open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 311/3860/20
Моніторити
emblem
Справа № 311/3860/20

Провадження 2-во/311/29/2021

Справа № 311/3860/20

05.07.2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про виправлення описки в судовому рішенні

05 липня 2021 року Василівський районний суд Запорізької області

у складі: головуючого - судді: Сидоренко Ю.В.,

присяжних Марінової М.С.

Мороз О.П.

за участю секретаря Рекуненко І.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Василівка справу за заявою представника заявника ОСОБА_1 , який діє в інтересах заявника: ОСОБА_2 , про виправлення описки в судовому рішенні,

В С Т А Н О В И В :

18 червня 2021 року рішенням Василівського районного суду Запорізької області задоволено заяву ОСОБА_2 , подану представником адвокатом Котюковим С.П. та визнано недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку міста Василівка Василівського району Запорізької області, громадянку України, та встановлено опіку над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначено ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку села Верхня Криниця Василівського району Запорізької області, громадянку України опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

25 червня2021 рокупредставник заявника ОСОБА_2 - адвокат Котюков С.П. звернувся до суду із заявою про виправлення описки в рішенні суду, посилаючись на те, що у вказаному рішенні не визначений строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, як передбачено ч.6 ст.300 ПК України.

Учасники справи в судове засідання, у відповідності до ч.2 ст.269 ЦПК України, не викликалися.

Вивчивши заяву про внесення виправлень, дослідивши матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

У відповідності до ч.1 ст.269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Відповідно до п.19 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18 грудня 2009 року №14 «Про судове рішення у цивільній справі», вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Як встановлено судом, при виготовленні рішення Василівського районного суду Запорізької області від 18 червня 2021 року у резолютивній частині рішення помилково не вказано строк дії судового рішення про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною - тривалістю два роки, що впливає на можливість реалізації рішення суду.

Відповідно до частини шостоїстатті 300 ЦПК Українистрок дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи те, що питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, суд вважає за можливе на підставі ч.2ст.247 ЦПК Українирозглянути справу у відсутності сторін не здійснюючи фіксування судового процесу.

Згідно ст.269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Заява про внесення виправлень розглядається протягом десяти днів після її надходження. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Описка - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів, цифр тощо (пропуск літери, цифри, їх перестановка, помилки у написанні складних чисел тощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер, наприклад: написання прізвищ та імен, адреси, найменувань спірного майна, зазначення дат і строків. Суд може виправити лише ті описки в судовому рішенні, які сам допустив.

Враховуючи, що при написанні резолютивної частини рішення судом допущено описку, тому суд вважає заяву представника заявника адвоката Котюкова С.П., який діє в інтересах ОСОБА_2 , обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню та суд вважає необхідним внести виправлення у рішенні Василівського районного суду Запорізької області від 18 червня 2021 року у цивільній справі №311/3860/20, зазначивши у резолютивній його частини після четвертого абзацу наступний абзац: «визначити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 недієздатною на два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили».

Отже, суд вважає за необхідне внести виправлення у зазначене судове рішення за ініціативою суду.

Керуючись ст.ст.265, 269 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву представника заявника-адвоката КотюковаС.П.,який дієв інтересахзаявника ОСОБА_2 , про виправлення описки- задовольнити.

Виправити описку, допущену в резолютивній частині рішення Василівського районного суду Запорізької області від 18 червня 2021 року у цивільній справі №311/3860/20 (провадження №2-во/311/29/2021), зазначивши після четвертого абзацу наступний абзац: «Визначити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 недієздатною на два роки, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили».

В іншій частині рішення Василівського районного суду Запорізької області від 18 червня 2021 року - залишити беззмін.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду через Василівський районний суд Запорізької області протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали.

Головуючий - суддя Ю.В. СИДОРЕНКО

Присяжні: М.С. МАРІНОВА

О.П. МОРОЗ

Джерело: ЄДРСР 98308548
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку