open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 279/3637/21

Провадження № 2-о/279/85/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 липня 2021 року м.Коростень Житомирської області

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Недашківської Л.А., з секретарем Подвисоцькою Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу №279/3637/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 про видачу обмежувального припису,

В С Т А Н О В И В:

До Коростенського міськрайонного суду Житомирської області надійшла заява ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису.

В обґрунтування вимог заявник посилається на те, що вона є власником будинку АДРЕСА_1 .. З 2009 року заявниця проживала без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 , стосунки між ними погіршувалися, що призвело до припинення відносин між ними, з вересня 2020 року стосунків не підтримують, однак ОСОБА_2 постійно вчиняє відносно неї психологічне насильство, що полягає у нецензурних висловлюваннях, образах, приниження її честі й гідності, погрозах застосування сили. З приводу систематичного вчинення відносно неї домашнього насильства заявниця неодноразово здійснювала виклик працівників поліції, за наслідками яких на ОСОБА_2 складалися протоколи про адміністративні правопорушення, які направлялися на розгляд до суду. У зв`язку з чим, просить суд видати обмежувальний припис стосовно ОСОБА_2 , яким заборонити перебувати в місці її проживання та заборонити чинити перешкоди у користуванні її майном - будинком та господарськими будівлями.

Заявник просиа розглянути справу у її відсутність, заявлені вимог підтримала.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилась, про день та час розгляду заяви був повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі.

Неявка належним чином повідомлених заінтересованих осіб не перешкоджає розгляду справи про видачу обмежувального припису.

Фіксація судового процесу технічними засобами не велась у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку із розглядом справи за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд дійшов висновку, що заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст.350-1 ЦПК Українизаява про видачу обмежувального припису подається до суду за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Відповідно до ч.1ст.1 Закону України 07 грудня 2017 року № 2229-VIII «Про запобігання та протидію домашньому насильству» віддомашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вичиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь. Психологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров`ю особи.

Згідно з п.5 ч.2 ст.3 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб, зокрема, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою.

Статтею 21 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»передбачено, що постраждала особа має право, зокрема, на: дієвий, ефективний та невідкладний захист в усіх випадках домашнього насильства, недопущення повторних випадків домашнього насильства.

Відповідно до частини першої ст.24 Закону до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать: 1) терміновий заборонний припис стосовно кривдника; 2) обмежувальний припис стосовно кривдника; 3) взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; 4) направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.24 та п.1 ч.1 ст.26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належить обмежувальний припис стосовно кривдника, із заявою про видачу якого може звернутися постраждала особа.

Положеннями ст.26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачено, що обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов`язків, зокрема: заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків. Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

Під час вирішення питання про наявність підстав для видачі обмежувального припису суди мають встановлювати, яким формам домашнього насильства піддавався заявник, та оцінювати ризики продовження у майбутньому домашнього насильства у будь-якому його прояві.

Аналогічний висновок викладено у постановах Верховного Суду: від 21 листопада 2018 року у справі № 756/2072/18 (провадження № 61-19328св18), від 09 грудня 2019 року у справі № 756/11732/18 (провадження № 61-49077св18).

Відповідно до п.1 ч.1ст.350-2 ЦПК України заява про видачу обмежувального припису може бути подана особою, яка постраждала від домашнього насильства, або її представником - у випадках, визначених Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Судом установлено, що заявниця є власником будинку АДРЕСА_1 . Так, з матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 зверталась у правоохоронні органи, а саме у Коростенський РУП ГУНП у Житомирській області про вжиття мір до ОСОБА_2 , який по місцю їїо проживання, а саме: АДРЕСА_1 вчиняє по відношенню до неї психологічне насильство, що полягає у нецензурних висловлюваннях, образах, приниження її честі й гідності, погрозах застосування сили.

Відносно ОСОБА_2 21.06.2021 року встановлено захід термінового заборонного припису у виді заборони в будь- який спосіб контактувати з ОСОБА_1 . Постановою від 10.06.2021 року провадження відносно ОСОБА_2 закрито в зв`язку з закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків накладення адміністративного стягнення.

Отже, проводячи аналіз поданих доказів, на підставі установлених судом обставин, суд вважає, що наявні очевидні ризики повторного заподіяння домашнього насильства відносно ОСОБА_1 тому, з метою застосування превентивного засобу методу стримування та попередження повторення неправомірних дій зі сторони кривдника, суд вважає, що заява обґрунтована та до кривдника необхідно застосувати обмежувальний припис строком на 6 місяців.

У разі неприпинення неправомірних дій, зі сторони ОСОБА_2 заявник не позбавлена права на звернення до відповідних органів з вимогою застосування інших важелів стримування, у тому числі притягнення як до адміністративної відповідальності, так і до кримінальної відповідальності.

Зміст ч.1 ст.27 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» уповноважений підрозділ органу Національної поліції України бере на профілактичний облік кривдника з моменту виявлення факту вчинення ним домашнього насильства на встановлений законодавством строк і проводить з ним профілактичну роботу.

У зв`язку з викладеним, суд вважає за необхідне повідомити уповноважений орган Національної поліції України з приводу обставин домашнього насильства зі сторони ОСОБА_2 ..

Згідно із ч.4 ст.350-6 ЦПК Українирішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє виконання.

Керуючись вимогами Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та керуючись ст.ст.247, 350-1, 350-5, 350-6 ЦПК України, В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про видачу обмежувального припису, заінтересована особа: ОСОБА_2 задовольнити частково.

Видати обмежувальний припис відносно ОСОБА_2 , яким визначити наступне тимчасове обмеження його прав відносно ОСОБА_1 :

Заборонити ОСОБА_2 перебувати за місцем проживання (мешкання) ОСОБА_1 , за адресою: в будинку АДРЕСА_1 ..

Про видачу обмежувального припису не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомити Коростенський РУП ВПГУ у Житомирській області, а також районні державні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад, з метою вирішення питання про взяття на профілактичний облік останніх у порядку, передбаченому статтею 27 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Встановити строк обмежувального приписуна 6 місяців.

Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про видачу обмежувального припису, віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Сторони:

Заявник - ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 від20.05.2003.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , паспорт НОМЕР_4 від 31.08.1996.

Суддя Недашківська Л.А.

копія згідно з оригіналом

Джерело: ЄДРСР 98175723
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку