open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 194/998/21
Моніторити
Постанова /16.02.2022/ Дніпровський апеляційний суд Ухвала суду /03.12.2021/ Дніпровський апеляційний суд Ухвала суду /03.12.2021/ Дніпровський апеляційний суд Ухвала суду /22.11.2021/ Дніпровський апеляційний суд Рішення /10.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Рішення /10.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /10.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /07.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /03.08.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /05.07.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області
emblem
Справа № 194/998/21
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Постанова /16.02.2022/ Дніпровський апеляційний суд Ухвала суду /03.12.2021/ Дніпровський апеляційний суд Ухвала суду /03.12.2021/ Дніпровський апеляційний суд Ухвала суду /22.11.2021/ Дніпровський апеляційний суд Рішення /10.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Рішення /10.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /10.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /07.09.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /03.08.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області Ухвала суду /05.07.2021/ Тернівський міський суд Дніпропетровської областіТернівський міський суд Дніпропетровської області

Справа № 194/998/21

Номер провадження № 2/194/358/21

У Х В А Л А

про прийняття справи до розгляду та відкриття провадження

05 липня 2021 року суддя Тернівського міського суду Дніпропетровської області Солодовник І.С., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Приватного акціонерного товариства «ДТЕК Павлоградвугілля» (Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Соборна, буд. 76) про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок професійного захворювання, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до відповідача про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок професійного захворювання, в якій зазначає, що він з 11.07.1996 р. по 11.04.2019 р. працював на підприємстві - шахтах «Сташкова» та «Тернівська» ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» з повним робочим днем під землею. Стаж роботи у шкідливих умовах праці є більшим за 19 років. 11.04.2019 р. він був звільнений з займаної посади за ч. 2 ст. 40 КЗпПУ у зв`язку з невідповідністю виконуваній роботі за станом здоров`я.

Також, позивач зазначає, що у серпні 2019 року йому первинно сукупно було встановлено 55% втрати професійної працездатності, а 21.09.2020 р. повторно сукупно встановлено 55% втрати професійної працездатності (35% -радикулопатія, 15% - ХОЗЛ, 5% - туговухість), в зв`язку з чим, він перебуває на обліку та отримує страхові виплати в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області.

Позивач вказує, що відповідно до акту розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання від 08.08.2019 р., хронічне професійне захворювання (отруєння) виникло за таких обставин: тривала дія шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу на організм хворого, недосконалість технології, механізмів, робочого інструменту. Все це призвело до: хронічного обструктивного захворювання легень першої-другої стадії (пиловий бронхіт першої-другої стадії, емфіземи легень першої-другої стадії), група В; легеневої недостатності другого ступеня; радикулопатії попереково крижової L5, S1, та шийна С6, С7 з помірними статико-динамічними порушеннями хребта, м`язово-тонічним та стійким больовим синдромами з нейродистрофією у вигляді двобічного плечолопаткового періартрозу (ПФ другого ступеня), остеоартрозу у поєднанні з періартрозом та ліктьових суглобів (ПФ першого-другого ступеня) суглобів; нейросенсорної приглухуватості першого ступеня (з легким зниженням слуху).

Крім того, позивач вказує, що він зазнав зменшення обсягу трудової діяльності, був звільнений з займаної посади за станом здоров`я, змушений пройти курс лікування, переносити щоденний фізичний біль та моральні переживання, позбавлений нормальних життєвих зв`язків, у зв`язку з тим, що наслідки отриманого на виробництві професійного захворювання обмежують його життєву активність і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя він змушений проходити чисельні медичні огляди та обстеження, відновлювальні процедури, лікування, у зв`язку з чим, не може вести повноцінний образ життя, відчуває фізичні страждання, психологічний дискомфорт, порушення душевної рівноваги, що негативно позначалося і позначається на його душевному та фізичному стані.

Також, позивач зазначає, що при повторному переогляді 21.09.2020 р. міжрайонною профпатологічною МСЕК йому встановлено 55% втрати професійної працездатності та підтверджено третю групу інвалідності у зв`язку із професійним захворюванням, у зв`язку з чим, зазначено потребу у медикаментозному та стаціонарному лікуванні.

Позивач вказує, що оскільки роботодавець не створив безпечні та нешкідливі умови праці на підприємстві, де він працював, тим самим порушивши ст.153КЗпП України та ст. 13 Закону України «Про охорону праці», які встановлюють цей обов`язок, що в свою чергу стало причиною отримання ним професійних захворювань.

Також, позивач зазначає, що право на відшкодування шкоди виникає в потерпілого з дня встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності.

У зв`язку з викладеним, позивач просить суд стягнути з відповідача на його користь у відшкодування моральної шкоди 60000 грн. без утримання податку з доходів фізичних осіб, розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Вказана позовна заява подана з додержанням вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України.

Згідно з ч. 6 ст. 19 ЦПК України зазначений у позовній заяві спір є малозначним, а тому, відповідно до вимог ст. 274 ЦПК України, справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19, 178, 187, 274-275,277-279 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Приватного акціонерного товариства «ДТЕК Павлоградвугілля» (Дніпропетровська область, м. Павлоград, вул. Соборна, буд. 76) про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок професійного захворювання.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження 03.08.2021 р. о 10-00 годині у приміщенні Тернівського міського суду Дніпропетровської області за адресою: Дніпропетровська область, м. Тернівка, вул. Лермонтова, буд. 15-б, без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідно доп.1ч.2ст.277ЦПК Українивизначити відповідачу п`ятнадцятиденнийстрок здня врученняйому копіїухвали проприйняття справидо розглядута відкриттяпровадження усправі для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 278 ЦПК України встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому копії ухвали про прийняття справи до розгляду та відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву.

Повідомити відповідача, що згідно з ч. 8 ст. 178 ЦПК України, у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд буде вирішувати справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 278 ЦПК України встановити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив, а відповідачу, заперечення протягом п`яти днів з дня його отримання, з направленням суду документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді і доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 5 ст.279ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. За з ч. 7 ст.279ЦПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Копію ухвали про прийняття справи до розгляду та відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи, а відповідачу разом з копію позовної заяви з додатками до неї.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається за веб-адресою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/sud0440/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: І.С. Солодовник

Джерело: ЄДРСР 98128473
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку