open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 715/455/21

Провадження № 2/715/223/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2021 року смт. Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді Григорчака Ю.П.

секретар судового засідання Ткач О.М.

за участю позивача ОСОБА_1

представника позивачів ОСОБА_2

відповідачки ОСОБА_3

представника відповідачки ОСОБА_4

представника відповідача ОСОБА_5

представника відповідача ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_7 до ОСОБА_3 , комунального закладу «Оршівський дитячий будинок санаторного типу» та Сучевенської територіальної громади про повернення неповнолітніх дітей, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_7 звернулися в суд із вказаним позовом, який мотивовано тим, що вони є батьками неповнолітніх: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 та ОСОБА_11 відповідно до свідоцтв про народження дітей. Однак, рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області від 06.08.2018 року у них відібрано вищевказаних дітей без позбавлення батьківських прав. Органом опіки і піклування Глибоцької РДА Чернівецької області було направлено позов до Глибоцького районного суду про позбавлення їх - позивачів по справі батьківських прав відносно їхніх неповнолітніх дітей, проте рішенням суду у задоволенні вищевказаного позову органу опіки і піклування Глибоцької РДА відмовлено. За період часу, що діти проживають окремо, вони постійно відвідували дітей в Карапчівській школі інтернат, Оршівському дитячому будинку санаторного типу та притулку для дітей. Також вказують на те, що вони характеризуються позитивно за місцем проживання, умови проживання задовільні, що підтверджується відповідним довідками. Зважаючи на вищевикладене, просять суд повернути їм неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які на даний момент знаходяться в комунальному закладі «Оршівський дитячий будинок санаторного типу» та ОСОБА_11 і ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які за останніми відомостями знаходяться в прийомній сім`ї в с. Біла Криниця Чернівецького району Чернівецької області та припинити стягнення з них аліментів на утримання дітей.

03.06.2021 року від відповідачки ОСОБА_3 до суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому остання вказує на те, що вона позовні вимоги не визнає, оскільки діти вже рік живуть у їхній сім`ї, називають її та чоловіка мамою та батьком. У неї з чоловіком ще 7 своїх рідних дітей, з яких троє старших навчаються у вищих навчальних закладах. Крім ОСОБА_12 та ОСОБА_13 в них під опікою ще є ОСОБА_14 , 2009 року народження. Вказує на те, що за рік проживання прийомних дітей у сім`ї їхні батьки жодного разу не поцікавилися їхнім життям та духовним розвитком. Також позивачами не надано жодного доказу того, що вони змінили своє відношення до дітей, виконують свої батьківські обов`язки по вихованню та матеріальному утриманню дітей. Зазначає і той факт, що батьки ухилялися від сплати аліментів на утримання дітей, про що свідчить розрахунок заборгованості. Зважаючи на вищевикладене та виходячи з інтересів дітей, просить суд відмовити у задоволенні позову.

14.06.2021 року від відповідача - «Оршівського дитячого будику санаторного типу» надійшов відзив на позовну заяву, в якому вказують на те, що діти: ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 прибули до дитячого будинку 01.06.2020 року з Карапчівської ЗОШ інтернату. На даний час діти мають добрий психологічний стан, що відповідає їхньому віку, швидко адаптувались до нових умов проживання та виховання. Батьки дітей позивачі по справі не відвідують своїх дітей, в закладі були лише один раз - 17.11.2020 року. Батьки не приймали належної участі у вихованні дітей, не цікавились їхнім життям та здоров`ям, не піклувалися про фізичний та духовний розвиток, навчання, підготовку до самостійного життя, не сприяють засвоєнню загальновизнаних норм моралі. Вказують і на те, що ОСОБА_10 була проведена операцію по видаленню апендициту, дитина перебувала в лікарні з 19.02.2021 року по 01.03.2021 року. Батьки дитини про вказану подію були повідомлені, однак жодного разу не відвідали сина в лікарні та не поцікавились його станом здоров`я. Також їхня вихованка ОСОБА_8 має можливість навчатися після закінчення 9 го класу по спеціальності, яку дитина сама обрала. Їхній заклад максимально сприяє вступу дітей у навчальні заклади, забезпечує їхнє подальше життя необхідними речами та коштами, допомагає та підтримує у навчанні. Позивачами не надано жодного доказу, що вони змінили своє життя на краще, змінили своє відношення дітей та сім`ї. Зважаючи на вищевикладене, просить суд в задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

У судовому засіданні позивачі ОСОБА_1 та представник позивачки ОСОБА_7 - ОСОБА_2 позовні вимоги підтримали у повному обсязі та просили суд їх задовольнити. Крім того, ОСОБА_1 пояснив, що на даний час його колишня дружина позивачка по справі ОСОБА_7 перебуває в лікарні, оскільки в неї народилася ще одна дитина. Вони разом не проживають, він проживає в своєї сестри, однак звернувся з позовом, оскільки хотів підтримати ОСОБА_7 . На момент розгляду справи в житловому будинку, де проживає ОСОБА_7 , відсутнє електропостачання, проте воно має бути поновлене. Вони здійснили косметичний ремонт в кімнаті, де мають проживати діти.

Представник відповідача - органу опіки та піклування Сучевенської територіальної громади Чернівецького району Чернівецької області Тіміш Д.І. в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та пояснила суду, що працівниками Служби у справах дітей Сучевенської територіальної громади Чернівецького району Чернівецької області, в тому числі нею особисто, здійснювались виїзди за місцем проживання позивачів. Лише одного разу вдалось поспілкуватись зі ОСОБА_7 . Умови в будинку для проживання дітей є непридатними, відсутнє електропостачання, водопостачання, санітарні умови, дим з груби, якою отоплюється будинок, через неналежну герметичність частково потрапляє до будинку.

Представник відповідача комунального закладу «Оршівського дитячого будинку санаторного типу» Тубольцева А.О. підтримала пояснення, викладені у відзиві на позовну заяву та просила суд відмовити у задоволенні позову. Зазначила також, що в умовах закладу створені всі належні для навчання та виховання дітей умови. При поступленні до закладу дітей спостерігалась затримка в розвитку молодших близнят. Крім того, на даний час старша дочка позивачів ОСОБА_8 має змогу вступити до навчального закладу за спеціальністю, яку обрала, на пільговій основі. За час перебування дітей в закладі мати відвідувала їх лише одного разу.

Відповідачка ОСОБА_3 та її представник ОСОБА_4 підтримали пояснення, викладені у відзиві на позовну заяву та просили суд відмовити у задоволенні позову.

Заслухавши пояснення сторін та дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить наступних висновків.

В судовому засіданні встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_11 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , актовий запис №46, його батьками вказані ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_8 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , актовий запис №45, його батьками вказані ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_9 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , актовий запис №20, його батьками вказані: ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_10 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , актовий запис №19, батьками вказані: ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 , виданого Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_8 народилася ІНФОРМАЦІЯ_7 , актовий запис №20, батьками вказані: ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Рішенням Глибоцького районного суду від 06.09.2018 року вирішено відібрати без позбавлення батьківських прав у ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , жительки АДРЕСА_1 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , жителя АДРЕСА_1 їх неповнолітніх дітей: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та передати їх органу опіки та піклування - Глибоцькій районній державній адміністрації Чернівецької області. Стягувати з ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , жительки АДРЕСА_1 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , жителя АДРЕСА_1 на користь та утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі по 713 (сімсот тринадцять) гривень на кожну дитину щомісяця, що підлягає індексації відповідно до закону, починаючи з 04 червня 2018 року і до досягнення ними повноліття.

Рішенням Глибоцького районного суду від 28.05.2020 року у задоволенні позовних вимог органу опіки та піклування в особі Глибоцької районної державної адміністрації Чернівецької області, яка діє в інтересах неповнолітніх: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 до ОСОБА_7 , ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав відмовлено.

Як вбачається із психологічної характеристики, наданої Центром соціально психологічної реабілітації дітей служби у справах Чернівецької обласної державної адміністрації, ОСОБА_11 характеризується позитивно.

Згідно довідки, наданої Центром соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Чернівецької обласної державної адміністрації №01-07/89 від 27.02.2020 року, за весь час перебування дітей у вищевказаному закладі батьки до практичних психологів та педагогів не звертались, дітей навідували не часто.

Відповідно до характеристики, наданої комунальним закладу «Оршівський дитячий будинок санаторного типу», ОСОБА_8 виховується у дитячому будинку з 03.06.2020 року, психологічний розвиток дитини відповідає віковим нормам.

Згідно характеристики, наданої комунальним закладу «Оршівський дитячий будинок санаторного типу», ОСОБА_10 та ОСОБА_15 виховуються у дитячому будинку з 03.06.2020 року, за період перебування у дитячому будинку діти адаптувались, познайомилися з вихованцями, загальний та фізичний розвиток дітей на достатньому рівні.

Відповідно до довідки, наданої комунальним закладу «Оршівський дитячий будинок санаторного типу» №05-02/307 від 04.12.2020 року, ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 виховуються в середній та старшій шкільних групах закладу на повному державному утриманні з 03.06.2020 року і по даний час.

Згідно характеристики №791 від 08.07.2020 року, наданої Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області ОСОБА_7 , 1986 року народження, зареєстрована та проживає у с. Просикуряни Глибоцького району Чернівецької області. ОСОБА_7 працює дояркою у с. Ширівці Хотинського району Чернівецької області, власного житлового будинку не має, проживає у найманому будинку, з боку сільської ради характеризується позитивно.

Відповідно до характеристики №792 від 08.07.2020 року, наданої Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області, ОСОБА_1 , 1978 року народження, зареєстрований та проживає у с. Просикуряни Глибоцького району Чернівецької області, тимчасово не працює, власного житлового будинку не має, проживає у найманому будинку, з боку сільської ради характеризується позитивно.

З довідки №93 від 18.01.2021 року, наданої Сучевенською сільською радою Глибоцького району Чернівецької області та акту обстеження житлово - побутових умов ОСОБА_1 та ОСОБА_7 вбачається, що до складу сім`ї позивачів входять : дочка ОСОБА_8 , сини : ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 та ОСОБА_11 . Житлово-побутові умови проживання сім`ї частково задовільні.

Відповідно до довідки №01-07 383 від 30.10.2019 року, наданої Притулком для дітей служби у справах дітей Чернівецької ОДА, ОСОБА_11 та ОСОБА_8 знаходилися в притулках для дітей з 07.02.2019 року по 11.09.2019 року. За час перебування дітей у притулку їх мати відвідувала лише 4 рази.

Згідно заключень ЛКК Глибоцької районної поліклініки від 19.02.2020 року ОСОБА_10 є здоровою дитиною, ОСОБА_8 є здоровою дитиною, ОСОБА_9 хворіє, діагноз - міомія слабкого ступеню обох очей.

Відповідно до актів №740, №748 про відвідування вихованців комунального закладу «Оршівського дитячого будинку санаторного типу» ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_9 за період з 04.12.2020 року по 12.04.2021 року відвідували батьки 17.11.2020 року.

Відповідно до виписки із медичної карти стаціонарного хворого № НОМЕР_6 ОСОБА_10 знаходився на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні з 19.02.2021 року по 01.03.2021 року.

Розпорядженням №139 від 09.06.2020 року Глибоцької РДА ОСОБА_3 призначено опікуном над малолітніми дітьми ОСОБА_8 та ОСОБА_11 .

Згідно характеристик, наданих Старововчинецьким ліцеєм Кам`янецької сільської ради, ОСОБА_11 , ОСОБА_8 та ОСОБА_8 діти навчаються у вищевказаного навчальному закладі. Останні перебувають під опікою, опікун ОСОБА_3 , яка цікавиться успіхами дітей, приходить на батьківські збори, приймає участь у житті класу.

За період навчання дітей у Старовочинецькому ліцеї рідні батьки ОСОБА_1 та ОСОБА_7 жодного разу не відвідали дітей у навчальному закладі.

Згідно довідки про склад сім`ї №190 від 26.04.2021 року до складу сім`ї ОСОБА_3 входить ОСОБА_16 чоловік, ОСОБА_17 - дочка, ОСОБА_18 син, ОСОБА_19 син, ОСОБА_20 син, ОСОБА_21 - син, ОСОБА_22 син, ОСОБА_23 дитина під опікою, ОСОБА_24 син, ОСОБА_8 та ОСОБА_11 діти під опікою.

Відповідно до акту обстеження житлово побутових умов №491 від 26.04.2021 року та акту обстеження умов проживання ОСОБА_3 остання проживає в с. Біла Криниця Чернівецького району Чернівецької області, житло складається із 8 кімнат, кухні, 2 коридорів та 2 санвузлів. Створені належні умови для проживання та навчання дітей.

Згідно довідок розрахунків про розмір нарахованих та сплачених аліментів №15597 від 18.05.2021 року та №15828 від 19.05.2021 року заборгованість ОСОБА_7 за несплату аліментів на утримання неповнолітніх дітей за період з червень 2018 року по січень 2021 року складає 73790 гривень, а ОСОБА_1 73115 гривень.

Як вбачається із рішення №21 від 30.03.2021 року виконавчого комітету Сучевенської сільської ради, орган опіки та піклування вважає недоцільним повернення неповнолітніх дітей.

Відповідно до інформації комісії Сучевенської сільської ради на даний час позивачі проживають в будинку, який знаходиться в аварійному стані, в антисанітарних умовах, зловживають алкоголем, умови для проживання та виховання дітей відсутні, причини, які стали підставою для відібрання дітей, не відпали.

Актами обстеження житлово-побутових умов позивачів від 15 березня 2021 року та 05 квітня 2021 року підтверджується, що останні проживають в аварійному будинку, в антисанітарних умовах, умови для розвитку та виховання дітей відсутні причини, які стали підставою для відібрання дітей, не відпали.

Як вбачається з листа завідуючого пологово-гінекологічним відділенням, адресованого голові Сучевенської ОТГ, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , на обліку з приводу вагітності в жіночій консультації не перебувала.

Частинами першою, другою статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Верховною Радою України 27 лютого 1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Стаття 9 Конвенції покладає на держави-учасниці обов`язок забезпечувати те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Статтею 11 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Відповідно до 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Принципом 6 Декларації прав дитини (Резолюція 1386 (XIV) Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1959 року) передбачено, що для повного і гармонійного розвитку своєї особистості, дитина потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, зростати під піклуванням і відповідальністю своїх батьків і, безперечно, в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Згідно з ч.ч. 7, 8 ст. 7 СК України дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

Відповідно до статті 51 Конституції України, статті 5 СК України, держава охороняє сім`ю, дитинство, материнство, батьківство, забезпечує охорону прав матері та батька, створює умови для зміцнення сім`ї. Ніхто не може зазнавати втручання в його сімейне життя, крім випадків, встановлених Конституцією України.

Згідно до змісту ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати до самостійного життя.

Статтею 155 СК України передбачено, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відповідно до ч.1 ст. 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання.

У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Згідно ч. 3 цієї ж статті якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Як встановлено судом в ході розгляду справи, позивачі звернулись з позовом в порядку ч. 3 ст. 170 Сімейного кодексу України. Разом з тим, такі позовні вимоги на даний час не можуть бути задоволені з огляду на досліджені судом докази та заслухані пояснення сторін. Так, позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні пояснив, що він не проживає з позивачкою ОСОБА_7 однієї сім`єю та з позовом звернувся лише, щоб підтримати ОСОБА_7 , а наміру проживати з дітьми не має. Інші причини, з яких він звернувся з позовом, пояснити не може. Крім того, в основу своїх висновків щодо відмови в задоволенні позовних вимог суд ставить також і надані сторонами відомості щодо умов проживання позивачів. Так, в будинку останніх відсутні будь-які умови для забезпечення належного розвитку та виховання дітей, відсутні електро та водопостачання, санвузол, достатня кількість простору та спальних місць для розміщення шести неповнолітніх дітей та дорослих, відсутні умови для навчання. Будинок перебуває в аварійному стані, а проживання в ньому створює небезпеку для дітей. Не переконливими для суду залишилися також аргументи позивачів щодо наявності психологічної прив`язаності їх до дітей та бажання виконувати свої батьківські обов`язки з огляду на кількість відвідувань ними дітей за час дії рішення суду про відібрання дітей. Серед іншого, суд бере до уваги також і той факт, що позивачка, будучи вагітною шостою дитиною, яка після народження має вади здоров`я, за період вагітності на облік в жночій консультації не стала, тим самим поставивши під загрозу життя та здоров`я дитини.

З огляду на викладене, першочергово беручи до уваги якнайкраще забезпечення інтересів дитини, суд приходить до висновку про безпідставність заявленого позову.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 58, 78, 81, 247, 265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 та ОСОБА_7 - відмовити.

Повний текст рішення виготовлено 1 липня 2021 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається через суд першої інстанції.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 98040392
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку