open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 522/12078/21

Провадження № 1-кс/522/6480/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2021 року Приморський районний суд міста Одеси у складі: слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , затриманого ОСОБА_5 , розглянувши клопотання керівника Приморської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_6 про застосування тимчасового арешту стосовно затримання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина Узбекистану, зареєстрованого: АДРЕСА_1 , проживаючого: АДРЕСА_2 , який розшукується компетентними органами США для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого розділом 1343 глави 18 Кодексів законів США,

ВСТАНОВИВ:

28.06.2021 о 05:10 встановлений та затриманий ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин Узбекистану, який розшукується компетентними органами США для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого розділом 1343 глави 18 Кодексів законів США.

Як вбачається з наданих ініціатором розшуку матеріалів у червні 2019 року Потерпілий-1 зв`язався з ФБР, щоб повідомити про викрадення криптовалюти EOS, вартість якої склала 11,8 млн. доларів США, з його гаманця EOS приблизно 25.09.2018. EOS - це криптовалюта, подібна за своєю природою до біткоїнів і відділена від віртуальних грошей, в які людина може вкласти паперову валюту.

Крадіжка сталася з облікового запису EOS Потерпілого-1, відомого як «gm3dcnqgenes», і включала три окремі перекази з його гаманця « ОСОБА_7 ». Потерпілий-1 пов`язав крадіжку з встановленням мобільного додатку EOSIO Wallet Explorer на своєму особистому пристрою iPhone.

Потерпілий-1 вважає, що після встановлення мобільного додатку EOSIO Wallet Explorer на своєму iPhone, останній втратив контроль над приватним ключем, який використовується для контролю над доступом до криптовалюти. Приватний ключ - це форма верифікації, аналогічна до паролю, яка дозволяє доступ до фондів тільки власнику ключа. Після втрати Потерпілим-1 контролю над його приватним ключем, кіберзлочинець провів три перекази криптовалюти EOS на рахунки, до яких Потерпілий-1 не мав доступу.

Розслідування, яке проводять США, виявило інших потерпілих, які також втратили контроль над своїми приватними ключами після встановлення EOSIO Wallet Explorer, після чого були несанкціоновані перекази їхньої криптовалюти EOS.

Згодом, Потерпілий-1 найняв групу судово-аналітичних експертів, щоб відстежити його криптовалюту EOS після того, як невідома особа взяла під свій контроль його рахунок EOS. Було відстежено рух криптовалюти EOS і виявлено на онлайн сервісах обміну криптовалют Віnаnсе та Bitfinex. Приблизно 22.02.2019 з рахунку «gm3dcnqgenes» Потерпілого-1 на другий рахунок, відомий як «newdexmobapp», було шахрайським шляхом переказано 2 092 395,5356 EOS, вартість якої складає приблизно 11,8 млн. доларів США. Перекази було проведено з електронної адреси « ІНФОРМАЦІЯ_2 » для конвертації криптовалюти EOS у криптовалюту Ethereum. Така дія подібна до конвертації валюти з однієї країни у валюту іншої.

Під час розслідування електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було встановлено, що користувачем є ОСОБА_5 , також відомий як ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин Узбекистану, власник паспорту громадянина Узбекистану серії НОМЕР_1 , який використовував цю електронну адресу як свій особистий обліковий рахунок електронної пошти. Зміст аккаунту електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_2 » включав ключі до гаманців криптовалюти EOS, які використовувались для переказу криптовалюти EOS Потерпілого-1.

Також були ідентифіковані електронні листи, що підтверджують вказані перекази криптовалюти EOS в криптовалюту Ethereum. Ці електронні листи відповідали інформації, наданої власниками рахунків ІНФОРМАЦІЯ_3 , вказуючи на те, що ОСОБА_5 намагався конвертувати криптовалюту, щоб приховати її походження. В облікових записах електронної пошти також було знайдено документ, в якому викладено деталі того, як ОСОБА_5 отримав контроль над гаманцем Потерпілого-1 «gm3dcnqgenes», квитанції про операції з криптовалютою, що відповідають тим, про які повідомляв Потерпілий-1, і як він їздив в Україну на зустріч з іншою особою для обговорення цього питання.

Служба безпеки України підтвердила, що ОСОБА_5 їздив до м. Одеса в Україні, і, що ОСОБА_9 співпрацює зі ОСОБА_5 . Крім того, Служба безпеки України повідомила, що ОСОБА_5 на цей час знаходиться з ОСОБА_9 і перебуває разом з ним у помешканні останнього.

Інформація, отримана від Apple про акаунт «iCloud» ОСОБА_5 , вказує на одну й ту саме IP-адресу, що й для облікового запису електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Інформація про абонентів програми EOSIO Wallet Explorer вказала ОСОБА_10 як його власника з контактною електронною адресою « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Відповідно до ордера на обшук, Google ідентифікував додаткові облікові записи, які були пов`язані з « ІНФОРМАЦІЯ_2 » через реєстрацію CMC. Реєстрація CMC використовується для ідентифікації облікових записів, які прив`язані до одного й того самого номера телефону, пов`язуючи їх з одним і тим самим власником. Номер мобільного телефону НОМЕР_2 був мобільним номером, зареєстрованим « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яким, як відомо, користувався ОСОБА_5 .

У списку облікових записів було виявлено реєстрацію CMC з « ІНФОРМАЦІЯ_2 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 » разом із номером мобільного телефону НОМЕР_2 . Було підтверджено, що цей номер пов`язаний з електронною поштою « ІНФОРМАЦІЯ_4 », до тієї самої електронної адреси, яка використовувалася власником EOSIO Wallet Explorer з Apple.

Дослідження відкритих джерел, проведене ФБР щодо цього номера, вказало, що облікові записи, прив`язані до ОСОБА_5 , включаючи обліковий запис Skype з іменем « ОСОБА_11 ». Цей самий аккаунт Skype також рекламується як спосіб зв`язку зі ОСОБА_5 на його особистій сторінці в соціальній мережі «ВК».

Так, компетентними органами США розслідуються такі злочини: Махінації з використанням електронних засобів зв`язку (Кодекс законів США, Розділ 18, §1343); Шахрайство та пов`язана з ним діяльність з використанням пристроїв доступу (Кодекс законів США, Розділ 18, §1029).

Крім того, 28.06.2021 проведено обшуки за місцем проживання останнього та в транспортних засобах, де вилучено речі та документи, що можуть мати доказове значення для надання міжнародної правової допомоги у розслідуванні кримінальної справи CRM-182-78643.

Інкримінований ОСОБА_5 злочин за законодавством України відповідає ч. 4 ст. 190 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менше 1 року. Строки давності притягнення ОСОБА_5 до відповідальності відповідно до ст. 49 КК України не сплили.

У судовому засідання прокурор клопотання підтримала та просила його задовольнити.

ОСОБА_5 та його захисник заперечували проти задоволення клопотання.

Слідчий суддя, заслухавши думку сторін, дослідивши надані матеріали, прийшов до висновку про наступне.

Розділ 9 КПК України визначає у відповідності зі світовою практикою й вимогами міжнародних договорів про права людини процедуру екстрадиції осіб, розшукуваних іноземними державами у зв`язку зі здійсненням злочинів на їхній території й установленням на території України, а також передбачає порядок захисту прав таких осіб.

Відповідно до ч. 8 ст. 584 КПК України, при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу слідчий суддя не досліджує питання про винуватість та не перевіряє законність процесуальних рішень, прийнятих компетентними органами іноземної держави у справі стосовно особи, щодо якої надійшов запит на видачу.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 585 КПК України, за наявності обставин, які гарантують запобігання втечі особи та забезпечення у подальшому її видачі, слідчий суддя може обрати щодо такої особи запобіжний захід, не пов`язаний із триманням під вартою (екстрадиційним арештом).

При вирішенні питання про можливість застосування запобіжного заходу, не пов`язаного із триманням під вартою, слідчий суддя обов`язково враховує: відомості про ухилення особи від правосуддя у запитуючій стороні та до тримання нею умов, на яких відбулося звільнення її з-під варти під час цього або інших кримінальних проваджень; тяжкість покарання, що загрожує особі вразі засудження, виходячи з обставин, встановлених під час заявленого кримінального правопорушення, положень закону України про кримінальну відповідальність і усталеної судової практики; вік та стан здоров`я особи, видача якої запитується; міцність соціальних зв`язків особи, у тому числі наявність у неї родини та утриманців.

Жодних переконливих доказів, що ОСОБА_5 буде переховуватися від правоохоронних органів з метою запобігання екстрадиції в матеріалах провадження не міститься.

Відповідно до ч. 3 ст. 585 КПК України, у разі порушення особою, щодо якої розглядається запит про її видачу, умов обраного запобіжного заходу слідчий суддя за клопотанням прокурора має право постановити ухвалу про застосування екстрадиційного арешту для забезпечення видачі особи.

Відповідно до п. 9 про деякі питання порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до Кримінального процесуального кодексу України виключною (єдиною) метою застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків.

Застосування таких заходів завжди пов`язано із необхідністю запобігання ризикам, передбаченим ст. 177 КПК. Слідчий суддя, суд має зважати, що слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу за відсутності для цього підстав, передбачених ст. 177 КПК. Тому в разі розгляду відповідного клопотання, не підкріпленого визначеними у КПК метою та підставами, останнє має бути відхилено.

Відповідно до ст. 585 КПК України, за наявності обставин, які гарантують запобігання втечі особи та забезпечення у подальшому її видачі, слідчий суддя може обрати щодо такої особи запобіжний захід, не пов`язаний із триманням під вартою (екстрадиційним арештом).

Керуючись ст. 29 Конституції України, ст.ст. 177, 194, 583, 584, 585, 593 КПК України, ст. 24 Конвенції про кіберзлочинність 2001 року, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання керівника Приморської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_6 про застосування тимчасового арешту відмовити.

Застосувати запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина Узбекистану до вирішення питання про його видачу (екстрадицію) та фактичну передачу компетентним органам Сполучених Штатів Америки.

Покласти на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обов`язки строком на 40 діб, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України:

-прибувати за кожною вимогою до прокурора або слідчого судді;

-повідомляти прокурора про зміну свого місця проживання;

-не відлучатися з м. Одеси без дозволу прокурора;

-здати на зберігання до Приморської окружної прокуратури м. Одеси свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, що дають право на в`їзд в Україну та виїзд з України.

Контроль за поведінкою ОСОБА_5 покласти на співробітників Приморської окружної прокуратури м. Одеси.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

30.06.2021

Джерело: ЄДРСР 97996067
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку