open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

233 № 233/1778/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2021 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі: головуючого - судді Наумик О. О., за участі секретаря судового засідання Мішиної А. А., представника позивача ОСОБА_1 , відповідача ОСОБА_2 , , розглянувши у судовому засіданні цивільну справу №233/1778/21 за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі Електромережі» до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 «про стягнення заборгованості за електричну енергію, невраховану приладом обліку»,

У С Т А Н О В И В:

20.04.2021 до суду звернулося Акціонерне товариство «ДТЕК Донецькі Електромережі» з позовом, в якому позивач просив стягнути солідарно з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користь позивача заборгованість за електричну енергію, невраховану приладом обліку у сумі 59659,63 грн, пославшись на таке:

Між АТ«ДТЕК Донецькіелектромережі» (далі-Позивач)та ОСОБА_2 (далі-Відповідач 1), ОСОБА_3 (даліВідповідач 2,разом -Відповідачі)виникли цивільніправовідносини,які підтверджуютьсяконкретними обставинами(юридичнимифактами),а саме;з бокуПозивача -це розподілелектроенергії таконтроль їїспоживання шляхомзняття показівприладу облікуна об`єктВідповідача,який розташованоза адресою: АДРЕСА_1 , а з боку Відповідачів - це, зокрема, споживання електроенергії, оплата (рахунків за електроенергію) спожитої електричної енергії. За даною адресою відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 .

Правовідносини між Позивачем та Відповідачами, які виникають під час надання послуг з розподілу електричної енергії, на момент виникнення спору регламентувалися: Цивільним кодексом України ст.ст. 6, 11, 509, 526, 611, 626-631; Законом України "Про ринок електричної енергії» - ч.1 ст.77; "Житловим кодексом Української РСР», Законом від 09.11.2017, № 2189-УІІІ "Про житлово-комунальні послуги", Правилами роздрібного ринку електричної енергії (далі - ПРРЕЕ), затверджених Постановою Національної комісії що здійснює Державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.04.2018, - п.п. 12 п. 5.1.1., пп. 5.5.2; Правилами улаштування електроустановок (далі ПУЕ) та іншими нормативно-правовими актами і технічними документами.

Розподіл електричної енергії споживачам здійснюється оператором системи розподілу електричної енергії, який отримав відповідну ліцензію, за договором споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії.

29.12.2020 представниками КостянтинівськогоРЕМ заадресою: АДРЕСА_1 , було виявлено та Актом зафіксоване у відповідності до вимог п.8.2.5 ПРРЕЕ таке порушення: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі оператора системи розподілу, з порушенням схеми обліку.

На підставіАкту пропорушення ПРРЕЕ№ 011813від 29.12.2020 відповідачам,у відповідностідо вимогПРРЕЕ булонараховано сумуне облікованоїелектричної енергіїу розмірі 59659,63грн.

Станом на час подачі позову, суму заборгованості за спожиту електричну енергію, невраховану приладом обліку, яка складає 59659,63 грн, не сплачено.

Ухвалою суду від 29.04.2021 відкрите провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, справу призначено у судове засідання для розгляду по суті (а.с.28).

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позов підтримала за наведених у позовній заяві підстав, уточненій заявою від 07.06.2021 (а.с.52-54), в якій просить стягнути заявлену до стягнення суму заборгованості за електричнуенергію,невраховану приладомобліку,у розмірі59659,63грн,лише з ОСОБА_2 , як власника будинку по АДРЕСА_1 , на користь позивача.

Відповідач ОСОБА_2 у судовомузасіданні фактпорушення незаперечив,проте вважає,що розмір заборгованості за електричну енергію, невраховану приладом обліку у сумі 59659,63 грн занадто завищеним.

Відповідач ОСОБА_3 , повідомлений про дату, час і місце судового засідання у порядку ст.128 ЦПК України належним чином, у судове засідання не з`явився, відзив на позов не подав.

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд дістає таких висновків.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.714 ЦК України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Правилами роздрібногоринку електричноїенергії (ПРРЕЕ),затвердженими ПостановоюНКРЕКП від14.03.2018№312,встановлений обов`язокспоживача не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживач (пп.20 п.5.5.5.).

За п.8.2.5. ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюєтьсяакт про порушеннязгідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Акт про порушення складається представниками оператора системи, які мають таке право згідно з посадовою інструкцією, пройшли відповідне навчання та інструктаж, після пред`явлення ними службових посвідчень.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням:

меж балансової належності;

перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення;

номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення;

фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Споживачі, представники оператора системи, інші особи, присутні при перевірці, під час здійснення перевірки електроустановок мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень та/або відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення, про що зазначається в акті про порушення.

В акті про порушення заповнюються всі графи та рядки без пропусків. Виправлення чи підчищення не допускаються. Текст повинен бути однозначним, без можливості подвійного тлумачення.

В акті зазначаються заходи, яких було вжито або яких необхідно вжити для усунення допущених порушень.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником (представниками) оператора системи, який (які) брали участь у перевірці, та споживачем (представником споживача) або іншою особою, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи).

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

Представники оператора системи перед складанням акта про порушення зобов`язані повідомити споживача про його право внести пояснення та зауваження до акта, викласти мотиви своєї відмови від його підписання або підписати його без зауважень.

За п.8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання.

Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пунктиглави 8.4цього розділу (* Розділ 8.2. ПРРЕЕ) та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Судом установлено,що відповідач ОСОБА_2 є власникомжитлового будинкуза адресою: АДРЕСА_1 , на підставі нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу 24.05.2019, право власності на який зареєстроване цієї ж дати (а.с.26-27).

Позивачем здійснюється розподіл електроенергії та контроль її споживання шляхом зняття показів приладу обліку на об`єкт за зазначеною адресою.

Видами діяльності АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», зокрема є: Код КВЕД 35.11 Виробництво електроенергії; Код КВЕД 35.12 Передача електроенергії; Код КВЕД 35.13 Розподілення електроенергії (основний), - про що є інформація у відкритому доступі в мережі «Інтернет» (Безкоштовний пошук відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань).

Відповідно до Правил роздрібного ринку електроенергії (далі ПРРЕЕ), оператор системи розподілу (далі ОСР) має відповідні права то обов`язки, зокрема, представники ОСР виявляють порушення цих Правил, у тому числі факти розкрадання електричної енергії.

Тобто, відповідно до п.8.2.5 ПРРЕЕ саме уповноважений представник ОСР виявляє порушення споживання електричної енергії без приладу обліку.

Відповідно до абзацу 22 п.13 Розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» у разі відокремлення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії, оператор системи розподілу є правонаступником в частині прав та обов`язків, зокрема, пов`язаних із провадженням діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом та із провадженням діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електромережами за договорами на постачання електричної енергії та про користування електричною енергією.

29 грудня 2020 року представниками позивача як оператора системи розподілу електроенергії за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено порушення ПРРЕЕ п.8.4.2.(6), а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі оператора системи розподілу, з порушенням схеми обліку, виявити яке представники ОСР при проведенні контрольного огляду не мали можливості: підключення фазного та «нульового» дротів повз приладу обліку для живлення струмоприймачів. Точка самовільного підключення на ввідних дротах до приладу обліку (ізоляція дроту порушена), без обліковий дріт заходить через горищне приміщення і закінчується розеткою у коридорі житлового будинку. Електрична енергія споживається, електролічильником не враховується. Порушення продемонстровано споживачу.

Виявлене порушення зафіксовано Актом про порушення ПРРЕЕ № 011813 від 29.12.2020 (а.с.5) з дотриманням вимог ПРРЕЕ.

Обставини порушення, зафіксовані в Акті, стороною відповідача не спростовані, акт підписаний ним без зауважень.

На підставі цього Акту згідно з п.8.4. ПРРЕЕ було нараховане суму не облікованої електричної енергії у розмірі 59659,63 грн (а.с.6-7).

Цей розрахунок стороною відповідача не спростований, контрразрахунок суми не облікованої електричної енергії не наведений, внаслідок чого суд не бере до уваги заперечення відповідача ОСОБА_2 проти визначеного позивачем розміру заборгованості, оскільки такі його доводи не обґрунтовані.

Обов`язок по сплаті збитків, заподіяних позивачу безобліковим використанням електричної енергії, має бути покладений на відповідача ОСОБА_2 як споживача послуги позивача.

Відповідача ОСОБА_3 від цього обов`язку належить звільнити як особу, яка не є власником та не зареєстрована у будинку, в приміщенні якого було виявлене порушення.

З огляду на наведене, суд дістає висновку про обґрунтованість позову в частині вимог до ОСОБА_2 та необхідність стягнення з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача суми збитків за безоблікове користування електричною енергією у визначеному позивачем розмірі.

В частині вимог до відповідача ОСОБА_3 у задоволенні позову належить відмовити.

З огляду на положення ст.141ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача підлягають стягненню витрати, пов`язані зі сплатою судового збору в розмірі 2270,00 грн.

Керуючись ст.ст.259, 263-265, 141 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов

Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі Електромережі» (84302, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Комерційна, 8; ЄДРПОУ 00131268) до

ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ),

ОСОБА_3 (за текстом позовної заяви зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , за відомостями відділу реєстрації зареєстрованим не значиться)

«про стягнення заборгованості за електричну енергію, невраховану приладом обліку» задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства «ДТЕК Донецькі електромережі» заборгованість за електричну енергію, невраховану приладом обліку, у розмірі 59659 (п`ятдесят дев`ять тисяч шістсот п`ятдесят дев`ять) грн 63 коп., а також витрати по сплаті судового збору в розмірі 2270 (дві тисячі двісті сімдесят) грн 00 коп.

В частині вимог до ОСОБА_3 у задоволенні позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 98165508
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку