open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 466/5415/21

У Х В А Л А

судового засідання

16 липня 2021 року м.Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

у складі: головуючого судді Невойта П.С.,

секретаря с/з Семків Х.І.,

справа № 466/5415/21,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Львові цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунальної п`ятої стоматологічної поліклініки м.Львова про стягнення невиплаченої заробітної плати, -

в с т а н о в и в:

у провадженні Шевченківського районного суду м.Львова перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунальної п`ятої стоматологічної поліклініки м.Львова про стягнення невиплаченої заробітної плати.

Ухвалою від 18.06.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Судове засідання призначено 16.07.2021.

В судове засідання сторони не прибули.

У відповідності до ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу у відсутності сторін без фіксування судового засідання технічними засобами.

За приписами ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

У відповідності до ч.1, 3 ст.13 Кодексу суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч.7 ст.177 ЦПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

З позовної заяви вбачається, що позов поданий та підписаний від імені позивачки її представником ОСОБА_2 .

До позову додано ксерокопію довіреності Табун С.М., якою вона уповноважує ОСОБА_2 на представництво її інтересів, в тому числі з правом подавати позовні заяви в суд та підписувати такі позовні заяви.

Ця довіреність посвідчена головою Першої профспілкової організації працівників Комунальної 5-тої стоматологічної поліклініки профспілки працівників охорони здоров`я України Смутною Л.П.

Вважаю, що дана довіреність не оформлена належним чином, не може вважатися документом, що підтверджує повноваження представника ОСОБА_2 .

Статтею 62 ЦПК України визначено документи, які підтверджують повноваження представника фізичної особи в суді. Так, повноваження представника мають бути підтверджені довіреністю. Довіреність фізичної особи має бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

Згідно ч.ч. 4,5 ст.19 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки, їх об`єднання мають право представляти інтереси своїх членів при реалізації ними конституційного права на звернення за захистом своїх прав до судових органів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також міжнародних судових установ. Представництво інтересів членів профспілки у взаємовідносинах з роботодавцями, державними органами та органами місцевого самоврядування здійснюється на основі системи колективних договорів та угод, а також відповідно до законодавства.

Відповідно до ч.1 ст.26 цього Закону профспілки, їх об`єднання мають право представляти інтереси працівників в органах, що розглядають індивідуальні трудові спори.

Пунктом 8 ч.1 ст.38 цього Закону передбачено, що виборний орган первинної профспілкової організації на підприємстві, в установі або організації представляє інтереси працівників за їх дорученням при розгляді трудових індивідуальних спорів та у колективному трудовому спорі, сприяє його вирішенню.

У відповідності до ст.246 Кодексу законів про працю України визначаються поняття та порядок здійснення повноважень первинними профспілковими організаціями на підприємствах, в установах та організаціях.

У частині другій вказаної статті передбачено, що «первинні профспілкові організації здійснюють свої повноваження через утворені відповідно до статуту (положення) виборні органи, а в організаціях, де виборні органи не утворюються, - через профспілкового представника, уповноваженого згідно із статутом на представництво інтересів членів професійної спілки, який діє в межах прав, наданих Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та статутом професійної спілки».

Отже, відповідно до вказаних правових норм, передбачено право саме профспілок на представництво інтересів членів профспілки в судових органах.

Профспілковий представник це керівник профспілки, її організації, об`єднання профспілок, профспілкового органу, профорганізатор, інша особа, уповноважена на представництво статутом або відповідним рішенням профспілкового органу.

Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» не визначено право профспілок на посвідчення довіреностей від імені членів профспілки на представництво їх інтересів в суді сторонніми особами, які не є членами цих профспілок.

У доданій до позову довіреності не вказано яким законом визначено право голови первинної профспілкової організації на посвідчення такої довіреності ОСОБА_1 .

Згідно ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1) довіреністю фізичної або юридичної особи. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

Також при зверненні до суду до позовної заяви долучено розрахунок заборгованості з виплати заробітної плати за перод також підписаний ОСОБА_3 , однак на підтвердження такого не долучено належних та допустимих доказів.

Частинами одинадцятою - тринадцятою статті 187 ЦПК України визначено, що суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

За вказаних обставин, враховуючи, що позовна заява від імені ОСОБА_1 до Комунальної п`ятої стоматологічної поліклініки м.Львова про стягнення невиплаченої заробітної плати підписана ОСОБА_2 , а також приймаючи до уваги відсутність в матеріалах справи належних документів /нотаріально посвідченої довіреності/ на підтвердження повноважень ОСОБА_2 діяти від імені позивача, суд дійшов висновку, що позовна заява подана до суду без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, що є підставою залишення заяви без руху.

Керуючись ст.4, 13, ч.2 ст.257, 260, 261, 294 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

позовну заяву ОСОБА_1 до Комунальної п`ятої стоматологічної поліклініки м.Львова про стягнення невиплаченої заробітної плати - залишити без руху.

Надати позивачу ОСОБА_1 строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: П. С. Невойт

Джерело: ЄДРСР 98375936
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку