open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 209/1753/17-к

№ провадження 1-кп/208/13/21

УХВАЛА

22 червня 2021 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі колегії суддів:

Головуючого, судді - ОСОБА_1 ,

Суддів - ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

Секретар судового засідання - ОСОБА_4 ,

Прокурора - ОСОБА_5 ,

Обвинуваченого - ОСОБА_6 огли

Захисника - адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши в відкритому судовому засіданні у м. Кам`янське Дніпропетровської області клопотання сторони захисту в межах кримінального провадження за обвинуваченням: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого за ч.3 ст.187 Кримінального Кодексу України, -

в с т а н о в и в:

У провадженні Заводського районного суду міста Дніпродзержинська знаходиться кримінальне провадження відносно ОСОБА_6 , який обвинувачується у скоєні кримінального правопорушення передбаченого за ч.3 ст.187 Кримінального Кодексу України.

Стороною захисту під час судового засідання, заявлено клопотання про направлення доручення до Турецької Республіки для встановлення місцезнаходження потерпілого в межах даного провадження - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка, з метою забезпечення його безпосередньої участі під час судового розгляду, для встановлення фактичних обставин події, яка розглядається судом.

Також, стороною захисту наголошено на необхідності безпосереднього допиту стороною захисту та судом потерпілого ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в режимі відео-конференц зв`язку з території іншою країни де він перебуває, а саме Турецької Республіки, так як обмеження у здійсненні стороні захисту перехресного допиту, є обмеженням права на захист та є порушенням прав обвинуваченого, який своєї провини за пред`явленим обвинуваченням не визнає.

Прокурор посилаючись на отримані відомості про виїзд 26 липня 2020 року потерпілого ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина Туреччини, до Республіки Туреччина без перетинання кордону в зворотному напрямку, вважала можливим клопотання сторони захисту задовольнити.

Заслухав думку учасників процесу, дослідив підстави та обґрунтування заявленого клопотання, суд приходить до наступного.

Так, згідно до обвинувачення в межах кримінального провадження внесеного в ЄРДР за № 12016040790000602 від 16.03.2016 року, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднане із насильством, небезпечним для життя та здоров`я особи, яка зазнала нападу (розбій), поєднаний з проникненням у житло.

Дії ОСОБА_6 стороною обвинувачення кваліфіковані за ч. 3 ст. 187 Кримінального Кодексу України, яке віднесено до особливо тяжкого злочину.

Згідно до санкції ч. 3 ст. 187 КК України, передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, при визначенні цивільних прав і обов`язків особи чи при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що пред`являється особі.

Ключовими принципами статті 6 є верховенство права та належне здійснення правосуддя. Ці принципи також є основоположними елементами права на справедливий суд.

У справіDelcourt v. BelgiumСуд зазначив, що„у демократичному суспільстві у світлі розуміння Конвенції, право на справедливий суд посідає настільки значне місце, що обмежувальне тлумачення статті 6 не відповідало б меті та призначенню цього положення".

Рівність сторін є одним з невід`ємних елементів поняття справедливого судового розгляду. Вона вимагає, аби кожна сторона бачила, що їй надано розумні можливості представити свій інтерес за умов, які не ставлять її у несприятливе становище, порівняно із супротивником («Оджалан проти Туреччини» (Ocalan v. Turkey) [ВП], § 140; «Фуше проти Франції» (Foucher v. France), § 34; «Булут проти Австрії» (Bulut v. Austria); «Фаіг Маммадов проти Азербайджану» (Faig Mammadov v. Azerbaijan), § 19). Вона вимагає забезпечення справедливої рівноваги між сторонами і застосовується як до цивільних, так і до кримінальних справ. 141. Право на змагальне провадження означає, в принципі, можливість для сторін знати і коментувати усі складові наданої доказової бази і усі зауваження, надані для того, щоб вплинути на рішення суду («Брандштеттер проти Австрії» (Brandstetter v. Austria), § 67). Воно тісно пов`язане з принципом рівності сторін і, до речі, Суд іноді вирішував про порушення статті 6 § 1 саме внаслідок сукупного розгляду цих двох понять.

У кримінальних справах стаття 6 § 1 перетинається з особливими гарантіями статті 6 § 3, хоча і не обмежується переліченими у ній мінімальними правами. До речі, гарантії, наведені у статті 6 § 3, є водночас складовими, що входять до поняття справедливого судового розгляду в розумінні статті 6 § 1 («Ібрагім та інші проти Сполученого Королівства» (Ibrahim and Others v. the United Kingdom) [ВП], § 251). Суд розглядав питання рівності сторін і змагального судового розгляду в різних ситуаціях, які часто перетиналися з правами на захист відповідно до статті 6 § 3 Конвенції.

Так, в межах даного кримінального провадження потерпілою особою є ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка, забезпечити явку якого не є можливим, так як внаслідок застосування способів на забезпечення участі потерпілого в межах Держави України, позитивного результату не надали.

Судом встановлено, та стороною обвинувачення підтверджено, що згідно до даних Прикордонної служби України, отримано відомості про перетин кордону України потерпілим ОСОБА_9 , до Республіки Туреччина яке мало місце 26 липня 2020 року.

Так, згідно до ч. 1 ст. 9 КПК України, визначено, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України,цього Кодексу,міжнародних договорів,згода наобов`язковість якихнадана ВерховноюРадою України,вимог іншихактів законодавства.

Ч. 5 ст. 9 КПК України передбачено, що кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначенічастиною першою статті 7цього Кодексу (ч. 6 ст. 9 КПК України).

Ч. 1 ст. 20 КПК України визначено, що підозрюваний, обвинувачений, виправданий, засуджений має право на захист, яке полягає у наданні йому можливості надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення, право збирати і подавати докази, брати особисту участь у кримінальному провадженні, користуватися правовою допомогою захисника, а також реалізовувати інші процесуальні права, передбачені цим Кодексом.

Статтею 22 КПК України визначено:

-кримінальне провадженняздійснюється наоснові змагальності,що передбачаєсамостійне обстоюваннястороною обвинуваченняі стороноюзахисту їхніхправових позицій,прав,свобод ізаконних інтересівзасобами,передбаченими цимКодексом (ч.1ст.22КПК України); Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом (ч. 2 ст. 22 КПК України);

Крім того, ч. 6 ст. 22 КПК України передбачено, що саме суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Відповідно до п.1 ч.1ст.541 КПК Україниміжнародна правова допомога - це проведення компетентними органами однієї держави процесуальних дій, виконання яких необхідне для досудового розслідування, судового розгляду або для виконання вироку, ухваленого судом іншої держави або міжнародною судовою установою.

Згідно ізст. 543 КПК України, порядок направлення запиту до іншої держави, порядок розгляду уповноваженим (центральним) органом України запиту іншої держави або міжнародної судової установи про таку допомогу і порядок виконання такого запиту визначаються цим Кодексом і чинними міжнародними договорами України.

Статтею 545 КПК Українипередбачено, щоМіністерство юстиції України звертається із запитами судів про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні під час судового провадження та розглядає відповідні запити судів іноземних держав.

Відповідно до ч.1ст. 548 КПК України, запит (доручення, клопотання) про міжнародне співробітництво складається органом, який здійснює кримінальне провадження, або уповноваженим ним органом згідно з вимогами цьогоКодексута відповідного міжнародного договору України, а за його відсутності - згідно з цим Кодексом.

Відповідно до ст.6 Конвенції « Про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах» від 22.01.1993 року,набула чинності дляУкраїни 14.04.1995 рокуі застосовуєтьсяу відносинах Україниз Турецькою Республікою,договірні Сторони надають один одному правову допомогу шляхом виконання процесуальних і інших дій,передбаченихзаконодавством запитуваноїДоговірноїСторони,зокрема складання і пересилання документів,проведення обшуків,вилучення,пересилання і видачі речовихдоказів,проведення експертизи, допиту сторін, обвинувачених,свідків,експертів, порушення карного переслідування, розшукуівидачіосіб,щовчинилизлочини, визнання і виконання судових рішень по цивільним справам,вироків участині цивільного позову,виконавчих написів,а також шляхом вручення документів.

Згідно ізабз. 7,8 п. 20-5Перехіднихположень КПК України, розгляд питань, віднесених до повноважень слідчого судді, суду (крім розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою) за його рішенням, прийнятим з власної ініціативи або за клопотанням сторони кримінального провадження, може бути проведено у режимі відеоконференції, про що повідомляються сторони кримінального провадження у порядку, визначеномустаттею 135 цього Кодексу. Проведення судового засідання у режимі відеоконференції, у тому числі під час судового провадження, здійснюється на умовах, визначених абзацом сьомим цього пункту, з дотриманням правил, передбачених частинами третьою - дев`ятоюстатті 336 цього Кодексу.

При вирішенніклопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_7 , суд керується загальними засадами кримінального провадження, передбаченимист.7 КПК України, зокрема:рівність перед законом і судом; доступ до правосуддя та обов`язковість судових рішень; змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; безпосередність дослідження показань, речей і документів; диспозитивність та розумність строків.

Враховуючи викладене,суд зберігаючиоб`єктивністьта неупередженість,дійшов висновку,що клопотаннязахисника обвинуваченого ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_7 про встановлення місцезнаходження ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка) та про проведення допиту потерпілого ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в режимі відеоконференції з іншою країною, а саме Турецька Республікапідлягає задоволенню.

З метою забезпечення виконання запиту про надання міжнародної правової допомоги, суд вважає необхідним визначити наступні умови проведеннясудового засідання:

- встановити місцезнаходження ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка, в межах території Республіки Туреччини;

- встановити технічну можливість проведення судового розгляду у режимі відеоконференції з приміщення суду Турецької Республіки за участю потерпілого ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина Турецької Республіки;

- доручити уповноваженій особі суду, на території якого буде здійснюватися відео-конференц зв`язок під час судового провадження, забезпечити участь потерпілого в межах кримінального провадження ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка, вручив йому пам`ятку про його процесуальні права та обов`язки, передбачені статтями18,42 КПК України, роз`яснив потерпілому право на відмову давати показання відповідно достатті 63 Конституції України, або отримати згоду від потерпілого на участь у судовому розгляді в межах даного провадження у режимі відеоконференції під час судового провадження на території з приміщення суду Турецької республіки, перевірив його документи, що посвідчують особу та перебувати поряд з потерпілим ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка) до закінченнясудового засідання, якепризначити судове засіданняв режимі відео конференціїз приміщеннясудуТурецької Республікина15 годину 00 хвилин 27 серпня 2021 року.

Керуючись статями7,336,350,369-372,541,543,545,548,552 КПК України, суд

ухвалив:

Клопотаннязахисника обвинуваченого ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_7 - задовольнити.

Доручити Міністерствуюстиції України звернутись із запитомдо компетентного органу Турецької Республіки про наданняміжнародноїправової допомоги в межах кримінального провадження внесеного в ЄРДР за № 12016040790000602 від 16.03.2016 року, за обвинуваченням ОСОБА_6 у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 187 Кримінального Кодексу України:

- встановити місцезнаходження ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка, в межах території Республіки Туреччини;

- встановити технічну можливість проведення судового розгляду у режимі відеоконференції з приміщення суду Турецької Республіки за участю потерпілого ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина Турецької Республіки;

- доручити уповноваженій особі суду, на території якого буде здійснюватися відео-конференц зв`язок під час судового провадження, забезпечити участь потерпілого в межах кримінального провадження ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка, вручив йому пам`ятку про його процесуальні права та обов`язки, передбачені статтями18,42 КПК України, роз`яснив потерпілому право на відмову давати показання відповідно достатті 63 Конституції України, або отримати згоду від потерпілого на участь у судовому розгляді в межах даного провадження у режимі відеоконференції під час судового провадження на території з приміщення суду Турецької республіки, перевірив його документи, що посвідчують особу та перебувати поряд з потерпілим ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка) до закінченнясудового засідання, якепризначити судове засіданняв режимі відео конференціїз приміщеннясудуТурецької Республікина15 годину 00 хвилин 27 серпня 2021 року.

Призначити судове засіданняв режимі відео конференціїз приміщеннясудуТурецької Республікина15 годину 00 хвилин 27 серпня 2021 року.

Судове засіданняв режимі відео конференціїз приміщення судуТурецької Республікибуде здійснено Заводським районним судомза адресою : область Дніпропетровська, місто Кам`нське, вулиця Ігнатія Ясюковича, http://zv.dp.court.gov.ua.

Доручити уповноваженій особі суду, на території якого буде здійснюватисясудове провадження, вручити потерпілому ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка,- пам`ятку про його процесуальні права та обов`язки, передбачені статтями18,42 КПК України, роз`яснити потерпілому ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка), що він може скористатися правом відмови давати показання відповідно достатті 63 Конституції України, перевірити його документи, що посвідчують особу та перебувати поряд з потерпілим ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Доганщар, Турецька Республіка) до закінченнясудового засідання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_2

Суддя ОСОБА_3

Джерело: ЄДРСР 98262256
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку