open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 216/1009/21

провадження №2/216/1687/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2021 року м. Кривий Ріг

Центрально-Міський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Бутенко М.В.

за участю:

секретаря судового засідання Клименко О.В.

розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом комунального підприємства "Кривбасводоканал" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги централізованого водопостачання та водовідведення, втрат від інфляційних процесів та 3 % річних, -

ВСТАНОВИВ:

25.02.2021 року комунальне підприємство "Кривбасводоканал" (Позивач) звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 (Відповідач) про стягнення заборгованості за надані послуги централізованого водопостачання та водовідведення, втрат від інфляційних процесів та 3 % річних.

Просять суд винести рішення, яким стягнути з ОСОБА_1 на користь комунального підприємства «Кривбасводоканал» заборгованість за отримані послуги з централізованого постачання холодної води в розмірі 5393,98грн., 3 % річних у розмірі 178,04грн.та втрати від інфляції у розмірі 309,34грн., а також судовий збір у розмірі 2270,00 грн.

Представник позивача, відповідно до ч. 1 ст. 276 ЦПК України, подав до суду клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного провадження.

Відповідач ОСОБА_1 про розгляд справи в порядку спрощеного провадження без виклику сторін, судом повідомлявся належним чином, про що свідчить лист-повідомлення суду від 20.04.2021 за вих. № 6093, але відповідно до ч. 4 ст. 277 ЦПК України, в установлений судом строк не подав суду заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, також не подав до суду відзив на позовну заяву.

На підставі ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядаєсправу впорядку спрощеногопозовного провадженнябез повідомленнясторін занаявними усправі матеріалами,за відсутностіклопотання будь-якоїзі сторінпро інше.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За приписами ст. 263 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

При цьому згідно роз`яснень, наданих Пленумом Верховного Суду України у п. 2 постанови від 18.12.2009 №14 «Про судове рішення у цивільній справі» рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства відповідно до статті 3 ЦПК, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин відповідно до статті 10 ЦПК, а також правильно витлумачив ці норми. Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність та допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Статтею 2 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно ч.1 ст. 5 Цивільного процесуального кодексу України (далі по тексту ЦПК України) здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Керуючись ч.2 статті 161 ЦПК України особа має право звернутися до суду з вимогами про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та 3 відсотків річних, нарахованих на суму заборгованості в наказному або спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Комунальне підприємство "Кривбасводоканал" засноване органом місцевого самоврядування - Криворізькою міською радою на основі майна, яке є власністю територіальної громади м. Кривого Рогу.

Відповідно до підпунктів 1,2 пункту 2 статті 2 Статуту комунального підприємства "Кривбасводоканал" основними напрямками діяльності підприємства є забезпечення потреб населення та інших споживачів послугами водопостачання, транспортування питної води споживачам по водопровідним мережам; забезпечення транспортування стічних вод по колекторам та каналізаційним мережам, їх очищення на очисних спорудах.

Комунальне підприємство «Кривбасводоканал» здійснює свою господарську діяльність, керуючись Законом України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.02.2002 р. № 2918-ІІІ.

Згідно із статтею 19 Закону № 2918-ІІІ укладення договору між підприємством водопостачання та споживачем на надання послуг з водопостачання є обов`язковим. Послуги з питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання на підставі договору з власниками будинків, що перебувають у приватній власності. Договір про надання послуг з питного водопостачання та/або водовідведення укладається безпосередньо між підприємством питного водопостачання або уповноваженою ним юридичною чи фізичною особою споживачем.

Відповідно до п.п.5 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальними послугами є результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №630 від 21.07.2005 року комунальне підприємство «Кривбасводоканал» є організацією питного водопостачання основним напрямком діяльності якого є забезпечення споживачів послугами водопостачання та водовідведення вчасно та відповідної якості на підставі укладеного з власником договору та своєчасній оплаті послуг.

Так, ОСОБА_1 є власником/наймачем квартири АДРЕСА_1 . Відповідач є споживачем послуг з питного водопостачання, які надає комунальне підприємство «Кривбасводоканал» (далі Позивач, КП «Кривбасводоканал», виконавець послуг).

Статтями 64, 66-68, 160, 162 Житлового кодексу України, статтями 360, 815, 816 Цивільного кодексу України, статтею 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», пункту 18 Постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 р. «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», встановлено, що на Споживача покладено обов`язок своєчасно вносити плату за спожиті житлово-комунальні послуги, зокрема послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення.

Відповідно до ч.1 ст.8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Послуги питного водопостачання надаються Відповідачам на підставі відкритого особового рахунку № НОМЕР_1 , в якому відображаються в електронному вигляді (через систему платежів ТОВ «НОВА-КОМ») виставлені рахунки за послуги на адресу Боржника. Особовий електронний рахунок відкрито на підставі заяви про реєстрацію за місцем проживання.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражається за допомогою електронного або іншого технічного засобу. (абзац 2 ч. 1 статті 207 Цивільного кодексу України).

Індивідуальний споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом (п.1 ч.2 ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (Закон від 09.11.2017 № 2189-VII)).

Відповідно до ч. 4 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України при виборі і застосування норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного суду.

Так, у постанові Судової палати у цивільних та господарських справах Верховного суду України №6-59 ЦС 13 від 30.10.2013 року судом встановлено «не укладення договору про надання житлово-комунальних послугу письмовій формі не звільняє відповідачів від обов`язку оплачувати надані послуги».

Таким чином, невиконання споживачами свого обов`язку, передбаченого ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» в частині укладання договору не звільняє його від обов`язку оплати за отримані послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Згідно ст. 629 ЦК України Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтями. 526, 530 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватись належним чином та у встановлені строки відповідно до умов договору.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 ЦК. Згідно зазначеної статті, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Таким чином, між Позивачем та Відповідачами виникли відносини, що породжують цивільні права та обов`язки, оскільки Позивач надає житлово-комунальні послуги, а Відповідачі ними користуються.

Відповідно до ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Законом України від 10.01.2002р. №2918-III «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», зокрема положеннями статті 41 передбачено, що облік у сфері питного водопостачання здійснюється підприємствами питного водопостачання за допомогою технічних засобів, що внесені до державного реєстру засобів вимірювальної техніки.

Відносини між суб`єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг, і фізичною та юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з постачання холодної води і водовідведення, порядок обліку і оплати цих послуг регулюються Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України №630 від 21.07.2005 року.

Пунктом 20 вищезазначених Правил визначено, що плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води і теплової енергії або затверджених нормативів (норм) споживання. У разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоповерховий будинок засобів обліку води і теплової енергії, згідно з пунктом 21 Правил, плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання: з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення, - з розрахунку на одну особу.

Згідно із статтею 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до повноважень органів місцевого самоврядування належить, зокрема, затвердження норм споживання.

З метою приведення нормативів питного водопостачання до фактичного рівня споживання населення міста; відповідно до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання; на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року №1107 «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання м. Кривий Ріг»» Криворізькою міською радою прийнято рішення від 12.12.2012 року за №367 «Про затвердження науково обґрунтованих нормативів питного водопостачання населення м. Кривого Рогу та норм витрат питної води на поливання газонів, присадибних ділянок, теплиць», на підставі яких Відповідачам начислено плату за отримані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Пунктом 11 Постанови №630 встановлено, що плата за послуги нараховується згідно з показаннями будинкового засобу обліку води, а у разі його відсутності (несправності) за нормативами (нормами) споживання у таких випадках:

у разі відсутності засобів обліку води, встановлених у квартирі (будинку садибного типу);

у разі несправності квартирних засобів обліку, що не підлягає усуненню, з моменту її виявлення;

у разі відсутності у виконавця показань квартирних засобів обліку за розрахунковий період з подальшим перерахунком відповідно до пункту 18 цих Правил.

У квартирі Відповідача відсутній засіб обліку води, тому нарахування за послуги централізованого постачання холодної води та водовідведення тимчасово здійснюються за науково обґрунтованими нормативами питного водопостачання, водоспоживання та водовідведення населення м. Кривого Рогу, затвердженими рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 12.12.2012р. № 367 і введеними в дію з 01.01.2013р. та відповідно до «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою КМУ від 21.07.2005р. № 630.

Позивач, виконуючи свої обов`язки, постійно надавав та надає послуги з централізованого водопостачання, однак Відповідач, в порушення ст. 67, 68, 162 Житлового кодексу України, ст.ст. 7, 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 22 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» нехтує своїми обов`язками Споживача в частині своєчасної оплати за отримані послуги, внаслідок чого відбулося утворення заборгованості перед Комунальним підприємством «Кривбасводоканал».

У зв`язку з невиконанням ОСОБА_1 своїх обов`язків в частині своєчасної оплати за отримані послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення за період з 01.09.2017р. по 31.01.2021 р. виникла заборгованість за основними зобов`язаннями у розмірі 5393,98 грн., яка станом на день звернення з позовною заявою не погашена (що підтверджується розрахунком суми боргу).

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму богу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи те, що Відповідачами порушені строки оплати наданих послуг, за порушення грошових зобов`язань нараховані 3(три) % річних у розмірі 178,04грн. та втрати від інфляції у розмірі 309,34 грн., (розрахунок 3% річних та інфляційних витрат додаються), що разом з сумою боргу становить 5881,36грн.

Комунальне підприємство «Кривбасводоканал» є юридичною особою, що забезпечує м. Кривий Ріг питною водою, працює в аварійному режимі і проводить роботи підвищеної небезпеки, що потребує постійного придбання матеріалів, електроенергії, паливно-мастильних матеріалів, заміно фізично застарілого обладнання.

Несвоєчасна сплата Боржниками вартості отриманих послуг ставить під загрозу безпечність експлуатації систем міських комунікацій водопроводу, каналізації та очисних споруд і загрожує продовженню роботи підприємства.

Несплата грошей за надані послуги створює перешкоди для ефективної роботи і виконання статутних зобов`язань комунальним підприємством «Кривбасводоканал», ставиться під загрозу забезпечення населення якісною та безпечною для здоров`я людини питною водою, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя регіону.

Відповідно заявлених позовних вимог та наданого розрахунку розмір заборгованості відповідача перед позивачем підлягає стягненню в примусовому порядку та у повному обсязі.

Згідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За приписами частини 1 статті 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати.

Отже з урахуванням задоволення позову в повному обсязі з відповідача на користь позивача підлягає відшкодуванню судовий збір в розмірі 2270,00 грн.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 526, 527, 540, 541, 543, 625 Цивільного кодексу України, ст.ст. 7, 8, 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги, ст.ст. 5-8,12-19,23, 89, 128, 131, 136, 141, 197, 258-259, 263,265, 268, 274, 276,354-355 ЦПК України, п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 №14 «Про судове рішення у цивільній справі», суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву комунального підприємства "Кривбасводоканал" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги централізованого водопостачання та водовідведення, втрат від інфляційних процесів та 3 % річних задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ) на користь комунального підприємства «Кривбасводоканал» заборгованість за отримані послуги з централізованого постачання холодної води в розмірі 5393,98 грн., 3 % річних у розмірі 178,04 грн.та втрати від інфляції у розмірі 309,34 грн., а також судовий збір у розмірі 2270,00 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя М.В. Бутенко

Джерело: ЄДРСР 98323828
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку