open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 944/3320/21

Провадження №1-кп/944/944/21

УХВАЛА

30.06.2021 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні взалі судув м.Яворовікримінальне провадження,відомості щодоякого внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№12021141350000388 від23.06.2021 рокупро обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м.Яворів Львівської області, українця,громадянина України,одруженого,з вищоюосвітою,працюючого головним архітектором району, напосаді керівникавідділу містобудуваннята архітектуриЯворівської районноїдержавної адміністрації, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

обвинувачений ОСОБА_4 , працюючи на посаді керівника відділу містобудування та архітектури Яворівської районної державної адміністрації, головного архітектора району, будучи, відповідно до ст. 25, 26 Закону України «Про державну службу», в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення, державним службовцем 6-ї категорії 11-го рангу, що уповноважена на здійснення організаційно-розпорядчих функцій, вчинив неналежне виконання службових обов`язків, через несумлінне ставлення до них, внаслідок чого було спричинено тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

Так, ОСОБА_4 розпорядженням голови Яворівської районної державної адміністрації №158К від 15.08.2008 призначений на посаду керівника відділу містобудування та архітектури Яворівської районної державної адміністрації, головного архітектора району (з 01.05.2016 начальника відділу містобудування та архітектури Яворівської РДА головного архітектора району). Відповідно до ст.10 Закону України «Про державну службу», в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення, ОСОБА_4 зобов`язаний дотримуватися Конституції та законів України, діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, виконувати інші обов`язки, визначені у положеннях про структурні підрозділи державних органів та посадових інструкціях, затверджених керівниками державної служби в цих органах. Згідно посадової інструкції на останнього покладається надання забудовникам необхідної документації на будівництво та реконструкцію індивідуальних житлових будинків і господарських споруд у населених пунктах району, погодження проектів забудови і благоустрою земельних ділянок, проектів житлових будинків, господарських будівель, тощо.

Віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, ст.20 Земельного кодексу України, в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.2 цієї статті зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об`єктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

До земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд інших об`єктів загального користування, ст.38 Земельного кодексу України, в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення.

Статтею 122 Земельного кодексу України, в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення, визначено повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або користування.

Підстави, порядок та норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам регламентовано статтями 116, 118, 121 Земельного кодексу України.

Статтею 50 Закону України «Про землеустрій», в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення, передбачено, що проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються у разі надання, передачі, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок.

Пунктами б., в. ч.1 ст.186 Земельного кодексу України, в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення, встановлено, що проекти створення нових землеволодінь і землекористувань (проекти землеустрою) після погодження їх у встановленому порядку розглядаються і затверджуються відповідними органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування; проекти відведення земельних ділянок із земель державної чи комунальної власності затверджуються органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які надають і вилучають земельні ділянки.

Згідно п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, в редакції Закону, яка діяла на момент вчинення кримінального правопорушення, до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзаці третьому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до п.9 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №677 від 26 травня 2004 року, проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує із землевласником або землекористувачем, органом земельних ресурсів, природоохоронним органом, санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини.

Зокрема, у ході досудового розслідування встановлено факт неналежного виконання ОСОБА_4 службових обов`язків, який полягав в неналежному розгляді поданих технічних матеріалів з надання у власність земельної ділянки, що, в свою чергу, призвело до незаконного вилучення із земель державної власності земельної ділянки площею 0,1415 га та вартістю 118 146 грн.

Так, ОСОБА_4 , працюючи на посаді керівника відділу містобудування та архітектури Яворівської районної державної адміністрації, головного архітектора району, здійснював розгляд виготовленої технічної документації з відведення у власність земельної ділянки площею 0,1415 га в смт. Шкло Яворівського району Львівської області ОСОБА_5 для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель.

При цьому, ОСОБА_4 , несумлінно ставлячись до власних службових обов`язків, без належного розгляду вищевказаної технічної документації, зокрема, без встановлення фактичного місця розташування ділянки, її цільового призначення та, не переконавшись у тому, що земельна ділянка знаходяться в межах селища Шкло Яворівського району Львівської області, маючи реальну можливість встановити такі дані, перебуваючи у приміщенні Яворівської районної державної адміністрації, що на вул. Івана Франка, 8 у м. Яворів, в 2010 році завірив особистим підписом та скріпив відтиском круглої гербової печатки відділу містобудування та архітектури містобудівне обґрунтування на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в смт. Шкло гр. ОСОБА_5 , опис меж зазначеної земельної ділянки, висновок про обмеження та обтяження (сервітути) на використання земельної ділянки гр. ОСОБА_5 (зареєстрований №1824 від 09.11.2010), висновок комісії з розгляду питань, пов`язаних з погодженням документації із землеустрою у Яворівському районі про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр. ОСОБА_5 АДРЕСА_2 .

В той же час, зазначена вище земельна ділянка знаходилась за межами Шклівської селищної ради та відповідно до п.12 Перехідних положень Земельного кодексу України, належала до земель державної власності й могла надаватись у власність відповідним органом виконавчої влади, а не органом місцевого самоврядування. Відповідно, погодження документації з відведення такої ділянки фізичній особі для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель службовими особами Шклівської селищної ради здійснюватися не могло.

Підписані та скріплені витиском круглої гербової печатки відділу архітектури та містобудування недостовірні містобудівне обґрунтування на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в смт. Шкло гр. ОСОБА_5 , опис меж зазначеної земельної ділянки, висновок про обмеження та обтяження (сервітути) на використання земельної ділянки гр. ОСОБА_5 (зареєстрований №1824 від 09.11.2010), висновок комісії з розгляду питань, пов`язаних з погодженням документації із землеустрою у Яворівському районі про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр. ОСОБА_5 смт. Шкло масив (Пирчі) на території Шклівської селищної ради Яворівського району Львівської області в складі технічної документації з її відведення, в порушення ст.ст.12, 83 п.2 Земельного кодексу України, стали підставою для викреслення територіальними органами Центру державного земельного кадастру підписання, реєстрації та видачі державного акту на право власності на землю серії ЯК №825130 на ім`я ОСОБА_5 на земельну ділянку площею 0,1415 га для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель.

Вказані дії ОСОБА_4 призвели до незаконної видачі зазначеній фізичній особі державного акту на право власності на земельну ділянку, що розташована за межами смт. Шкло Яворівського району, для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею 0,1415 га вартістю 118 146 гривень.

За таких обставин, неналежне виконання службових обов`язків, через несумлінне ставлення до них, керівником відділу містобудування та архітектури Яворівської районної державної адміністрації головного архітектора району, яке полягало у неналежному розгляді технічної документації та завіренні особистим підписом і скріпленні відтиском круглої гербової печатки відділу містобудування та архітектури містобудівне обґрунтуванняна земельнуділянку длябудівництва таобслуговування житловогобудинку,господарських будівельі спорудв смт.Шкло гр. ОСОБА_5 ,опис межзазначеної земельноїділянки,висновок прообмеження таобтяження (сервітути)на використанняземельної ділянкигр. ОСОБА_5 (зареєстрований№1824від 09.11.2010),висновок комісіїз розглядупитань,пов`язаних зпогодженням документаціїіз землеустроюу Яворівськомурайоні пропогодження проектуземлеустрою щодовідведення земельноїділянки гр. ОСОБА_5 смт.Шкло масив(Пирчі) натериторії Шклівськоїселищної радиЯворівського районуЛьвівської області,призвело донезаконного вилученняіз земельдержавної власності земельноїділянки площею0,1415га вартістю 118146 грн., що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам на вказану суму.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинив службову недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 367 КК України.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України, у зв`язку з закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні щодо заявленого клопотання не заперечив.

Суд, вислухавши учасників процесу, перевіривши матеріали справи, дійшов висновку, що клопотання обвинуваченого про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності підлягають задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

На підставі ст. 44 КК України встановлено, що особа, яка вчинила злочин звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених КК України. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених КК України, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що інкриміноване ОСОБА_4 кримінальне правопорушення вчинене ним у 2010 році та відповідно до ст. 12 КК України відноситься до нетяжкого злочину.

Слід наголосити на тому, що за будь-яких обставин визнання чи невизнання обвинуваченим своєї вини не може вплинути на можливість прийняття рішення про звільнення його від кримінальної відповідальності у звязку із закінченням строків давності при наявності на те його згоди та за наявності на те відповідних підстав.

Суд не встановив обставин, з якими закон пов`язує переривання чи зупинення перебігу строку давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності, передбачених ч. 2, 3 ст. 49 КК України, оскільки в матеріалах провадження відсутні будь-які дані, які б вказували на те, що обвинувачений ОСОБА_4 ухилявся від слідства або суду чи вчинив новий злочин. У зв`язку з цим суд, за наявності згоди обвинуваченого на закриття кримінального провадження з підстав, визначених ст. 49 КК України, дійшов висновку про необхідність звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч .2 ст. 367 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Розглянувши клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 , перевіривши матеріали кримінального провадження, заслухавши думку прокурора, який не заперечує проти закриття кримінального провадження у зв`язку із звільненням обвинуваченого від кримінальної відповідальності, суд вважає, що ОСОБА_4 слід звільнити від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження відносно нього закрити, оскільки кримінальне правопорушення, яке йому інкримінується відноситься до нетяжкого злочину, за яке законом встановлені строки давності притягнення особи до кримінальної відповідальності у п`ять років, а з часу вчинення обвинуваченим кримінального правопорушення минуло більше п`яти років.

Долю речових доказів по справі належить вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

На підставі наведеного, керуючись ч.2 ст. 284 КПК України, ст.49 КК України суд, -

ПОСТАНОВИВ :

клопотання обвинуваченого задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 367 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальнепровадження,відомості щодоякого внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№12021141350000388 від 23.06.2021 року про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України закрити у зв`язку із звільненням його від кримінальної відповідальності.

Речові докази у кримінальному провадженні:

- оригінал технічної документації із землеустрою щодо видачі державного акта на право власності на земельну ділянку ОСОБА_5 для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель в смт. Шкло Яворівського району Львівської області, оригінал державного акту на право власності на земельну ділянку, якіа зберігаються в камері зберігання Яворівського РВП ГУ НП у Львівській області повернути Головному управлінню Держгеокадастру у Львівській області.

- оригінал особової справи ОСОБА_4 повернути Яворівській районній державній адміністрації.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Яворівський районний суд Львівської області.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 98023076
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку