open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/2008/21

номер провадження 1-кс/695/558/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 липня 2021 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1

за участю:

секретаря ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчої СВ Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області, погоджене з прокурором Золотоніської окружної прокуратури про проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

Слідча СВ Золотоніського РВП ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 звернулася до суду з погодженим прокурором Золотоніської окружної прокуратури ОСОБА_4 з клопотанням про проведення огляду, який був проведений 12.07.2021 року у домоволодінні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтоване наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 11.07.2021 о 04.14 годині в Золотоніський районний відділ поліції ГУНП в Черкаській області надійшло повідомлення від ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що в АДРЕСА_1 він виявив труп свого знайомого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

По даному факту 11.07.2021 розпочато досудове розслідування, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021250370000711 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

За результатами виїзду на вказане повідомлення слідчим проведено огляд домоволодіння, яке розташоване по АДРЕСА_1 . В результаті огляду слідчим трупа ОСОБА_6 ознак насильницької смерті не встановлено, будь-які тілесні ушкодження, які б свідчили про насильницьку смерть останнього були відсутні.

12.07.2021 за результатами проведення огляду трупа за участі судово- медичного експерта встановлено, що причиною смерті ОСОБА_6 є механічна асфіксія - перелом хрящів гортані. Тілесні ушкодження: синець на лівій кисті, садно на лівому коліні, рана на лівій гомілці та правому плечі.

Так, 12.07.2021 на підставі ч. 3 ст. 233 КПК України з метою врятування речових доказів, які мають істотне значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні працівниками поліції слідчим проведено додатковий огляд місця події вказаного домоволодіння по АДРЕСА_1 . За результатами огляду працівниками поліції виявлено та вилучено: футболка синього кольору, виріз зі штори з плямами бурого кольору, вирізка з матрасу з плямами бурого кольору, мобільний телефон марки «viaan», вирізки з підодіяльника з плямами бурого кольору, які опечатано в передбаченому законом порядку.

Проникнення слідчого до домоволодіння по АДРЕСА_1 до постановлення відповідної ухвали слідчого судді зумовлено невідкладністю обставин виявлення кримінального правопорушення та пов`язане з заходами із метою фіксації місця події, зокрема для врятування речей, які можуть бути важливими доказами по даному кримінальному провадженні та із якими необхідно провести ряд слідчих (експертиз) дій.

Вилучені речі мають ознаки речових доказів та мають істотне значення для досудового розслідування.

За таких обставин слідча за згодою з прокурором звернулася до суду з даним клопотанням.

У судове засідання слідча не з`явилася, проте скерувала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання вважає, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з вимогами ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Не допускається, за нормами ст. 13 КПК України, проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно доч.1та ч.2ст.237КПК Україниз метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення слідчий,прокурор проводятьогляд місцевості,приміщення,речей тадокументів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частиною 1 ст. 233 КПК України визначено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Згідно з ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого, дізнавача про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченомустаттею 255цього Кодексу.

Частиною 5 ст. 237 КПК України передбачено, що при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду.

Слідчим суддею встановлено, що до ЄДРД внесені відомості про кримінальне провадження за № 12021250370000711 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

Досудове розслідування здійснюється СВ Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області.

Слідчою на місці події буди здійснені дії спрямовані на огляд та фіксацію місця події та в ході виконання вказаних дій, в період часу з 16 год. 21 хв. по 17 год. 05 хв. був проведений огляд місця події, а саме будинок по АДРЕСА_1 , під час якого було виявлено футболка синього кольору, виріз зі штори з плямами бурого кольору, вирізка з матрасу з плямами бурого кольору, мобільний телефон марки «vіааn», вирізки з підодіяльника з плямами бурого кольору.

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом с. Крупське, Золотоніської міської ради від 12.07.2021 встановлено, що у домоволодінні за адресою: АДРЕСА_1 з 2016 року без реєстрації проживає ОСОБА_5 . Власником будинку у якому проживає ОСОБА_5 є ОСОБА_7 , що підтверджується договором дарування житлового будинку від 30.03.2016 р.

Як вбачається із заяви ОСОБА_5 від 12.07.2021 року, останній не заперечував проти проведення огляду житлового будинку.

Проведення таких дій до постановлення відповідної ухвали слідчого судді зумовлено невідкладністю припинення кримінального правопорушення та пов`язане із фіксуванням місця події та вилучення відповідних доказів по кримінальному провадженню та засобів його вчинення з метою їх збереження та збереження відповідних слідів кримінального правопорушення, які збереглися на них.

Виявлені та вилучені речі із домоволодіння, що за адресою АДРЕСА_1 , постановою слідчого Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області визнано речовими доказами в кримінальному провадженні.

За вказаних обставин, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, дійсно були наявні підстави для огляду житла без ухвали слідчого судді, а речі, які знайдені в процесі огляду, мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час досудового розслідування, в зв`язку з чим, у відповідності до ст. 234 КПК слідчий суддя задовольняє клопотання про огляд.

На підставі викладеного і керуючись ст.,ст. 233, 234, 235 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду домоволодіння по кримінальному провадженню № 12021250370000711 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, який був проведений в період часу з 16 год. 21 хв. по 17 год. 05 хв. 12.07.2021 р. на підставі ч. 3 ст. 233 КПК України у домоволодінні за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого являється ОСОБА_7 , та в якому фактично без реєстрації ' проживає ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , року народження під час якого було виявлено футболка синього кольору, виріз зі штори з плямами бурого кольору, вирізка з матрасу з плямами бурого кольору, мобільний телефон марки «vіааn», вирізки з підодіяльника з плямами бурого кольору.

Копія ухвали виготовлена в двох примірниках, які отримано (направлено) слідчому.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98371826
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку