open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер справи 703/4603/19

1-кс/703/514/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 липня 2021 року м. Сміла

Слідчий суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Сміла клопотання слідчого ВРЗСТ СВ ЧРУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019250230001846, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.286 КК України, -

у с т а н о в и в :

слідчий ВРЗСТ СВ ЧРУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 подав клопотання про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12019250230001846 від 16.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Клопотання обґрунтував тим, що 15 листопада 2019 року близько 19 год. 30 хв., ОСОБА_5 , керуючи автомобілем «Mercedes-Benz E220 CDI» д.н.з. НОМЕР_1 , рухаючись по вул. Соборна в м. Сміла, в напрямку центра міста, навпроти будинку №108, скоїв наїзд на пішохода ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перетинав проїжджу частину вулиці, у результаті чого спричинив йому тілесні ушкодження.

Слідчий стверджує, що під час досудового розслідування було проведено ряд процесуальних дій: проведено огляд місця події, допитано свідків, отримано висновки судової експертизи технічного стану транспортного засобу та судово-медичної експертизи, допитано потерпілого та проведено за його участю слідчий експеримент, проведено слідчий експеримент за участю ОСОБА_5 .

Ухвалами Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 16.11.2019, 13.01.2021, 15.03.2021 та 13.05.2021 строк досудового розслідування вказаного кримінального провадження було продовжено. Ухвалою суду від 13.05.2021 встановлено новий строк до 16 липня 2021 року.

Однак, слідчим по кримінальному провадженню не виконано ряд слідчих та процесуальних дій, а саме: не проведено слідчі експерименти із учасниками виниклої дорожньо-транспортної пригоди з огляду на запровадження загальнодержавних карантинних заходів, що унеможливлює явку учасників.

Ураховуючи, що строк досудового розслідування закінчується 16.07.2021, просив його продовжити на 3 місяці, з метою завершення досудового розслідування.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав суду заяву в якій розгляд клопотання просить проводити без його участі, на задоволенні клопотання наполягає.

Заслухавши пояснення та перевіривши документи, додані до клопотання, слідчий суддя приходить на наступного висновку.

Як встановлено з витягу з ЄРДР 16.11.2019 було відкрито кримінальне провадження № 12019250230001846 за фабулою, зазначеною слідчим у клопотанні.

Правова кваліфікація цього кримінального правопорушення визначена за ч.1 ст.286 КК України, що відповідно до ст.12 КК України є нетяжким злочином.

Стаття 219 КПК України визначає, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Частиною 4 вказаної статті передбачено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбачаному параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Відповідно до ч.4 ст. 294 КПК строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

За правилами КПК України досудове слідство - це здійснювана відповідно до вимог кримінально-процесуального закону діяльність слідчого, зміст якої полягає у збиранні, дослідженні, перевірці, оцінці та використанні доказів, попередження, запобігання та розкриття злочинів, встановленні об`єктивної істини, здійсненні юридичних дій з метою забезпечення правильного застосування закону, захисту прав та законних інтересів людини, фізичних та юридичних осіб, створення умов для здійснення правосуддя.

Крім того, відповідно до ч.5 ст.40КПК України слідчий, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється.

Разом з тим, відповідно до ч.2 ст.9 КПК України слідчий зобов`язаний всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Стаття 2 КПК України визначає, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Як вбачається з матеріалів, доданих до клопотання, під час досудового розслідування слідчим по вказаному кримінальному провадженню було проведено ряд процесуальних дій, а саме: проведено огляд дорожньо-транспортної пригоди, проведено допит потерпілого, проведено слідчий експеримент за участю потерпілого, проведено допит свідків, проведено слідчий експеримент за участю ОСОБА_5 . Однак, перешкодою проведення слідчого експерименту за участю учасників кримінального провадження являються карантинні обмеження щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Ухвали Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 16.11.2019, 13.01.2021, 15.03.2021 та 13.05.2021 строк досудового розслідування вказаного кримінального провадження було продовжено. Ухвалою суду від 13.05.2021 встановлено новий строк до 16 липня 2021 року.

З огляду на те, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 16.07.2021, враховуючи, що слідчим обґрунтовано неможливість проведення слідчих дій у передбачені законом строки, з метою забезпечення виконання завдання кримінального провадження та повного дослідження обставин кримінального провадження необхідно здійснити певні процесуальні та слідчі дії, строк досудового розслідування має бути продовжений, тому клопотання підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. 2,3, 32, 294-295-1 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого ВРЗСТ СВ ЧРУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені да ЄРДР 16.11.2019 за № 12019250230001846, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні на 3 місяці, тобто до 16 жовтня 2021 року включно.

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98371931
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку