open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер справи 703/1654/20

1-в/703/41/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2021 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Сміла Черкаської області, подання начальника Смілянського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_3 про звільнення від відбування покарання у зв`язку із закінченням іспитового строку стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженої 17 червня 2020 року Смілянським міськрайонним судом Черкаської області за ч.2 ст.185 КК України до 2 років позбавлення волі з випробуванням іспитовим строком на 1 рік

ВСТАНОВИВ:

18 червня 2021 року начальник Смілянського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду з вищевказаним поданням, в якому просив вирішити питання про можливість звільнення засудженої ОСОБА_4 від призначеного покарання за вироком Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 17 червня 2020 року по закінченню іспитового строку.

Подання обґрунтовує тим, що за час перебування на обліку органу з питань пробації з 23 липня 2020 року засуджена ОСОБА_4 порушень, покладений судом обов`язків та правил відбування покарання з випробуванням не допускала. Під час виконання вироку суду було встановлено, що засуджена ОСОБА_4 постановою Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11 лютого 2021 року була визнана винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.52 КУпАП, і на неї накладено адміністративне стягнення. Згідно отриманої інформації, відділом поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 29 грудня 2020 року повідомлено про підозру у вчиненні 12 грудня 2020 року кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України. Відомості про вчинення кримінального правопорушення внесено до ЄРДР за №12020250230001370 від 14 грудня 2020 року. Обвинувальний акт відносно ОСОБА_4 30 грудня 2020 року направлено до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області та станом на 17 червня 2021 року розгляд кримінального провадження за вказаним обвинувальним актом судом не завершено. З врахуванням презумпції невинуватості, орган з питань пробації звернувся до суду з даним поданням.

Прокурор Смілянської окружної прокуратури ОСОБА_5 у судове засідання не з`явився, звернуся до суду з заявою, в якій просив розгляд подання провести без його участі, заперечив проти задоволення подання та просив у його задоволенні відмовити. Вважає, що подання направлено до суду передчасно, оскільки на розгляді Смілянського міськрайонного суду Черкаської області перебуває обвинувальний акт відносно ОСОБА_4 за ч.2 ст.185 КК України.

Представник органу пробації ОСОБА_3 та засуджена ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду подання були повідомлені належним чином.

З урахуванням положень ч.4 ст.107 та ч.5 ст.359 КПК України, розгляд подання здійснюється без участі представник органу з питань пробації та засудженого, а також фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

Суд, врахувавши думку прокурора, яка викладена у його заяві, дослівши матеріали подання та особової справи №30/2020р., приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що вироком Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 17 червня 2020 року ОСОБА_4 визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України, та призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України, засуджену звільнено від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік та на неї покладено обов`язки, передбачені ст.76 КК України.

Як вбачається з матеріалів особової справи №30/2020р., за час перебування на обліку відділу пробації, після встановлення їй днів явки на реєстрацію, з 27 липня 2020 року засуджена ОСОБА_4 не допускала порушення правил відбування покарання з випробуванням, на встановлену їй судом реєстрацію з`являлася вчасно та без поважних причин не пропускала дні реєстрації, при цьому постановою Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 11 лютого 2021 року, яка набрала законної сили 23 лютого 2021 року, була притягнута до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.51 КУпАП.

Згідно ст.78 КК України, після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного йому покарання.

Відповідно до ст.165 КВК України, іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду, та після його закінчення засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, за поданням кримінально-виконавчої інспекції звільняється судом від призначеного йому покарання, контроль за його поведінкою припиняється і засуджений знімається з обліку в кримінально-виконавчій інспекції.

Іспитовий строк, визначений вироком суду від 17 червня 2020 року, з врахуванням положень ст.165 КВК України, закінчився 17 червня 2021 року.

Разом з тим, виходячи зі змісту вказаних правових норм, підставою звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням, є комплекс елементів, дотримання яких в цілому свідчить про виконання засудженим вимог ст.75 КК України та можливість застосування до нього ст.78 КК України.

Зокрема, такими елементами є закінчення іспитового строку, який визначений конкретними часовими межами, перебування засудженого протягом іспитового строку під контролем органів, зазначених в ч.4 ст.76 КК України, виконання засудженим покладених на нього вироком суду обов`язків, передбачених ст.76 КК України, а також обов`язок не вчинити протягом іспитового строку нового злочину.

Недотримання будь-якої із вищезазначених умов вказує на порушення засудженим положень ст.75 КК України щодо звільнення його при ухваленні вироку від відбування покарання з випробуванням та не дає підстав для застосування ст.78 КК України навіть у разі закінчення визначеного судом терміну іспитового строку.

Обставини, на які вказує Смілянський міськрайонний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області у поданні про те, що протягом визначеного іспитового строку засуджений виконав покладені на нього обов`язки і тому після закінчення цього строку суд має звільнити його від відбування призначеного покарання, не узгоджується із вищевказаними вимогами кримінального закону, а також з вимогами ч.3 ст.75 КК України про те, що суд приймає рішення про звільнення засудженого від відбування призначеного покарання лише у разі, якщо засуджений протягом визначеного іспитового строку не тільки виконає покладені на нього обов`язки, а й, насамперед, не вчинить нового злочину.

Так, як вбачається з матеріалів особової справи №30/2020 року, 14 грудня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020250230001370 внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.185 КК України.

29 грудня 2021 року старшим слідчим Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області, за погодженням з прокурором Смілянської місцевої прокуратури, за результатами розгляду матеріалів кримінального провадження №12020250230001370 від 14 грудня 2020 року, ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України.

30 грудня 2020 року у вказаному кримінальному провадженні складено обвинувальний акт, який затверджений прокурором, відповідно до якого, органом досудового розслідування ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні 12 грудня 2020 року кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України.

Як встановлено під час судового розгляду, вищевказаний обвинувальний акт до даного часу перебуває на розгляді Смілянського міськрайонного суду Черкаської області та рішення по його суті, станом на день розгляду даного подання, не прийнято.

Таким чином, засуджена ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні в період іспитового строку за вироком Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 17 червня 2020 року, кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України.

Враховуючи вищевикладене, звільнення ОСОБА_4 від відбування призначеного покарання у зв`язку з закінченням іспитового строку до вирішення по суті кримінального провадження №12020250230001370 від 14 грудня 2020 року щодо її обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України, є передчасним, оскільки це має вирішальне правове значення щодо можливості застосування положень ст.78 КК України або ст.71 КК України при призначенні судом покарання у разі визнання ОСОБА_4 винною у пред`явленому їй обвинуваченні у вказаному кримінальному провадженні.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що подання органу пробації є передчасним, в зв`язку з чим задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.78 КК України, ст.165 КВК України, ст.107, 372, 537, 539 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні подання начальника Смілянського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_4 , засудженої 17 червня 2020 року вироком Смілянського міськрайонного суду Черкаської області за ч.2 ст.185 КК України, від відбування покарання у зв`язку із закінченням іспитового строку відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду через Смілянський міськрайонний суд протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строків на її оскарження, а в разі оскарження, після розгляду справи апеляційним судом, якщо її не буде скасовано.

Головуючий ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98129365
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку