open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

12.07.2021

727/4849/21

2-н/721/9/2021

УХВАЛА

про повернення заяви

12 липня 2021 року суддя Путильського районного суду Чернівецької області Стефанко У.Д., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернівецька обласна енергопостачальна компанія" про видачу судового наказу з вимогою про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до Шевченківського районного суду м. Чернівці з заявою про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію в розмірі 7007,04 грн.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Чернівці від 08.06.2021 вказана заява передана за підсудністю до Путильського районного суду Чернівецької області, оскільки боржник, згідно отриманої інформації, зареєстрований в смт. Путила, Чернівецької області.

Вивчивши подані матеріали, вважаю, що такі підлягають поверненню до Шевченківського районного суду м. Чернівці з огляду на наступне.

Згідност. 162 ЦПК України,заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Загальні правила підсудності визначені устатті 27 ЦПК України, відповідно до якої позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Отже, за змістом зазначених норм процесуального закону, заява про видачу судового наказу подається до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування боржника, який єфізичною особою, або за місцезнаходженням боржника, який єюридичною особою або фізичною особою-підприємцем.

Порядок дій суду, пов`язаних із визначенням підсудності заяви про видачу судового наказу регламентові у частинах четвертійдев`ятійстатті 165 ЦПК України. При цьому, вказаними нормами визначається один порядок дій, коли боржником є юридична особа або фізична особа-підприємець (ч. 4, 8ст. 165 ЦПК України) та інший порядок дій, коли боржником є фізична особа (ч. 5, 6, 7, 9ст. 165 ЦПК України).

Зокрема, частиною 4 цієї статті передбачено, що суддя з метою визначення підсудності, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, не пізніше наступного дня з дня отримання заяви про видачу судового наказу перевіряє зазначене у заявімісцезнаходження боржника за відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

В свою чергу, відповідно до ч. 8ст. 165 ЦПК України, яка перебуває у системному взаємозв`язку із частиною 4 цієї статті, якщо за результатами розгляду отриманих судом відомостей промісцезнаходженняборжника - юридичної особи або фізичної особи -підприємця буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд не пізніше десяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю.

При цьому, положення частин 5, 6, 7, 9ст. 165 ЦПК України, якими регламентові порядок дій, коли боржником є фізична особа, не передбачають можливості направлення заяви до іншого суду.

Відтак, можливість направленнязаяви провидачу судовогонаказу запідсудністю до іншого суду стосується лише випадку, якщо боржником за такою заявою є юридична особа або фізична особа-підприємець.

Вказане узгоджується з положеннямистатті 27 ЦПК України, за правилами якої пред`являється заява про видачу судового наказу і у якій іменник середнього роду «місцезнаходження», використано саме у частині другій цієї статті, яка визначає правила пред`явлення позовів до юридичної особи або фізичної особи-підприємця, тоді як у частині першій цієї статті, яка визначає правила пред`явлення позову до фізичної особи, мова йде про «зареєстроване місце проживання або перебування».

Відповідно до зазначених матеріалів, заява про видачу судового наказу подана відносно боржника ОСОБА_1 , як фізичної особи.

Наслідки порушення правил підсудності при поданні заяви про видачу судового наказу передбачені у п. 9 ч. 1ст. 165 ЦПК України. Інші підстави для відмови у видачі судового наказу передбачені у пунктах 1-8 ч. 1 цієї статті.

Крім того, згідно ч. 2ст. 167 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про видачу судового наказу, суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

З огляду на те, щоЦПК Українине передбачає можливості передачі до іншого суду заяви про видачу судового наказу, де боржником є фізична особа, а заявник не звертався з такою заявою безпосередньо до Путильського районного суду Чернівецької області, вважаю, що останній не повноважний вирішувати питання про видачу судового наказу чи відмову у його видачі.

Відтак, заяву про видачу судового наказу належить повернути до Шевченківського районного суду м. Чернівці для вирішення питання про видачу судового наказу або постановлення ухвали про відмову у видачі судового наказу.

Керуючись ст. ст.27,162,165,167 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернівецька обласна енергопостачальна компанія" про видачу судового наказу з вимогою про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію повернути до Шевченківського районного суду м. Чернівці для вирішення питання про видачу судового наказу або постановлення ухвали про відмову у видачі судового наказу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: У.Д.Стефанко

Джерело: ЄДРСР 98232334
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку