open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 610/1873/21

Провадження № 3/610/615/2021

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 липня 2021 року Суддя Балаклійського районного суду Харківської області Тімонова В.М., за участю прокурора Устименко І.О., особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, - ОСОБА_1 , розглянувши матеріали справи про адміністративне правопорушення, що надійшли з Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України стосовно ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Погонівка Барвінківського району Харківської області, громадянки України, яка зареєстрована у АДРЕСА_1 , проживає у АДРЕСА_2 , спеціаліста-землевпорядника Асіївської сільської ради Балаклійського району Харківської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ,

за ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, -

ВСТАНОВИВ:

На підставі розпорядження голови Асіївської сільської ради Балаклійського району Харківської області № 30 від 22.06.2002 ОСОБА_1 було призначено на посаду спеціаліста-землевпорядника та призначенню субсидій вказаної ради з 22.06.2002. 30.06.2001 ОСОБА_1 склала присягу. Згідно підпункту «в» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» №1700-VII ОСОБА_1 була суб`єктом декларування та суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією. На підставі розпорядження Балаклійського міського голови Харківської області № 114 від 10.02.2021 ОСОБА_1 звільнено з посади спеціаліста-землевпорядника та призначенню субсидій Асіївської сільської ради Балаклійського району Харківської області з 10.02.2021. ОСОБА_1 несвоєчасно подала декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, неохоплений раніше поданими деклараціями, «перед звільненням», а саме 18.03.2021, за період з 01.01.2021 по 10.02.2021, чим порушила вимоги ч. 2 ст. 45 Закону №1700-VII, вчинила правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

У судовому засіданні ОСОБА_1 не заперечувала тієї обставини, що вона несвоєчасно подала декларацію перед звільненням.

Прокурор у судовому засіданні підтримала позицію, викладену в протоколі про адміністративне правопорушення, вважала, що в діях ОСОБА_1 є склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, просила накласти на ОСОБА_1 адміністративне стягнення за вчинення вказаного правопорушення.

За змістом ст.245КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

Відповідно до ст.280КУпАП при розгляді справи про адміністративне правопорушення, суд повинен належним чином з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

З матеріалів, доданих до протоколу № 324 від 16.06.2021 про адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, встановлено, що на підставі розпорядження голови Асіївської сільської ради Балаклійського району Харківської області № 30 від 22.06.2002 ОСОБА_1 було призначено на посаду спеціаліста-землевпорядника та призначенню субсидій вказаної ради з 22.06.2002. 30.06.2001 ОСОБА_1 склала присягу. На підставі розпорядження Балаклійського міського голови Харківської області № 114 від 10.02.2021 ОСОБА_1 звільнено з посади спеціаліста-землевпорядника та призначенню субсидій Асіївської сільської ради Балаклійського району Харківської області з 10.02.2021.

Згідно підпункту «в» пункту 1 частини 1 статті 3Закону України«Про запобіганнякорупції» №1700-VIIвід 14жовтня 2014року державніслужбовці,посадові особимісцевого самоврядуванняналежать до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та є суб`єктами, на яких поширюється дія цього Закону.

Відповідно до абзацу 15 частини 1 статті 1Закону України«Про запобіганнякорупції» від14жовтня 2014року №1700-VII суб`єкти декларування - особи, зазначені у пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пунктах 4 і 5 частини першої статті 3 цього Закону, інші особи, які зобов`язані подавати декларацію відповідно до цього Закону.

Згідно ч. 2 ст.45Закону України«Про запобіганнякорупції» №1700-VIIвід 14жовтня 2014року особи, зазначені у пункті 1, підпунктах "а" і "в" пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 цього Закону, які припиняють діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Відповідно до роз`яснення Національного агентства з питань запобігання корупції № 1 від 13.02.2020 «Щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю» передбачено один із типів декларацій суб`єкта декларування - декларація перед звільненням, яка подається відповідно до абзацу першого частини другої статті 45 Закону не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов`язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншої діяльності, зазначеної у підпунктах «а» та «в» пункту 2 частини першої статті 3 Закону. Така декларація охоплює період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими таким суб`єктом декларування.

Із вимогами Закону України«Про запобіганнякорупції» ОСОБА_1 була ознайомлена, що підтверджується копіями матеріалів, наданими Балаклійською міською радою Харківської області на лист-запит Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

ОСОБА_1 подала декларацію перед звільненням відповідної форми на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції 18.03.2021 о 11.14 год.

Часом вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, є 18.03.2021 - дата несвоєчасного подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, відповідно до глави 13-А КУпАП є адміністративним правопорушенням, пов`язаним з корупцією.

Відповідно до ч. 4 ст.38КУпАП адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов`язаного з корупцією, може бути накладено протягом шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Згідно ч. 2 ст.256КУпАП протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.

Дане положення означає, що визначений ст.254КУпАП строк для складання протоколу починає свій відлік лише після того, як у посадової особи, уповноваженої складати протокол, буде достатньо фактичних даних для висновку про наявність у діях чи бездіяльності особи вини у вчиненні правопорушення, наявності всіх достатніх даних для заповнення та складання протоколу про адміністративне правопорушення, тобто після виконання всіх процесуальних дій.

Тому моментом виявлення особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, слід вважати момент, коли особа, уповноважена на складання протоколу, здобула можливість за участю особи, яка вчинила адміністративне правопорушення (притягається до адміністративної відповідальності) здійснити дії, передбачені ч.ч. 2-4 ст. 256 КУпАП.

Фактичним моментом виявлення вчиненого ОСОБА_1 адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, слід вважати дату зібрання всіх доказів та складання стосовно неї протоколу № 324 про адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, а саме 16.06.2021.

Кінцевим строком притягнення до адміністративної відповідальності за вказане правопорушення, пов`язане з корупцією, є 16.12.2021 і на час розгляду справи цей строк не закінчився.

Заслухавши особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, думку прокурора, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, вважаю вину ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, повністю доведеною та підтвердженою:

- протоколом № 324 від 16.06.2021 про адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією;

- копіями розпоряджень голови Асіївської сільської ради Балаклійського району Харківської області та Балаклійського міського голови Харківської області про призначення на посаду та звільнення ОСОБА_1 ;

- скріншотом з Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;

- поясненнями ОСОБА_1 .

Дії ОСОБА_1 кваліфікую за ч. 1 ст. 172-6КУпАП як несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самою особою, що притягується до адміністративної відповідальності, так і іншими особами (ст. 23 КУпАП).

Враховуючи характер вчиненого правопорушення, відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, ступінь її вини, майновий стан, відсутність обставин, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, вважаю за необхідне притягти ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності та накласти на неї адміністративне стягнення у виді штрафу в мінімальному розмірі санкції ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, за якою кваліфіковано її дії, а саме 50 неоподатковуваних мінімумів громадян, що становить 850,00 грн.

Відповідно дост.40-1КУпАП судовийзбір упровадженні посправі проадміністративне правопорушенняу разівинесення судом(суддею)постанови пронакладення адміністративногостягнення сплачуєтьсяособою,на якунакладено такестягнення.

ОСОБА_1 є особою з інвалідністю другої групи, що підтверджується копією довідки до акта огляду МСЕК серії 12 ААБ № 740535 від 22.04.2021. На підставі п. 9 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» ОСОБА_1 звільняється від сплати судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 23, 33-35, 40-1, ч. 1 ст. 172-6, ст.ст. 245, 280, 283-285 КУпАП, ст. 5 Закону України «Про судовий збір», суддя

ПОСТАНОВИВ:

Накласти на ОСОБА_1 адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, у виді штрафу в сумі 850,00 грн (вісімсот п`ятдесят гривень) (реквізити для сплати штрафу: населений пункт - Балаклійська міська ТГ; отримувач - ГУК Харків обл/МТГ Балаклія/21081100; код отримувача (ЄДРПОУ) - 37874947; банк отримувача Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача UA628999980314040542000020577; код класифікації доходів бюджету 21081100).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Балаклійський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя В.М. Тімонова

Джерело: ЄДРСР 98211138
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку