open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/14441/21

Провадження № 2/686/4643/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

08 липня 2021 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого судді Палінчака О.М.,

при секретарі Антосєві В.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хмельницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житлом,

встановив:

11 червня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, а саме: квартирою АДРЕСА_1 .Наобґрунтування своїхвимог позивачзазначив,що євласником вищезазначеноїквартири.За вказаноюадресою зареєстрованийоднак непроживає понадрік (зсерпня 2015року)бувший чоловікйого доньки ОСОБА_3 відповідач ОСОБА_2 ,який житломне користуються,власних речейтам незберігає,обов`язкипо утриманнюжитла нездійснює,комунальні послугине сплачує,однак вдобровільному порядкуз реєстраціїне знімається,чим перешкоджаєпозивачу вільноздійснювати своєправо власностіщодо житла,а тому, ОСОБА_1 просить усунути перешкоди в користуванні його власністю шляхом визнання відповідача ОСОБА_2 таким, що втратив право на користування житлом - квартирою АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 15 червня 2021 року відкрито провадження по справі та призначено справу до судового розгляду в порядку спрощеного провадження з викликом сторін.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, в прохальній частині позову заявив клопотання про розгляд справи у його відсутності, вимоги позову підтримав та просив їх задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 , повідомлений про час і місце слухання справи належним чином, в судове засідання не з`явився. У відповідності до ст. 223 ч. 4 ЦПК України, суд за згодою позивача вважає можливим розглянути справу на підставі наявних в ній даних та доказів в порядку заочного розгляду.

Дослідивши матеріалисправи судвважає,що позовпідлягає задоволенню.

Судом об`єктивно встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про право власності на квартиру від 16.10.1991 року, виданого УЖКГ виконкому Хмельницької міської ради. За вказаною адресою зареєстрований, однак не проживає понад рік бувший чоловік його доньки ОСОБА_3 відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , витрати на утримання будинку не несе, однак в добровільному порядку з реєстрації не знімається, порушуючи тим самим права позивача.

Дані обставини об`єктивно підтверджуються: копією довідки № П-03-25441 від 02.06.2021 року, копією акту про фактичне проживання/не проживання особи від 02.06.2021 року

Частинами 1 і 4 статті 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Положення цього конституційного принципу закріплені у ст.ст. 316, 317, 319, 321 ЦК України.

В силу ст. 383 ч. 1 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Частиною 1 статті 405 ЦК України встановлено, що члени сім`ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.

Відповідно до ч. 2 ст. 405 ЦК України член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником.

Статтями 72, 108 ЖК України встановлено, що визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням провадиться в судовому порядку.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, про позбавлення права користування житловим приміщенням.

З огляду на викладене та враховуючи, що ОСОБА_2 станом на день ухвалення рішення судом, не проживає без поважних причин понад один рік в квартирі АДРЕСА_1 , суд вважає за необхідне визнати останнього такими, що втратив право на користування вказаним будинком.

Судові витрати по справі (сплачений позивачем судовий збір в сумі 908 грн. 00 коп.) стягуються з відповідача на користь позивача згідно вимог ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», ст. 72, 108 ЖК України, ст.ст. 319, 383, 391, 405 ч. 2 ЦК України, ст.ст. 4, 5, 7, 10, 13, 81, 141, 264-265, 280 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 ) таким, що втратив право на користування квартирою АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 ) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 ) сплачений судовий збір в розмірі 908 грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

На рішення, позивачем може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів до Хмельницького апеляційного суду.

Повний текст рішення складено 08 липня 2021 року.

Суддя: О.М. Палінчак

Джерело: ЄДРСР 98345450
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку