open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

16.07.2021

Справа № 720/1290/21

Провадження № 1-кп/720/114/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 липня 2021 року Новоселицький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Новоселиця кримінальне провадження, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12017260120000418 від 04 листопада 2017 року за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, неодруженого, непрацюючого, із середньою освітою, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що 04 листопада 2017 року приблизно о 18 годині 00 хвилин керуючи автомобілем марки «ЗАЗ Славута», державний номерний знак НОМЕР_1 рухався по вул. Центральній в межах населеного пункту с. Мамалига Дністровського (колишнього Новоселицького) району Чернівецької області, зі сторони с. Ванчиківці Чернівецького (колишнього Новоселицького) району Чернівецької області в напрямку КПП «Мамалига», в межах своєї смуги для руху на швидкості, що перевищує максимально допустиму швидкість руху в межах населеного пункту.

Наближаючись до бетонної електроопори № 95, яка розташована по вказаній вулиці, водій ОСОБА_5 , в порушення п.п. 1.5, 2.3 (б, д), 12.3, 12.4 Правил дорожнього руху України, не врахував дорожньої обстановки, неправильно застосував прийоми керування, проявив неуважність та самовпевненість в своїх діях, маючи об`єктивну можливість вчасно виявити небезпеку для руху, а саме пішохода ОСОБА_4 , який переходив проїзну частину дороги з права на ліво по напрямку руху вказаного автомобіля, не вжив заходів для зменшення швидкості аж до повної зупинки транспортного засобу, або безпечного для інших учасників руху об`їзду перешкоди, у результаті чого допустив наїзд на пішохода.

Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди, пішоходу ОСОБА_4 спричинені тілесні ушкодження у вигляді переломів середньої третини лівої гомілки, верхньої третини лівого плеча та садна в тім`яній ділянці голови зліва, які відносяться до середнього ступеня тяжкості, що призвели до тривалого розладу здоров`я.

Такі дії ОСОБА_5 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 286 КК України, як порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Під час підготовчого судового засідання обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження відносно нього, у зв`язку із закінченням строків давності.

Потерпілий не заперечував проти закриття даного кримінального провадження, оскільки претензій до обвинуваченого немає, вони примирилися, останній повністю відшкодував завдану шкоду.

Суд, вислухавши думку прокурора, який підтримав заявлене обвинуваченим клопотання, вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років;

За змістом ч. 1 ст.286КК України порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження - карається штрафом від трьох тисяч до п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Згідно п. 1 ч. 2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 1 ст.285КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

У відповідності до п. 2 ч. 3 ст.314КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, а також беручи до уваги те, що з дня вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, тобто з 04листопада 2017 року, по даний час минуло більш як три роки, суд вважає, що дане кримінальне провадження підлягає закриттю.

Одночасно, суд повинен вирішити питання про розподіл процесуальних витрат у будь-якому рішенні, яким завершується розгляд кримінального провадження по суті.

Так, у постанові від 17 червня 2020 року за № 598/1781/17, Велика Палата Верховного Cуду зробила правовий висновок про те, що КПК не обмежує процесуальну форму вирішення питання щодо розподілу процесуальних витрат виключно обвинувальним вироком.

Суд повинен вирішити питання про розподіл процесуальних витрат у будь-якому рішенні, яким завершується розгляд кримінального провадження по суті, у тому числі й в ухвалі про закриття кримінального провадження у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

За вказаних обставин, із обвинуваченого в дохід держави підлягають стягненню судові витрати за проведення судових експертиз по справі.

На підставі ст. 49 КК України, суд керуючись ст.ст. 126, 284, 286, 314, 371, 372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.286КК України на підставі ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження № 12017260120000418 від 04 листопада 2017 року за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.286КК України закрити.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави судові витрати за проведення судових експертиз по справі в розмірі 5206 (п`ять тисяч двісті шість) гривень 21 копійки.

На ухвалу може бути подана апеляція до Чернівецького апеляційного суду через Новоселицький районний суд протягом семи днів з дня її винесення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98372097
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку