open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 202/2284/21

Провадження № 1-кд/202/3/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2021 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Індустріального районного суду міста Дніпропетровська розглянувши запит,який надійшоввід Південно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро)МЮУ про міжнародну правову допомогу щодо організації виконання доручення Шостого Кримінального Суду Першої Інстанції (Турецька Республіка) про отримання свідчень потерпілої ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Індустріального районного суду м.Дніпропетровська перебуває доручення турецького суду про отримання на території України свідчень потерпілої ОСОБА_3 , яке надійшло від Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) МЮУ.

Дослідивши матеріали доручення, суд вважає, що запит про міжнародну правову допомогу щодо організації виконання доручення Шостого Кримінального Суду Першої Інстанції (Турецька Республіка) про отримання свідчень потерпілої ОСОБА_3 підлягає поверненню з таких підстав.

Згідно матеріалів іноземного доручення, ОСОБА_3 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_3 неодноразово викликалася у судові засідання за допомогою засобів поштового зв`язку за вказаною в дорученні адресою, проте судові повістки остання не отримала, на адресу суду поверталися конверти за закінченням терміну зберігання та про те, що адресат відсутній за вказаною адресою.

Відповідно до абз.2 п.33 розділу 3 Інструкції пропорядок здійсненняміжнародного співробітництваз питаньвзаємної правовоїдопомоги,видачі правопорушників(екстрадиції),передачі (прийняття)засуджених осіб,виконання вироківта іншихпитань міжнародногосудового співробітництвау кримінальномупровадженні підчас судовогопровадження якщо повістка про виклик особи для виконання запиту (доручення) компетентного суду іноземної держави повернулася до суду України без вручення, суд України звертається до органів реєстрації для уточнення відомостей про зареєстроване місце проживання/перебування особи.

У зв`язку із вищевикладеним, 05 травня 2021 року до ВАДР Управління паспортної роботи, громадянства та реєстрації фізичних осіб ГУ ДМС в Дніпропетровській області був направлений запит з метою отримання відомостей про зареєстроване місце проживання/перебування ОСОБА_3

21 травня 2021 року на адресу суду повернулася довідка адресно-довідкового підрозділу ГУДМС УДМС України в Дніпропетровській області, відповідно до якої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 з 15 вересня 2020 року.

На підставі отриманої інформації з адресно-довідкового підрозділу ГУДМС УДМС України в Дніпропетровській області, наступне судове засідання було призначене на 03 червня 2021 року для виклику ОСОБА_3 у судове засідання, шляхом направлення рекомендованим листом з повідомленням судової повістки на адресу її реєстрації, а саме: АДРЕСА_2 , на яке ОСОБА_3 не з`явилася. У зв`язку із чим судове засідання було відкладене на 17 червня 2021 року.

17 червня 2021 року на адресу суду повернувся конверт, направлений ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_2 за закінченням терміну зберігання.

На підставі вищевикладеного, ухвалою Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 17 червня 2021 року відносно ОСОБА_3 вирішено питання про застосування примусового приводу в судове засідання, призначеного на 25 червня 2021 року, який органами внутрішніх справ виконаний не був.

Як вбачається із надісланого до суду рапорту для здійснення приводу ОСОБА_3 працівники СКП ВП №2 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області здійснювали виходиза адресою проживання ОСОБА_3 , однак двері ніхто не відчинив та на залишені повідомлення ніхто не відреагував. Проведеними заходами встановити місцезнаходження ОСОБА_3 не виявилося можливим.

Отже, судом вжито всіх процесуальних заходів для повідомлення та виклику ОСОБА_3 у судові засідання, проте виконати доручення виявилося неможливим.

Вимогами частини 7 ст.558 КПК України визначено, що у разі неможливості виконати запит про міжнародну правову допомогу, а також у разі відмови у наданні міжнародної правової допомоги з підстав, передбачених статтею 557 цього Кодексу, центральний орган України щодо міжнародної правової допомоги або орган, уповноважений здійснювати зносини відповідно до частини третьої статті 545 цього Кодексу, повертає такий запит компетентному органу іноземної держави із зазначенням причин.

В п.3.7 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства Юстиції України Державної судової адміністрації від 27.06.2008 № 1092/5/54 передбачено, що у разі неможливості виконання іноземного доручення, суд України через Головне управління юстиції повертає доручення Мінюсту без виконання із зазначенням причин, що перешкоджають його виконанню зокрема у випадку неявки особи до суду та за фактичною відсутністю особи за вказаною адресою.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.560 КПК України орган, якому було доручено виконання запиту, після здійснення необхідних процесуальних дій надсилає всі отримані матеріали уповноваженому (центральному) органу України. Документи, отримані внаслідок виконання запиту, засвідчуються гербовою печаткою компетентного органу, який проводив процесуальні дії, та передаються уповноваженому (центральному) органу України для передання запитуючій стороні без перекладу, якщо інше не передбачено міжнародним договором.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи на відсутність у суду можливості викликати потерпілу ОСОБА_3 до суду та провести необхідні процесуальні дії, перелічені у запиті про надання правової допомоги, суд приходить до висновку про повернення запиту про надання правової допомоги до Південно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро)МЮУ без виконання, у зв`язку з неможливістю його виконання, надіславши отримані в ході виконання доручення документи.

Керуючись ст.ст.369-372,551-572 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Запит,який надійшоввід Південно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро)МЮУ про міжнародну правову допомогу щодо організації виконання доручення Шостого Кримінального Суду Першої Інстанції (Турецька Республіка) про отримання свідчень потерпілої ОСОБА_3 - повернути до Південно-Східногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Дніпро)МЮУ без виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98038608
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку