжі Дніпро-Бузького лиману біля с. Іванівка, Куцурубської ОТГ, Миколаївського району, Миколаївської області виявлено гаражне приміщення у відчиненому стані. На вході в гаражне приміщення на підлозі розташоване дерев`яно-пластикове корито з вмістом риболовецьких сіток. На даній ділянці місцевості на відстані 4 метрів від зазначеного гаражного приміщення розташований транспортний засіб, автомобіль марки ВАЗ «21723» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , який знаходиться у зачиненому стані. З південної сторони від вказаного транспортного засобу на відстані 6-ти метрів в акваторії берегу Дніпро-Бузького лиману розташовані плавзасоби, на борту яких наявні номери ЯЧК НОМЕР_2 та УНА-1353.

Також, в ході досудового розслідування були опитані ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які повідомили, що транспортний засіб марки ВАЗ «21723», з державним номерним знаком НОМЕР_1 та плавзасоби, а саме човни з бортовими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 , належать ОСОБА_10 , який після здійснення промислу по вилову водних живих біоресурсів поклав їх до багажного відділення зазначеного вище автомобіля.

Допитаний під час досудового розслідування ОСОБА_6 повідомив, що ОСОБА_11 до багажного відділення свого автомобіля помістив живі водні біоресурси, які занесені до Червоної книги України, та, зачинивши багажник, покинув місце розташування свого автомобіля.

Крім того, оперативним шляхом було встановлено, що автомобіль марки ВАЗ «21723» з державнимномерним знаком НОМЕР_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З урахуванням того, що є обґрунтовані підстави вважати, що незаконно виловлені водні біоресурси можуть перебувати в автомобілі марки ВАЗ «21723», з державним номерним знаком НОМЕР_1 , і виявити їх в менш обтяжливий спосіб, ніж шляхом обшуку зазначеного автомобіля є неможливим, дізнавач просила клопотання задовольнити, надати дозвіл на проведення обшуку автомобіль марки «21723» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , з метою виявлення та вилучення незаконно виловлених водних живих біоресурсів. Крім того дізнавач просила надати дозвіл на проведення обшуку човнів збортовими номерами НОМЕР_3 та УНА-1353та гаражногоприміщення,що перебуваютьу користуванні ОСОБА_10 ..

В судовому засіданні дізнавач клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення дізнавача, дослідивши додані до клопотання документи, слідчий суддя дійшла наступного.

Подане клопотання відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України, матеріали клопотання (витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, копії протоколів допиту свідків, копії рапортів, копія протоколу огляду місця події, копія відомостей з реєстру рухомого майна) містять достатні дані про здійснення дізнавачем досудового розслідування вказаного вище кримінального проступку, а також про те, що незаконно виловлені живі біоресурси можуть знаходитися в автомобілі марки ВАЗ «21723» з державним номерним знаком НОМЕР_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_10 і вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні.

При цьому, слідчий суддя виходить з того, що дізнавач на виконання вимог ч. 5 ст. 234 КПК України в судовому засіданні довів наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі знаходяться у зазначеному в клопотанні автомобілі.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 КПК України, для досудового розслідування кримінальних проступків дозволяється виконувати всі слідчі (розшукові) дії, передбачені цим Кодексом, та негласні слідчі (розшукові) дії, передбачені частиною другою статті 264 та статтею 268 цього Кодексу, а також відбирати пояснення для з`ясування обставин вчинення кримінального проступку тощо.

Разом з тим, задовольняючи клопотання частково, слідчий суддя виходить з того, що дізнавачем не доведено, що відшукуванні речі можуть перебувати в човнах з бортовими номерами ЯЧК НОМЕР_2 та УНА-1353, а також у гаражному приміщенні.

Так, зі змісту протоколу огляду місця події слідує, що в човнах сіток та будь-якого майна, окрім весел, немає.

Щодо надання дозволу на проведення обшуку у гаражному приміщенні, слідчий суддя виходить з того, що долучені до клопотання матеріали не містять доказів зв`язку цього нерухомого майна з ОСОБА_10 , відсутня юридична адреса гаражу, його детальний опис для ідентифікації та встановлення власника нерухомого майна.

В той же час, з показів допитаних свідків вбачається, що чотири особини Червонокнижної риби були покладені ОСОБА_10 у мішок, а після цього у багажник його авто.

Допитані свідки також показали, що на прохання інспектора відчинити автомобіль ОСОБА_10 повідомив, що автомобіль зачинений, а ключі від нього випадково залишилися у салоні. Пішовши за дублікатом ключа, ОСОБА_10 зник, його мобільний телефон вимкнений.

Перевіряючи пропорційність втручання у право на повагу до житла, слідчий суддя враховує, що органом досудового розслідування вжито заходів до ідентифікації особи, у якої можуть перебувати незаконно виловлені водні живі біоресурси, встановлено власника рухомого майна, в якому зберігаються занесенні до Червоної книги незаконно виловлені живі водні біоресурси.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя дійшла висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає частковому задоволенню.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 376 КПК України, -

У Х В А Л И Л А :

Клопотання дізнавача СД ВП № 7 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Очаківського відділу Миколаївської окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дізнавачу СД ВП № 7 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_4 дозвіл на проведення обшуку автомобіля марки ВАЗ «21723», з державним номерним знаком НОМЕР_1 , що на праві приватної власності належить ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та вилучення незаконно виловлених водних біоресурсів, занесених до Червоної книги, та знарядь лову.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 16 серпня 2021 року.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 98376394
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку