open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/727/21

Провадження № 2/650/237/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.07.2021 року Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі: головуючого судді - Хомик І.І.

за участю секретаря - Ткаченко І.С.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду смт. Велика Олександрівка цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла дружина позивача ОСОБА_5 , після її смерті відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 1,9262 га., що розташована на території Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області.

На час смерті дружини позивач проживав разом із нею, здійснював за нею догляд, після смерті здійснив її поховання.

Оскільки позивач прийняв спадщину після смерті дружини на підставі закону, слід констатувати прийняття ним у спадщину вказаної земельної ділянки, яке належало померлій у відповідності до вищевказаних обставин та не припинилось у зв`язку зі смертю.

Зважаючи на наведені обставини, виникла необхідність встановлення факту проживання позивач разом із своєю дружиною ОСОБА_5 , на момент її смерті, а також визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, що й стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

Представник позивача, позивач в судове засідання не з`явилися, надали заяву про розгляд справи у їх відсутність. Позовні вимоги підтримують згідно обставин викладених в позовній заяві. Відповідачі в судове засідання не з`явилися, надали заяву про розгляд справи у їх відсутність. Не заперечують проти задоволення позовних вимог.

Дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд приймає до уваги слідуючи обставини.

Відповідно ч. 1, ч. 2 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту може бути визнання права.

В судовому засіданні встановлено, що дружина позивача ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 30.09.2020 р. Той факт, що померла є дружиною позивача в судовому зсіданні підтверджено копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 від 05.08.1967 року.

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯД № 549780 від 19.04.2007 року ОСОБА_5 мала у власності земельну ділянку площею 1,9262 га., яка розташована на території Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області, видану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до довідки № 02-40-922 від 11.06.2021р., виданої Калинівськоюселищною радою, ОСОБА_5 до дня смерті була зареєстрована та постійно проживала за адресою АДРЕСА_1 , разом зі своїм чоловіком ОСОБА_2 .

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Таким чином є всі підстави вважати, що позивач проживав однією сім`єю з ОСОБА_5 , до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказана обставина підтверджується довідкою Калинівської сільської ради № 02-40-722 від 11.06.2021 р.

ОСОБА_2 заяву про відмову від прийняття спадщини не подавав і вважається таким, що прийняв спадщину, оскільки, як встановлено судом, проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 81 ч. 1 ЗУ України, громадяни України набувають права власності на земельну ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Відповідно до 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Проаналізувавши вищевикладене суд приходить до висновку, що вимоги позовної заяви підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 7, 8, 10, 12, 13, 258, 259, 265, 315, ст. 1216,1217,1218, 1222,1225,1261, 1268, 1269,1270, 1288 ЦК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , право власності на земельну ділянку площею 1,9262 га., кадастровий номер: 6520955700:07:017:0007, що розташована на території Калинівської селищної ради Великоолександрівського району Херсонської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, відповідно до державного акту серії ЯД № 549780, виданого 19.04.2007 р. на ім`я ОСОБА_5 , в порядку спадкування за законом.

Рішення суду може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду через Великоолександрівський районний суд Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.І. Хомик

Джерело: ЄДРСР 98250694
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку