open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 212/5497/21

1-кс/212/1145/21

У Х В А Л А

про надання дозволу на проведення огляду

13 липня 2021 року м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Криворізької північної окружної прокуратури Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Відділення поліції №3 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором Криворізької північної окружної прокуратури Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 , внесене в кримінальному провадженні №12021041730000087 від 18.03.2021 року за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України, про проведення огляду, -

В С Т А Н О В И В:

До Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області звернувся слідчий СВ Відділення поліції №3 Криворізького РУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 із клопотанням про проведення огляду.

В клопотанні йдеться про те, що до ВП №3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що на річці знаходиться кафе «Малина», яке обмежило земельну ділянку та частину річки шляхом встановлення огорожі. Так, відповідно до рішення №577 від 30.06.2021 Криворізької міської ради ТОВ "ВОДНО-СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС "ПЕРЕМОГА", код ЄДРПОУ: 43042672, відмовлено в наданні дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок у натурі (на місцевості) для подальшого надання їх у власність і користування земельною ділянкою за кадастровим номером 1211000000:04:212:0006 під розміщення існуючого водно-спортивного комплексу за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вулиця Булди, будинок 4а, у зв`язку з тим, що Рішенням міської ради від 27.05.2009 № 3252 затверджені матеріали проекту землеустрою щодо формування зазначеної земельної ділянки з визначеними щодо неї категорією земель рекреаційного призначення та виду використання «для розміщення водно-спортивного комплексу».

Згідно з актуальною інформацією, наявною в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на теперішній час на земельній ділянці розташований комплекс будівель, а саме: кафе, сауна, сторожка, вбиральня. Згідно з нормами ст. 123 Земельного кодексу України надання в користування земельної ділянки із зміною цільового призначення або формування нових земельних ділянок здійснюється на підставі проектів землеустрою щодо їх відведення. Рішенням міської ради від 28.05.2014 №2728 затверджено проект землеустрою зі встановлення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг уздовж річок Інгульця та Саксагані в межах міста. Земельна ділянка повністю розташована в межах водоохоронної зони та прибережної захисної смуги водного об`єкта.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна кафе із іншими господарськими будівлями за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вулиця Булди, будинок 4а, належить на праві власності ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВОДНО-СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС "ПЕРЕМОГА", код ЄДРПОУ: 43042672, країна реєстрації: Україна.

Згідно інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку за кадастровим номером 1211000000:04:212:0006 має категорію земель «Землі рекреаційного призначення», вид використання «розміщення водно-спортивного комплексу», є комунальною власністю, площею 0.3807 га.

Так, 08.07.2021 проведено огляд земельної ділянки в ході якої виявлено, що ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВОДНО-СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС "ПЕРЕМОГА" використовує самовільно зайняту земельну ділянку за межами земельної ділянки за кадастровим номером 1211000000:04:212:0006 в межах водоохоронної зони та прибережної захисної смуги шляхом розміщення тимчасових споруд бесідок.

Отже, ТОВ "ВОДНО-СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС "ПЕРЕМОГА", код ЄДРПОУ: 43042672, використовує земельну ділянку за кадастровим номером 1211000000:04:212:0006 без правовстановлюючих документів, із порушенням встановленого Земельним кодексом України порядку користування земельною ділянкою, без зміни цільового призначення в межах водоохоронної зони та прибережної захисної смуги водного об`єкта, а також самовільно займає суміжну земельну ділянку, яка розташована поруч із об`єктом розташованому за адресою: м Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вулиця Булди, будинок 4а, для розміщення тимчасових споруд бесідок.

В діянні невстановленої особи вбачаються ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України: самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику.

На підставі зазначених обставин , з метою з`ясування обставин , які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні , а саме встановлення розміру фактичної площі самовільно зайнятої земельної ділянки, наявності капітальних споруд, будівництва на самовільно зайнятій земельній ділянці, які є необхідними для досягнення цілей кримінального провадження, розташування охоронних мереж та водоохоронної зони та прибережної захисної смуги , слідчий просить суд надати дозвіл на огляд земельних ділянок із кадастровими номерами 1211000000:04:212:0006 та суміжної поруч земельної ділянки, не виділеної в натурі та без кадастрового номеру, розміщених на них споруд та будівель, яка використовується під кафе за адресою: АДРЕСА_1 , яка є комунальною власністю, та фактично використовується ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВОДНО-СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС "ПЕРЕМОГА".

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя встановив, що 18.03.2021 року дійсно було заведено кримінальне провадження за ознаками ч.2 ст.197-1 КК України, за фактом самовільного заняття земельної ділянки.

Частиною 2 статті 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Так, відповідно до положень ст.234 ч.1 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно пп. 4, 5, 6 ч.3 ст.234 КПК України, клопотання слідчого, погоджене з прокурором, повинне містити відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Статтею 234 КПК України встановлено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Завданнями кримінального провадження згідно ч.1 ст.2 КПК є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя вважає, що для повного та всебічного розслідування кримінального провадження, отримання доказів по провадженню, встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності, необхідно проведення огляду земельної ділянки враховуючи наступне:

- слідчим доведено, що можливо було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ст..197-1 ч.2 КК України;

- огляд є найбільш доцільним та ефективним способом встановлення обставин по справі, а також заходом, пропорційним втручанню.

Враховуючи наведене, слідчий суддя вважає за можливе задовольнити клопотання про надання дозволу на проведення огляду земельної ділянки з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення , а саме факту самовільного заняття земельної ділянки.

На підставі викладеного, керуючись ст..ст. 223, 234,235,237, 309 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Надати дозвіл слідчому СВ ВП №3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , прокурору Криворізької північної окружної прокуратури Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 на огляд земельних ділянок із кадастровими номерами 1211000000:04:212:0006 та суміжної поруч земельної ділянки, не виділеної в натурі та без кадастрового номеру, розміщених на них споруд та будівель, яка використовується під кафе за адресою: АДРЕСА_1 , яка є комунальною власністю, та фактично використовується ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВОДНО-СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС "ПЕРЕМОГА".

Строк дії 10 серпня 2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98262247
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку