open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №443/1171/21

Провадження №1-кс/443/64/21

УХВАЛА

16 липня 2021 рокуслідчий суддя Жидачівського районного суду Львівської області ОСОБА_1 дослідивши матеріали скарги ОСОБА_2 на бездіяльність,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2 звернувся до суд зі скаргою на бездіяльність, в якій просить зобов`язати відділення поліції №1 Стрийського РУП внести відомості до ЄРДР за його заявою.

Дослідивши матеріали скарги, приходжу до переконання, що скаргу слід повернути, виходячи з наступного.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.304 КПК України, скарга повертається, якщо така не підлягає розгляду в цьому суді.

Частиною 2 ст.132 КПК України передбачено, що клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч.1 ст.184 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування.

Вищенаведене свідчить про те, що питання, які виникають під час досудового розслідування, в тому числі і скарги на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора, територіальна підсудність щодо яких прямо не визначена процесуальним законом, розглядає слідчий суддя того суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до отриманої інформації з Відділення поліції №1 Стрийського районного управління поліції ГУ НП у Львівській області (лист від 15.02.2021 №657/49/03-2021) у штаті Відділення поліції №1 Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області, який затверджено наказом Національної поліції України від 18.12.2020 №994 «Про організаційно-штатні зміни в Головному управління національної поліції у Львівській області» відсутні посади працівників, уповноважених на проведення оперативно-розшукової діяльності, а також відсутні посади слідчих.

Досудове розслідування злочинів здійснюється у формі досудового слідства, а кримінальних проступків у формі дізнання (ст.215 КПК України).

Нормою підпункту «а» пункту 1 частини 2статті 38 КПК Українипередбачено, що досудове слідство здійснюють слідчі підрозділи органів Національної поліції.

Тобто, Відділення поліції №1 Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області не є органом досудового слідства, юрисдикція якого поширюється на місто Жидачів, оскільки у його штаті, на даний час, не існує слідчого підрозділу. Відтак слідчі судді Жидачівського районного суду Львівської області у розумінні закону неповноважні здійснювати контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час досудового слідства, так як в межах територіальної юрисдикції цього суду відсутній орган досудового слідства.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду у справі № 487/7605/19 від 22.04.2020 року територіальна підсудність визначається за місцем знаходження (реєстрації) відповідного державного органу, який є юридичною особою та в складі якого знаходиться слідчий підрозділ.

З огляду на приписистатті 9 КПК Українислідчий суддя бере до уваги положення частини 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод1950 року, у світлі якої забезпечення права на справедливий судовий розгляд нерозривно пов`язано з інститутом підсудності, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Також, суд зважає на роз`яснення, викладені у пункті 1 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.06.2016 №223-1650/0/4-16, відповідно до яких органом досудового розслідування, враховуючи системний аналіз положень пункту 8 частини 1статті 3 КПК Українита частини 1статті 38 КПК України, є: 1) слідчі підрозділи (Головне слідче управління, слідче управління, відділ, відділення) органів Національної поліції України, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, органів державного бюро розслідувань; 2) підрозділ детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України. Іншими словами, органом досудового розслідування в конкретному кримінальному провадженні є не сам правоохоронний орган, до складу якого входить відповідний підрозділ (Національна поліція України, Служба безпеки України, Національне антикорупційне бюро України), а його підрозділ (управління, відділ), визначений у частині 1статті 38 КПК.

Як вбачається зі змісту поданої скарги та доданих документів, скаржник оскаржує бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР за заявою про вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.365-2 КК України (відповідно до ст.12 КК України є нетяжким злочином), тобто бездіяльність органу досудового слідства, яким Відділення поліції №1 Стрийського районного управління поліції ГУ НП у Львівській області не є, а тому дана скарга не підлягає розгляду в Жидачівському районному суді Львівської області.

Водночас, слідчий суддя вважає за необхідне роз`яснити особі, яка подала скаргу, що повернення такої не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді у порядку, передбаченомуКПК України, зокрема до місцевого суду, у межах юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 303, 304 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

скаргу ОСОБА_2 на бездіяльність - повернути скаржнику.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98375532
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку