open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

13 липня 2021 року 903/543/21 Суддя Господарського суду Волинської області Гарбар І.О., вивчивши матеріали по №903/543/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Любомль-Сервіс до фізичної особи-підприємця Лисого Віталія Володимировича про перегляд та спростування судового рішення,

ВСТАНОВИВ:

09.07.2021 на адресу суду надійшла позовна заява ТОВ Любомль-Сервіс до фізичної особи-підприємця Лисого Віталія Володимировича, в якому просить переглянути та спростувати в загальному порядку рішення господарського суду Волинської області від 20.02.2008 у справі №6/30-40. Скасувати рішення господарського суду Волинської області від 20 лютого 2008 року у справі № 6/30-40. Прийняти нове рішення. В позові фізичній особі - підприємцю Лисому Віталію Володимировичу ( ІПН НОМЕР_1 , жителя АДРЕСА_1 ) про стягнення з Приватного акціонерного товариства «Любомльське ремонтно - транспортне підприємство» (м. Любомль, вул.. Дружби, 93, Ковельського району, код ЄДРПОУ 03569284) 117 384,00 грн. збитків, відшкодуванні судові витрати 1173 грн. 84 коп. витрат по державному миту, 118 грн. витрат на інформаційно технічне забезпечення судового процесу - відмовити повністю.

У позовній заяві ТОВ Любомль-Сервіс посилається, зокрема, на ст.ст.1, 2, 3, 11, 15, 16, 20, 22, 23, 203, 204, 209, 210, 215, 220, 316, 317, 319, 321, 323, 334, 340, 640, 657 ЦК України, ст.ст.20,79,85,86,133-147 ГК України, ст.ст.1-5, 7, 11, 12, 13, 18, 20, 29,30, 33, 34, 43, 73-75, 77,89, 217-246 ГПК України.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Згідно до п.4, 5 ч.3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них. Виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Зі змісту позовної заяви випливає, що ТОВ Любомль-Сервіс не погоджується з рішенням господарського суду Волинської області від 20.02.2008 року у справі №6/30-40, а тому просить його переглянути, спростувати та скасувати.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням (ст.4 ГПК України).

Статтею 253 ГПК України встановлено, що судом апеляційної інстанції у господарських справах є апеляційний господарський суд, у межах апеляційного округу якого (території, на яку поширюються повноваження відповідного апеляційного господарського суду) знаходиться місцевий господарський суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.254 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

В апеляційній скарзі відповідно до п.п.5, 6 ч.2 ст.258 ГПК України мають бути зазначені: у чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо); нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

Згідно ст. 275 ГПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право, зокрема, скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове рішення у відповідній частині або змінити рішення.

Статтею до ст.333 ГПК України встановлено, що питання про поворот виконання рішення суду вирішує суд апеляційної чи касаційної інстанції, приймаючи постанову.

Отже, до повноважень суду першої інстанції не належить можливість спростування та скасування рішення суду, яке набрало законної сили.

У позовній заяві позивачем не зазначено спосіб захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, який не суперечить закону, а також правові підстави позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі (ч. 3 ст. 50 ГПК України).

Відповідно до ч. 4 ст. 50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Водночас, у вступній частині позову позивач зазначає третіх осіб без самостійних вимог на стороні позивача ПАТ Любомльське ремонтно-транспортне підприємство, та на стороні відповідача ОСОБА_1 , однак не обґрунтував необхідності залучення таких третіх осіб, зокрема, яким чином рішення у даній справі може вплинути на їх права та обов`язки.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ст. 162, 164 ГПК України, що відповідно до ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 235 ГПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Любомль-Сервіс до фізичної особи-підприємця Лисого Віталія Володимировича про перегляд та спростування судового рішення залишити без руху.

2. Позивачу не пізніше 10-ти календарних днів з дня вручення ухвали усунути недоліки позовної заяви та подати суду:

- обгрунтувати вимогу про перегляд, спростування та скасування рішення господарського суду Волинської області від 20.02.2008 у справі №6/30-40, зазначити передбачений законом спосіб захисту порушених прав або інтересів, а також вказати правові підстави позову щодо даної вимоги;

- письмову заяву, у якій вказати та обґрунтувати необхідність залучення до участі у справі третіх осіб.

3. Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню згідно з п.5 ст. 174 ГПК України.

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 13.07.2021.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя І. О. Гарбар

Джерело: ЄДРСР 98264542
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку