open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 222/461/21

Провадження № 2-о/222/35/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 липня 2021 року Володарський районний суд Донецької області у складі:

Головуючого-судді Подліпенця Є.О.,

за участю секретаря Темір В.В.,

учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи Нікольський РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Мангушське об`єднане управління ПФУ Донецької області,

представники учасників справи:

представник заінтересованої особи Афендікова І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Нікольське, за участю заявниці ОСОБА_1 , цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нікольський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) та Мангушське об`єднанеуправління Пенсійногофонду УкраїниДонецької області про встановлення факту батьківства померлої особи та зобов`язання видати нове свідоцтво про народження,-

В С Т А Н О В И В :

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою в порядку окремого провадження вказуючи, що з листопада 1999 року вона проживала однією сім`єюбез реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народилася перша дитина син ОСОБА_3 . ОСОБА_2 визнав себе батьком і був записаний батьком дитини у Книзі реєстрації актів громадянського стану про народження. В той час вони проживали в м. Попасна Луганської області. У 2004 році вона повернулася в смт. Нікольське і ОСОБА_2 переїхав до неї, де вони продовжували жити однією сім`єю без реєстрації шлюбу до серпня 2007 року, коли вона пішла від ОСОБА_2 , то була вагітна. ІНФОРМАЦІЯ_2 вона народила другу дитину доньку ОСОБА_4 . ОСОБА_2 визнав себе біологічним батьком дитини, але у проведенні запису ОСОБА_2 батьком дитини їм було відмовлено на тій підставі, що він не мав у смт. Нікольське зареєстрованого місця проживання. Таким чином, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень проведений за її прізвищем ОСОБА_5 , відповідно до ст. 135 СК України. Незважаючи на те, що вони не проживали з ОСОБА_2 однією сім`єю, він завжди підтримував стосунки з дітьми. В свою чергу, діти, зокрема ОСОБА_4 , вважають ОСОБА_2 своїм батьком. ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 раптово помер. Встановлення факту батьківства їй необхідно для захисту майнових та немайнових законних інтересів дитини, зокрема, для отримання пенсії по втраті годувальника. В зв`язку з чим просить встановити факт батьківства ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Попасна Луганської області Україна, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітньої ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зобов`язати Нікольський РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) внести зміни до

актового запису про народження дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , № 89 від 04.12.2007 року, складеного відділом реєстрації актів цивільного стану Володарського РУЮ Донецької області, у графі «батько» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_2 , громадянин України» та зобов`язати Нікольський РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) видати нове свідоцтво про народження ОСОБА_6 .

Ухвалою суддіВолодарського районногосуду Донецькоїобласті від29.03.2021року повищевказаній цивільнійсправі відкритопровадження тасправу призначенодо судовогорозгляду. Копія зазначеної ухвали була надіслана учасникам справи.

Крім цього, вищенаведеною ухвалою суду було задоволено заявлене заявницею клопотання про виклик та допит двох свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Також, під час розгляду справи ухвалою Володарського районного суду Донецької області від 05.05.2021 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Мангушське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області та з власної ініціативи судом витребувано з Нікольської державної нотаріальної контори інформацію чи відкривалась органами нотаріату спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та чи звертались до нотаріальних органів спадкоємці із заявами про прийняття спадщини померлого (відповідні витяги із Спадкового реєстру щодо наявності або відсутності спадкоємців (за законом та за заповітом).

Заявниця ОСОБА_1 під час розгляду справи заяву по вищезазначеним підставам підтримала у повному обсязі та наполягала на її задоволенні. Також суду пояснила, що з листопада 1999 року вона проживала однією сім`єюбезреєстрації шлюбуз ОСОБА_2 та ІНФОРМАЦІЯ_2 вона народила їх спільну доньку ОСОБА_4 , батьком якої є ОСОБА_2 . Він визнав себе біологічним батьком дитини, але у проведенні запису ОСОБА_2 батьком дитини їм було відмовлено, оскільки він не мав зареєстрованого місця проживання у смт. Нікольське. В зв`язку з чим, відомості пробатька всвідоцтві пронародження дитини записанізі слівматері.ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 раптово помер. Встановлення факту батьківства їй необхідно для захисту майнових та немайнових інтересів дитини, зокрема, для отримання пенсії по втраті годувальника.

Представник заінтересованої особи: Мангушського об`єднаного управління ПФУ Донецької області Афендікова І. у судове засідання не з`явилася. Про дату, час та місце судового розгляду справи була повідомлена належним чином. Надала суду письмову заяву, в якій зазначила, що відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 128 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду, а також просила справу розглянути без участі представника управління.

Представник заінтересованої особи: Нікольського РВ ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) у судове засідання не з`явився. Про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 пояснили, що вони є знайомими заявниці ОСОБА_1 . Їм відомо, що заявниця тривалий час проживала однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 та у них народилося двоє дітей: син ОСОБА_3 та донька ОСОБА_4 . Також підтвердили, що ОСОБА_2 визнавав себе біологічним батьком ОСОБА_4 та бажав бути записаним її батьком в Книзі реєстрації народжень, але йому в цьому було відмовлено, оскільки він не мав зареєстрованого місця проживання у смт. Нікольське.

Визнаючи наявні матеріали про права та взаємини учасників процесу достатніми, суд розглянув справу у відсутність нез`явившихся заінтересованих осіб.

Вислухавши пояснення заявниці, розглянувши письмову заяву представника заінтересованої особи Мангушського об`єднаного управління ПФУ Донецької області, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, письмові докази, суд вважає, що заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що з листопада 1999 року до серпня 2007 року заявниця ОСОБА_1 проживала разом із ОСОБА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу, вели спільний побут та домашнє господарство.

ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася дитина ОСОБА_10 батьками якого зазначені: батько ОСОБА_2 , мати ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 23.04.2002 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася дитина ОСОБА_6 , та її батьками зазначені: батько ОСОБА_7 , мати ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 04.12.2007 року.

Відомості про батька дитини ОСОБА_6 внесені, відповідно дост. 135 СК України, тобто за вказівкою матері.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 09.02.2021 року.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 64704164 від 14.05.2021 року, наданої Нікольською державною нотаріальною конторою,інформація щодо ОСОБА_2 ,померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ,у Спадковому реєстрі відсутня, спадкова справа не відкривалася.

Так, у відповідності до положень ч.1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 16 ЦК України визначені способи захисту цивільних прав та інтересів судом.

Також ст. 4 ЦПК України гарантовано право особи на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч.3 ст.294ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду

Відповідно до ч.2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з п. 7 постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року № 3 - у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи. Усі вони беруть участь у справі як заявники. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до змісту ч.ч. 1, 2 ст. 121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за рішенням суду.

Згідно ст.128СК Україниза відсутностізаяви,право наподання якоївстановлено статтею126СК України,батьківство щододитини можебути визнанеза рішеннямсуду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене, враховуючи, що факт батьківства померлого ОСОБА_2 відносно дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ніким не заперечується та повністю підтверджується зібраними у справі доказами в їх сукупності, окрім того, на переконання суду, встановлення даного факту буде відповідати інтересам дитини, та має для заявниці юридичне значення, оскільки надасть можливість отримання останньою відповідної соціальної допомоги на утримання неповнолітньої дитини, у зв`язку з чим суд вважає, що заява в частині встановлення факту батьківства та внесення змін до актового запису про народження є обґрунтованою, законною, доведеною та в цій частині підлягає задоволенню.

Щодо вимоги заявниці про зобов`язання органи РАЦС видати нове свідоцтво про народження, то вона задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Так, згідно з ч.1ст. 134 СК Українина підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Таким чином,видача новогосвідоцтва пронародження проводитьсяорганом державноїреєстрації актівцивільного станубез додатковогоухвалення рішеннясуду,оскільки цеє способомвиконання рішеннясуду,але уразі відмовиорганом реєстрації,особа маєправо звернутисядо судуза захистомсвого порушеногоправа.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат по справі, незважаючи на задоволення вимог заявниці, суд не повертає сплачену нею при зверненні до суду суму судового збору, оскільки згідно вимог ч.7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 3, 4, 13, 19, 76-81, 90, 258, 259, 263-265, 293, 294, 315, 319, 354, 355, пп.15.5, п. 15 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, ст.ст. 15, 16 ЦК України, ст.ст. 121, 126, 128, 130, 134, 135 СК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нікольський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) та Мангушське об`єднанеуправління Пенсійногофонду УкраїниДонецької області про встановлення факту батьківства померлої особи та зобов`язання видати нове свідоцтво про народження задовольнити частково.

Встановити факт,що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець м. Луганськ Луганської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Маріуполь Донецької області, є батьком ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженки смт. Нікольське (Володарське) Нікольського (Володарського) району Донецької області.

Внести зміни до актового запису про народження дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , № 89 від 04.12.2007 року, складеного відділом реєстрації актів цивільного стану Володарського районного управління юстиції Донецької області, у графі «батько» замість « ОСОБА_7 » записати « ОСОБА_2 , громадянин України».

В решті частини заявлених вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного

провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Донецького апеляційного суду через Володарський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

З дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається безпосередньо до Донецького апеляційного суду.

Датою ухвалення рішення є дата складання повного судового рішення.

Повне рішення складене 08.07.2021 року.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя Є.О. Подліпенець

Джерело: ЄДРСР 98165426
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку