open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 173/799/21

Провадження № 3/173/396/2021

ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 липня 2021 р. м. Верхньодніпровськ

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Бурхан С.М., при секретарі Малоок Л.В., за участю прокурора Романової-Утки К.С., особи, яка притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Верхньодніпровську, матеріал, який надійшов від Управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області відносно

ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

РНОКПП НОМЕР_1 ;

місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ;

місце роботи: пенсіонер, фізична особа підприємець.

про вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України.

встановив:

ОСОБА_1 , будучи депутатом Верхівцевської міської ради Дніпропетровської області, згідно з п.п. «б» п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції» суб`єктом декларування, а також, відповідно до примітки до статті 172-6 КУпАП будучи суб`єктом правопорушення за цією статтею, несвоєчасно та без поважних причин подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий 2019 рік, а саме 02.06.2020 року о 12 год. 57 хв., тобто з порушенням встановленого законодавством строку для подачі такої декларації, чим вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-6 КпАП України, за наступних обставин.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування», повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання.

Згідно з рішенням № 1-1/VІІ «Про підсумки виборів, визнання повноважень та реєстрацію депутатів Верхівцевської міської ради та Верхівцевського міського голови» від 20.11.2015 року було визнано повноваження депутатів Верхівцевської міської ради, серед яких ОСОБА_1 (а.с.30).

Відповідно до п.п. «б» п.1 ч.1 ст.3 Закону України «Про запобігання корупції» депутатів місцевих рад було віднесено до суб`єктів на яких поширюється дія вказаного закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції» правопорушення, пов`язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене особою, зазначеною у ч. 1 ст.3 цього Закону, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», на депутата міської ради поширюються вимоги та обмеження, передбачені Законом України «Про запобігання корупції».

Відповідно до п. 1 ст. 18 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат місцевої ради зобов`язаний додержуватись Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів.

Статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції», передбачено, що особи, зазначені у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» зобов`язані щорічно до першого квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції.

Рішенням Національного агентства від 10.06.2016 № 3 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 липня 2016 року за № 961/29091) затверджено Порядок форми подачі декларацій відповідно до ст. 45 Закону.

Згідно зазначеного Порядку, суб`єкти декларування подають до Реєстру документи (декларації, що подаються відповідно до статті 45 Закону №1700-VІІ, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб`єкта декларування, передбачені частиною другою статті 52 Закону №1700-VІІ, виправлені декларації, що подаються відповідно до частини четвертої статті Закону №1700-VІІ) шляхом заповнення електронних форм відповідних документів на веб-сайті Реєстру відповідно до технічних вимог до форм. Суб`єкти декларування подають зазначені документи через мережу Інтернет з використанням програмних засобів Реєстру у власному персональному електронному кабінеті після реєстрації в Реєстрі. Суб`єкт декларування повинен зареєструватися у Реєстрі з використанням особистого ключа та посиленого сертифіката відкритого ключа електронного цифрового підпису (далі - ЕЦП).

Після заповнення усіх необхідних полів форми документа суб`єкт декларування підписує документ накладанням на нього власного ЕЦП. Перед підписанням документа суб`єкт декларування підтверджує ознайомлення з попередженням про настання відповідальності за подання недостовірних відомостей шляхом проставлення відповідної відмітки в документі. Усі інші документи, які суб`єкт декларування направляє на адресу Національного агентства за допомогою персонального електронного кабінету, також підписуються накладанням на них власного ЕЦП. Кожному поданому документу Реєстр автоматично надає унікальний ідентифікатор документа та накладає на нього електронну печатку Реєстру, що унеможливлює внесення несанкціонованих змін до поданого документа (забезпечує цілісність документа).

Подання документа до Реєстру підтверджується шляхом надсилання повідомлення суб`єкту декларування на адресу його електронної пошти, вказану під час реєстрації в Реєстрі, та до персонального електронного кабінету суб`єкта декларування.

При дослідженні матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_1 на виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» 02.06.2020 року подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (за 2019 рік), шляхом заповнення відповідної форми на веб-ресурсі https:\\public.nazk.gov.ua\search, тобто даним фактом підтверджено обізнаність ОСОБА_1 з порядком роботи реєстру та його вміння користуватися ним при заповненні та подачі декларації (а.с.100-105).

Однак, відповідно до результатів пошуку у Єдиному державному реєстрі декларацій на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (https:\\public.nazk.gov.ua\search), встановлено, що ОСОБА_1 подав декларацію особи,уповноваженої навиконання функційдержави абомісцевого самоврядування (охоплює попередній рік) за типом «щорічна» за 2019 рік, лише 02.06.2020 року о 12 годині 57 хвилин, тобто поза межами строку встановленого законом для подачі такого роду декларацій (а.с.99).

У судовомузасіданні ОСОБА_1 визнав своювину тащиро розкаявсяу вчиненніадміністративного правопорушення,пов`язаногоз корупцією,передбаченого ч.1ст.172-6КпАП України,а такожпідтвердив фактнесвоєчасної подачіелектронної формидекларації особи,уповноваженої навиконання функційдержави абомісцевого самоврядування за типом «щорічна» за 2019 рік, лише 02.06.2020 року.

Прокурор у судовому засіданні підтримала доводи, викладені у протоколах про адміністративні правопорушення,пов`язаніз корупцієюу повномуобсязі.Просила притягнути ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 1ст. 172-6КУпАП та призначити стягнення в межах санкції, передбаченої цією статтею.

Вислухавши пояснення, дослідивши в судовому засіданні зібраніпо справідокази таоцінюючи їхв сукупності,суд вважає,що вина ОСОБА_1 увчиненні адміністративногоправопорушення,пов`язаногоз корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України, знайшла своє підтвердження в ході судового розгляду справи, зокрема:

- відповідно до результатів пошуку у Єдиному державному реєстрі декларацій на офіційному сайті НАЗК, встановлено, що ОСОБА_1 подав електрону форму щорічної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за типом «щорічна» за 2019 рік, лише 02.06.2020 року о 12 годині 57 хвилин, тобто поза межами строку встановленого законом для подачі такого роду декларацій (а.с.99);

- відповідно до листа Комунального некомерційного підприємства «Верхівцевська міська лікарня» Верхівцевської міської ради» № 48 від 22.04.2021 року ОСОБА_1 у період з 01.01.2020 року по 31.03.2020 року за медичною допомогою не звертався (а.с.69);

- відповідно до відомостей з публічної частини офіційного веб-сайту АЦСК «ПриватБанк» (гіперпосилання на веб-ресурс https://acsk.privatbank.ua/) вбачається, що ОСОБА_1 отримав електронний ключ (ЕПЦ) для здійснення доступу до особистого кабінету Єдиного реєстру декларацій 02.12.2019 року(а.с.51).

Надані докази узгоджуються в цілому, не викликають сумніву та вказують на винуватість ОСОБА_1 у вчиненні даного правопорушення.

Вказаними діями ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.172-6 КпАП України, а саме: несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік.

З урахуванням наведеного, призначаючи адміністративне стягнення ОСОБА_1 , суд враховує характер вчиненого правопорушення, котре стосується засад запобігання та протидії корупції, а тому, вважає за необхідне накласти на ОСОБА_1 адміністративне стягнення у вигляді штрафу в межах, передбачених санкцією ч.1 ст.172-6 КпАП України.

Відповідно до ст.40-1 та зміни до ст.283Кодексу України про адміністративне правопорушення, зміни до ст.4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється в дохід держави у розмірі 454 (чотириста п`ядесят чотири) грн. 00 коп. у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення.

На підставі викладеного та керуючись ст.283, ст.40-1 КпАП України

постановив:

ОСОБА_1 визнати винним у скоєнні адміністративного правопорушення, пов`язаного з корупцією, передбаченого ч.1 ст.172-6 КпАП України, та притягти до адміністративної відповідальності у вигляді стягнення штрафу у розмірі 50 (п`ятдесят) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що дорівнює 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень на користь держави.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), судовий збір в дохід держави у розмірі 454 (чотириста п`ядесят чотири) грн. 00 коп. (ГУК у Дн-кiй обл/ОТГм.В-дніпр/22030101; код за ЄДРПОУ 37988155; Р/р UA528999980313111206000004523).

Постанова може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення зазначеного десятиденного строку, встановленого для її оскарження.

Строк пред`явлення постанови до виконання протягом трьох місяців з дня набрання нею законної сили.

Суддя С.М. Бурхан

Постанова набрала законної сили _______________

Джерело: ЄДРСР 98147049
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку