open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 1217/260/12

Провадження № 22-ц/810/299/21

ЛУГАНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

06 липня 2021 рокуЛуганський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого Стахової Н.В.

суддів: Кострицького В.В., Лозко Ю.П.

за участю секретаря

судового засідання Залюшного О. Г.,

прокурора Фесенко Н.І.

учасники справи:

заявник прокурор Міловського району в інтересах держави в особі Великоцької сільської ради,

скаржник ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Луганського апеляційного суду в м. Сєвєродонецьку клопотання Старобільської окружної прокуратури та Міловської селищної ради Луганської області щодо залучення до участі у справі в якості правонаступника Великоцької сільської ради Міловську селищну раду Луганської області у цивільній справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Міловського районного суду Луганської області від 12 квітня 2012 року, ухвалене у складі судді Шовкуна В. О. в приміщенні того ж суду,

у цивільній справі за заявою прокурора Міловського району в інтересах держави в особі Великоцької сільської ради про визнання спадщини на земельну ділянку (пай) відумерлою,

в с т а н о в и в:

Рішенням Міловського районного суду Луганської області від 12 квітня 2012 року заяву прокурора Міловського району в інтересах держави в особі Великоцької сільської ради про визнання спадщини на земельну ділянку (пай) відумерлою задоволено.

Визнано відумерлою спадщину, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 у вигляді земельної частки (паю) площею 11,43 в умовно кадастрових гектарах на території Великоцької сільської ради.

Передано у власність територіальної громади села Великоцьк в особі Великоцької сільської ради земельну частку (пай) площею 11,43 в умовно кадастрових гектарах, яка належала ОСОБА_2 згідно сертифікату на земельну частку (пай).

Не погодившись з вищевказаним рішенням, ОСОБА_1 відповідно до ч. 1 ст.352ЦПК України звернулась безпосередньо до Луганського апеляційного суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Міловського районного суду Луганської області від 12 квітня 2012 року та ухвалити нове судове рішення, яким у задоволенні вимог прокурора Міловського району в інтересах держави в особі Великоцької сільської ради відмовити, посилаючись, що оскаржуваним рішенням порушуються її права та інтереси як спадкоємця першої черги за законом.

Старобільська окружна прокуратура та Міловська селищна рада Луганської області звернулись до Луганського апеляційного суду з клопотаннями про залучення правонаступника Великоцької сільської ради Міловську селищну раду Луганської області, посилаючись на ст. 45 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення Міловської селищної ради № 1/1 від 26.11.2020 та №с1/14 від 09.12.2020.

У судове засідання ОСОБА_1 , представник Великоцької сільської ради не з`явилися, належним чином і в установленому законом порядку повідомлені про дату, час та місце судового розгляду справи.

Від Міловської селищної ради надійшла письмова заява про слухання справи за відсутності представника.

В судовому засіданні прокурор підтримав заявлене клопотання.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що вищезазначені клопотання підлягають задоволенню.

Частиною 1 ст. 55 ЦПК Українипередбачено, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив (частина 2 ст. 55 ЦПК України).

Відповідно до змісту ст.104ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до змісту п. 61 розділу V Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень:

- у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади);

- сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

- не пізніше завершення другої сесії новообраної ради у порядку, визначеному цим пунктом, починається реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами та розміщених поза адміністративним центром сформованої територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі сформованої територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні сільські, селищні, міські ради припиняються як юридичні особи з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом;

- юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

Відповідно до ч.ч. 1, 8 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська, селищна, міська, районна в місті (у разі її створення), районна, обласна рада складається з депутатів, які обираються жителями відповідного села, селища, міста, району в місті, району, області на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 717-р. на виконання статті 7-1 Закону України«Про місцевесамоврядування вУкраїні» було визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Луганської області згідно з додатком. Додаток до вищезазначеної постанови передбачає утворення Міловської територіальної громади до складу якої увійшли території населених пунктів Міловської, Великоцької, Зориківської, Микільської, Морозівської, Мусіївської, Новострільцівської, Стрільцівської територіальних громад. Адміністративним центром новоствореної територіальної громади визначено смт Мілове.

26.11.2020 року відбулась перша сесія депутатів Міловської селищної ради Луганської області.

Із матеріалів справи також вбачається, що згідно з рішенням Міловської селищної ради Луганської області №1/14 від 09.12.2020 року «Про початок реорганізації сільських рад в межах Міловської селищної територіальної громади шляхом приєднання до Міловської селищної ради» почато процедуру реорганізації Великоцької сільської ради шляхом приєднання до Міловськоїселищної ради. Міловська селищна рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Великоцької сільської ради.

Отже слід вважати, що 26.11.2020 Великоцька сільська рада припинила свої повноваження, а Міловська селищна рада з цього числа відповідно набула статусу правонаступника Великоцької сільської ради.

З таких обставин колегія суддів вважає, що у справі наявні підстави для здійснення процесуального правонаступництва, а тому слід залучити до участі у справі Міловську селищну раду Луганської області в якості правонаступника Великоцької сільської ради.

Керуючись ст. 55 ЦПК України, апеляційний суд

у х в а л и в:

Задовольнити клопотання Старобільської окружної прокуратури та Міловської селищної ради Луганської області.

Залучити до участі у справі в якості правонаступника Великоцької сільської ради Міловську селищну раду Луганської області.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Дата складення повного тексту ухвали 09 липня 2021 року.

Головуючий:

Судді

Джерело: ЄДРСР 98216102
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку