open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 339/184/21 2

3/339/107/21

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 липня 2021 року м. Болехів

Суддя Болехівського міського суду Івано-Франківської області Головенко О. С., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали, які надійшли від Управління Держпраці в Івано-Франківській областіпро притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 , бухгалтера ДП «Болехівське лісове господарство»,

за ч.1ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , працюючи бухгалтером ДП «Болехівське лісове господарство» вчинила порушення вимог законодавства про працю, встановлене під час проведення інспекційного відвідування 13 жовтня 2020 року о 13год., а саме:

-в порушення вимогч.2ст. 65 КЗпП не відображено облік надурочних годин за серпень 2020 року контролера ОСОБА_2 на пропускному пункті «Скелі Довбуша» (16 год. надурочно);

- в порушення вимог ч.2 ст. 30 ЗУ № 108 не вела табель обліку використання робочого часу працівників відповідно до вимог Наказу Державного комітету статистики України від 05.12.2008 року № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці (із змінами доповненнями від 25.12.2009), зокрема, кількість годин відпрацьовано працівниками у надурочний час та роботу у вихідні та святкові дні у 2020, 2021 роках по підрозділах: Управління, Поляницьке лісництво, нижній склад, та транспортний цех;

- впорушення вимог відповідно доч.1,2ст.107КЗпП не провела оплата за роботу у святкові і неробочі дні у подвійному розмірі за фактично відпрацьовані години за серпень 2020року контролера на пропускному пункті «Скелі Довбуша ОСОБА_2 ;

- в порушення вимог ст. 106 КЗпПУ не оплачено роботу в надурочний час 16 год. в подвійному розмірі за серпень 2020 року контролера на пропускному пункті «Скелі Довбуша» ОСОБА_3 ;.

- відповідно ст. 100 КЗпП України, прибиральникам службових приміщень ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 не проводено доплату за використання в роботі дизинфікуючих засобів, в розмірі 10 % , яка передбачена колективним договором підприємства.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явилася, про причину неявки суд не повідомила, незважаючи на те, що про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

ЇЇ неявка, відповідно до ст. 268 КУпАП, не перешкоджає проводити розгляд справи за її відсутності.

Згідно з положеннями ст. 9 КУпАП, адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідно до ст.251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ст.280 КУпАП, орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Винність ОСОБА_1 у вчиненому правопорушенні, окрім її пояснень в протоколі, підтверджується матеріалами справи, а саме:

- даними, викладеними в протоколі № ІФ 989/535/АВ-П2/ПТ від 18 травня 2021 року щодо обставин вчинення правопорушення, в якому ОСОБА_1 вказала, що дані порушення будуть усунені на протязі місяця (а.с.1-2) ;

- актом перевірки №ІФ989/0232АВ від 18 травня 2021р. (а.с.18-31), в якому викладені обставини вказаних правопорушень трудового законодавства, який підписаний без будь-яких зауважень ;

- табелями робочого часу за 2018-2021 роки (а.с.3-16).

Частиною другою стаття30ЗУ «Прооплату праці»№ 38,передбачено,що власник або уповноважений ним орган зобов`язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.

Згідно ч.2ст.65КЗпП,передбачено,що васник або уповноважений ним орган повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника.

Відповідно до ст. 100 КЗпП, на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров`я встановлюється підвищена оплата праці.

Згідно зіст. 106 КЗпП, за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за всі відпрацьовані надурочні години. У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді, у порядку, передбаченому частинами першою і другою цієї статті.

Відповідно ч.1, 2 ст.107 КЗпП, робота у святковий і неробочий день (частина четверта статті 73) оплачується у подвійному розмірі:1) відрядникам - за подвійними відрядними розцінками; 2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки; 3) працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.Оплати у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день. На бажання працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.

Відповідно до вимог ч.1ст.41 КУпАП, передбачена адміністративна відповідальність за порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами - підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеногоЗаконом України "Про звернення громадян", або надання зазначених документів, що містять недостовірні дані, порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, а також інші порушення вимог законодавства про працю.

Призначаючи адміністративне стягнення ОСОБА_1 , суд згідно вимог ст.23,33 КУпАП, враховує характер вчиненого правопорушення, особу порушника, ступінь її вини.

Таким чином, дії ОСОБА_1 слід кваліфікувати за ч. 1ст.41КУпАП та накласти на неї адміністративне стягнення в межах мінімальної санкції статті.

Відповідно дост. 40-1 КУпАПсудовий, збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення.

Тому, з ОСОБА_1 слід стягнути судовий збір у розмірі 420 грн. 40 коп.

На підставі викладеного ч.1 ст.41 КУпАП та керуючись ст. 283,284 КУпАП,-

П О С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 визнати винуватою у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накласти адміністративне стягнення штраф в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що в грошовому виразі становить 510 (п`ятсот десять ) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір в дохід держави в сумі 420 (чотириста двадцять) грн. 40 коп.

Постанова може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником протягом десяти днів з дня винесення постанови до Івано-Франківського апеляційного суду через Болехівський міський суд.

Апеляційна скарга, подана після закінчення цього строку, повертається апеляційним судом особі, яка її подала, якщо вона не заявляє клопотання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено.

Суддя Головенко О.С.

Джерело: ЄДРСР 98160369
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку