open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 178/872/21

У Х В А Л А

15 липня 2021 року Криничанський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в с.Кринички за участю прокурора ОСОБА_3 клопотання слідчого СВ ВП № 6 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про надання дозволу на затримання ОСОБА_5 з метою приводу до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні слідчого СВ ВП № 6 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 4202104240000016, внесене до ЄРДР 13 травня 2021 року відносно ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 197-1 КК України.

З матеріалів досудового розслідування вбачається, що на території Божедарівської територіальної громади Кам`янського району Дніпропетровської області протікає річка Базавлук. яка за класифікацією річок України, згідно вимог ст.79 Водного кодексу України належить до середніх річок і є водним об`єктом місцевого значення та у відповідності до вимог ст. 3 Водного кодексу України становить водний фонд України.

ОСОБА_5 , будучи головою СФГ «Браво», в період з квітня по травень 2021 року, усвідомлюючи відсутність будь-яких законних підстав, умисно, з метою збагачення, в порушення вимог ст. 14 Конституції України, згідно з якою земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, право власності на яку гарантується та набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону, за відсутності будь-яких підстав набуття права на землю, передбачених вимогами ст.ст. 60, 61, 81, 116, 1 25 Земельного кодексу України, відповідно до яких громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, нехтуючи вимогами ст.ст.88,89 Водного кодексу України, здійснив самовільне зайняття земельної ділянки, розташованої в зоні санітарної охорони річки Базавлук на території Божедарівської територіальної громади Кам`янського району Дніпропетровської області при наступних обставинах.

Так, ОСОБА_5 , в період з квітня по травень 2021 року, будучи головою СФГ «Браво», / ЄДРПОУ 31563269 /, яке розташоване за адресою: 52362, Дніпропетровська обл., Кам`янський район, село Болтишка, знаходячись в с. Болтишка поряд з річкою Базавлук, маючи намір на збільшення площі використовуваного масиву земельних ділянок, шляхом самовільного зайняття земельної ділянки, свідомо відхиляючись від документації із землеустрою щодо встановлення межі земельної ділянки з кадастровим номером 1222081500:01:001:0607, яка належить на праві власності ОСОБА_6 та обробляється фермерським господарством «СФГ «Браво» та достовірно знаючи про відсутність відповідного рішення органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування про передачу йому у власність або користування земельної ділянки водного фонду, маючи умисел на самовільне зайняття земельної ділянки водного фонду, яка перебуває в зоні санітарної охорони, за допомогою інших осіб, які не діяли, як співвиконавці злочину, оскільки були переконані у законності виконання вказаних робіт, самовільно зайняв та використовує земельну ділянку суміжну із земельною ділянкою з кадастровим номером 1222081500:01:001:0607, площею 3,8898 га, яка в силу ст. 83, 113 Земельного кодексу України перебуває у комунальній власності та в зоні санітарної охорони річки Базавлук, здійснюючи її обробку, культивування та засівання сільськогосподарською культурою «соняшник».

26 травня 2021 року актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства України за № 680-ДК/558/АП/09/01-21, яка проведена Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області встановлено факт самовільного зайняття земельної ділянки в зоні санітарної охорони річки Базавлук ОСОБА_5 та визначено розмір шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки, площею 3,8898 гектарів. Тобто, ОСОБА_5 своїми умисними та протиправними діями заподіяв державі матеріальної шкоди, розмір якої становить 19944,95 грн.

Причетність ОСОБА_5 до вчинення вказаного кримінального правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами: протоколами огляду місця події, допитами свідків, проведеними слідчими експериментами, зібраними документами та іншими доказами в їх сукупності.

У вчиненні кримінального правопорушення підозрюється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с. Болтишка Криничанського району Дніпропетровської області, маючий вищу освіту, одружений, неповнолітніх дітей на утриманні не маючий, зареєстрований та фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 . Дії ОСОБА_5 мають ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України, за що передбачена міра покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років. Підозрюваний від явки до слідчого ухиляється і постановою слідчого СВ ВП № 6 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області від 07 липня 2021 року досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021042040000016 зупинено і підозрюваний оголошений в розшук. Тому сдідчий 13 липня 2021 року звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на затримання підозрюваного з метою приводу до суду для вирішення питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Прокурор в судовому засіданні просив задовольнити клопотання.

Згідно ч. 5 ст. 280 КПК України після зупинення досудового розслідування проведення слідчих (розшукових) дій не допускається, крім тих, які спрямовані на встановлення місцезнаходження підозрюваного.

Вказане клопотання, яке подано до суду 13 липня 2021 року за умови зупинення досудового розслідування 07 липня 2021 року, стосується не розшуку підозрюваного, а саме його затримання з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 189 КПК України слідчий суддя, суд відмовляє у наданні дозволу на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу, якщо прокурор не доведе, що зазначені у клопотанні про застосування запобіжного заходу обставини вказують на наявність підстав для тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого, а також є достатні підстави вважати, що: підозрюваний, обвинувачений переховується від органів досудового розслідування чи суду.

В матеріалах клопотання наявні рапорти слідчого СВ ВП № 6 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області, в яких зазначається, що 29 червня 2021 року начальником СВ ВП № 6 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_7 було вручено повістку на ім`я ОСОБА_5 про прибуття до ВП № 6 на визначений час та дату. Однак з вказаних рапортів не вбачається де саме, у який спосіб та саме кому з членів родини були вручені повістки про виклик до ВП, що ставить неможливим встановити чи відомо ОСОБА_5 про вказані виклики. Крім того, 13 липня 2021 року судом була задоволена скарга захисника підозрюваного, який оскаржив дії слідчого щодо відмови в проведення слідчої дії за участю підозрюваного, що свідчить про бажання підозрюваного приймати участь у проведенні слідчих дій і ставить під сумнів факт його переховування від явки до слідчого.

Наведені обставини дають суду підставу для відмови у задоволенні клопотання.

Керуючись ст.ст. 189, 190 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ ВП № 6 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про надання дозволу на затримання ОСОБА_5 з метою приводу до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відмовити.

Ухвала можебути оскарженау встановленомузаконом порядку.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98329005
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку