open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 584/712/21

Провадження №1-кп/584/143/21

УХВАЛА

14.07.2021 Путивльський районний суд Сумської області

у складі:головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю:секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження №12021200520000093 від 15 червня 2021 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Кочерги Путивльського району Сумської області, громадянки України, зареєстрованої та проживаючої по АДРЕСА_1 , одружену, працюючу на посаді прибиральниці службових приміщень РТК «Сумигаз», раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.197-1 КК України,

встановив:

До Путивльського районного суду надійшло кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.197-1 КК України, за таких обставин.

У 2010 році у невстановлений слідством час у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, направлений на самовільне будівництво господарської будівлі на самовільно зайнятій земельній ділянці, без кадастрового номера, яка знаходиться на землях комунальної власності Путивльської міської ради (категорія - землі житлової та громадської забудови) біля будинку №27 по вул.Богдана Хмельницького у м.Путивль Сумської області.

Реалізуючи зазначений злочинний умисел у період з червня по вересень 2010 року ОСОБА_4 , у порушення вимог ч.1 ст.81, ч.2 ст.95, ч.1 ст.96, ч.1 ст.116, ч.3 ст.125, ст.126, ч.1 ст.152, ч.1 ст.153 Земельного Кодексу України, ч.1 ст.376 Цивільного Кодексу України, ч.5 ст.26, п.1 ч.1 ст.34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», ст.9 Закону України «Про архітектурну діяльність», п.5 Постанови Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року №466 «Деякі питання виконання підготовчих та будівельних робіт» усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій. передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, самовільно, без належного оформлення права власності, права користування чи оренди на землю, та їх державної реєстрації, а також відповідних документів, які дають право виконувати будівельні роботи, особисто здійснила самовільне будівництво споруди будівлі типу «сарай» з «газоблоку» на площі 0,007 га на самовільно зайнятій земельній ділянці, яка знаходиться на землях комунальної власності Путивльської міської ради (категорія землі житлової та громадської забудови), біля будинку №27 по вул.Богдана Хмельницького у м.Путивль Сумської області.

Таким чином ОСОБА_4 обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.197-1 КК України, а саме - самовільне будівництво споруди на самовільно зайнятій земельній ділянці, зазначеній у ч.1 ст.197-1 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_4 звернулася до суду з клопотаннями про її звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст.197-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, посилаючись наст.49 КК України, оскільки після вчинення кримінального правопорушення пройшло більше десяти років.

Заслухавши обвинувачену, яка клопотання підтримала, думку прокурора, який не заперечував проти задоволення заявленого клопотання, суд вважає, що оскільки з дня вчинення вказаного кримінального правопорушення, яке відноситься до нетяжких злочинів, минуло понад 5 років, обвинувачена підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження закриттю, зважаючи на таке.

З матеріалів справи вбачається, що 15 червня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про кримінальне провадження щодо вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 КК України.

Як видно з матеріалів обвинувального акта, кримінальне правопорушення ОСОБА_4 було вчинено у 2010 році.

ОСОБА_4 обвинувачується у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 КК України, який відповідно дост.12 КК Українивідносяться до нетяжких злочинів.

Таким чином, строк притягнення ОСОБА_4 до відповідальності закінчився ще у 2015 році, з моменту вчинення ними злочину у 2010 році і до 14 липня 2021 року пройшло понад 10 років, протягом яких остання не ухилялася від слідства та суду, постійно проживала за місцем проживання, тобто перебіг строків давності не зупинявся.

Відповідно до ч.ч.2,3ст.49 КК Україниперебіг давностізупиняється,якщо особа,що вчинилакримінальне правопорушення,ухилилася віддосудового розслідуванняабо суду.У цихвипадках перебігдавності відновлюєтьсяз дняз`явленняособи іззізнанням абоїї затримання,а зчасу вчиненнякримінального проступку-п`ять років.У цьомуразі особазвільняється відкримінальної відповідальності,якщо зчасу вчиненнякримінального правопорушенняминуло п`ятнадцятьроків. Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 після вчинення кримінального правопорушення від слідства та суду не ухилялася, нового кримінального правопорушення не вчиняла, тому є всі підстави для звільнення її від відповідальності.

Таке роз`яснення міститься і впостанові Пленуму Верховного Суду України №12 від 23 грудня 2005 року «Про практику звільнення особи від кримінальної відповідальності».

Відповідно до ч.3ст.288 КПК Українисуд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, та закриття кримінального провадження.

Керуючись ст.ст.12,49 КК України, ст.ст.283-288 КПК України, суд

ухвалив:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 КК України, на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження №12021200520000093 від 15 червня 2021 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 КК України, закрити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Сумського апеляційного суду протягом семи днів з дня оголошення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98338394
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку