open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

415/6630/20

2/415/674/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2021 року м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Калмикової Ю.О.,

за участю секретаря Кравченко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Лисичанську цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об`єднання» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних порушенням Правил користування електроенергією для населення,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Зміст позовних вимог

Товариство з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об`єднання» звернулося до Лисичанського міського суду з позовною заявою, в якій просило стягнути з ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних порушенням Правил користування електроенергією для населення.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що 11 березня 2018 року під час чергової перевірки дотримання «Правил користування електроенергією для населення», представниками ТОВ «ЛЕО» в присутності відповідача ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 , було виявлено самовільне підключення електропроводки до електромережі, яка не належить енергопостачальнику (мережі ЖЕК) з порушенням схеми обліку прихованою електропроводкою, яку представник енергопостачальної організації не міг побачити при проведенні контрольного огляду приладу. Самовільне підключення від мережі ЖЕК. При підключенні навантаження в дану розетку прибор обліку не працює, імпульси відсутні. При відключенні запобіжників, напруга в розетці присутня. Дане порушення було зафіксовано актом. В результаті зазначеного порушення відповідач наніс позивачу шкоди в розмірі 27597,07 грн.

На підставі викладеного, позивач просив суд стягнути з відповідача вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил користування електричною енергією для населення в сумі 27597,07 грн. та судовий збір в сумі 2102,00 грн.

Надходження позовної заяви та інших заяв до суду

30.11.2020 року ухвалою суду про відкриття провадження у справі № 415/6630/20 було відкрито провадження у цій цивільній справі (а.с.35).

09.04.2021 року позивач надав письмове клопотання, в якому просив справу розглядати без участі представника позивача (а.с.38).

12.04.2021 року позивач надав письмове клопотання про долучення скрін особового розрахунку (а.с.39).

Доводи особи, яка подала позов

Позовна заява мотивована тим, що неправомірні дій відповідача призвели до здійснення споживання не облікованої електричної енергії.

Представник позивача ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, надала суду письмову заяву, в якій просила розглядати справу без участі представника позивача, на позовних вимогах наполягає, проти заочного рішення не заперечувала.

Відповідач ОСОБА_1 в судовезасідання нез`явилася,про день,час тамісце розглядусправи повідомляласяналежним чином, у встановлений судом строк, на адресу суду клопотань про відкладення розгляд справи та відзиву на позовну заяву не надала.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних та доказів.

Представник позивачане заперечувалапроти заочногорозгляду справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за наявності всіх наступних умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечував проти такого вирішення справи.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, встановленими наступні фактичні обставини справи.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

В судовому засіданні встановлено, що згідно з Актом про порушення №0002149 від 11 березня 2018 року та схеми підключення електроустановки, яка є додатком 1 до акту, під час перевірки стану електричних приладів обліку та електроустановок на об`єкті ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено самовільне підключення електропроводки до електромережі, яка не належить енергопостачальнику (мережі ЖЕК) з порушенням схеми обліку прихованою електропроводкою, яку представник енергопостачальної організації не міг побачити при проведенні контрольного огляду приладу. Самовільне підключення від мережі ЖЕК. При підключенні навантаження в дану розетку прибор обліку не працює, імпульси відсутні. При відключенні запобіжників, напруга в розетці присутня.

Згідно з Актом про усунення порушення № 0002149 від 11.03.2018, виявлені згідно акту № 0002149 від 11.03.2018 на об`єкті відповідача були усунені шляхом демонтажу фрагменту дроту.

Згідно з протоколом № 283 від 04.04.2018 по розгляду акту №0002149 від 11 березня 2018 року було здійснено розрахунок обсягу вартості не облікованої електричної енергії, яка становить на добу 22,176кВт/год. Вартість не облікованої електроенергії складає 27597,07 грн. 24305 кВтч.

Відповідно до п. 3 протоколу рахунок на суму 27597,07 грн. ОСОБА_1 отримано.

Згідно з довідкою від 15.10.2020, наданою ТОВ «ЛЕО», побутовому споживачу ОСОБА_1 , особистий рахунок НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , технічна перевірка засобу обліку протягом трьох років, що передували даті складання акту про порушення не проводилась.

Згідно з розрахунком обсягу та вартості не облікованої електричної енергії за актом про порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення № 0002149 від 11.03.2018, обсяг недорахованої електричної енергії за період з 11.03.2015 по 11.03.2018 склав 27597,07 грн.

Мотивувальна частина

Відповідно до ч. 1ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, установленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів.

Реалізуючи передбачене ст.64Конституції України право на судовий захист, звертаючись до суду, особа вказує в позові власне суб`єктивне уявлення про порушене право чи охоронюваний інтерес та спосіб його захисту.

Встановлено, що спір між сторонами виник з приводу неправомірних дій відповідача щодо здійснення споживання не облікованої електричної енергії.

З 26.06.2018 року набрали чинності Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14.03.2018 р. № 312 (за текстом ПРРЕЕ).

Відповідно до п.1.1. ПРРЕЕ встановлено, що ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Учасниками роздрібного ринку є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, у тому числі оператори малих систем розподілу, споживачі, основні споживачі, субспоживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби. Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Відповідно до п. 2.3.1. ПРРЕЕ на роздрібному ринку виробництво, передача, розподіл, постачання та споживання електричної енергії без розрахункових засобів комерційного обліку не допускається.

Відповідно до пункту 5.1.1. ПРРЕЕ Оператор системи має право: отримувати своєчасно плату за надання послуги з розподілу або передачі електричної енергії відповідно до умов договорів та законодавства України; на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до розрахункових засобів вимірювання електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживачів; проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії;на безперешкодний доступ (за пред`явленням представником службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів вимірювання, контролю за рівнем споживання електричної енергії та потужності; контролювати додержання споживачами та субспоживачами вимог цих Правил; складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії та порушення вимог законодавства України у сфері енергетики; на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача.

Відповідно до п. 5.5.5. ПРРЕЕ встановлено, що Споживач електричної енергії зобов`язаний: здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; забезпечувати доступ представникам оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до об`єкта споживача для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку (засобів вимірювальної техніки), електроустановок та електропроводки, вимірювання показників якості електричної енергії, контролю за рівнем споживання електричної енергії, а також для виконання відключення та обмеження споживання електричної енергії споживачу (субспоживачу) відповідно до встановленого цими Правилами порядку та виконувати їх обґрунтовані письмові вимоги щодо усунення виявлених порушень, якщо це обумовлено умовами договору; забезпечити безперешкодний доступ представникам постачальника послуг комерційного обліку, електропостачальника та/або оператора системи (після пред`явлення ними службових посвідчень) до розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що встановлені на об`єктах споживача, для візуального або автоматизованого зняття показів розрахункових засобів комерційного обліку; не допускати без облікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення без облікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Відповідно до п. 8.2.4. ПРРЕЕ встановлено, що у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором.

Відповідно до п. 8.2.5. ПРРЕЕ у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення.

Відповідно до п. 8.2.6. ПРРЕЕ на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг не облікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Відповідно до п. 8.2.7. ПРРЕЕ споживач має оплатити розрахункові документи за не обліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

У разі незгоди споживача з фактом крадіжки електричної енергії та відмови від сплати вартості не облікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту викрадення електричної енергії та стягнення вартості не облікованої електричної енергії.

Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

Відповідно до матеріалів справи, відповідач має зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

На її ім`я відкритий особовий рахунок № НОМЕР_2 , на підставі якого здійснюється постачання електроенергії споживачу за вказаною адресою, користування електроенергії споживачем та оплата постачальнику вартості використаної електроенергії.

Договір про користування електричної енергії між позивачем та відповідачем не укладений.

11 березня 2018 року працівниками ТОВ «ЛЕО» в присутності споживача було виявлено самовільне підключення електропроводки до електромережі, яка не належить енергопостачальнику (мережі ЖЕК) з порушенням схеми обліку прихованою електропроводкою, яку представник енергопостачальної організації не міг побачити при проведенні контрольного огляду приладу. Самовільне підключення від мережі ЖЕК. При підключенні навантаження в дану розетку прибор обліку не працює, імпульси відсутні. При відключенні запобіжників, напруга в розетці присутня. За результатами перевірки у відповідності до зазначених вище Правил, складено Акт про порушення №0002149, один примірник якого вручено споживачу. У вказаному акті також зазначено про те, що розгляд комісією вказаного акту буде здійснено у визначену дату, а саме 04.04.2018 року.

04 квітня 2018 року на засідання комісії ТОВ «ЛЕО» була присутня відповідач ОСОБА_1 .

Тому у її присутності комісією розглянуто Акт про порушення № 0002149 від 11.03.2018 та здійснено розрахунок обсягу вартості не облікованої електричної енергії за даним актом.

Відповідно до абзацу 2 пункту 3.3 Методики розрахунок вартості не облікованої електричної енергії здійснюється за кількістю днів у разі якщо споживач установив пристрій, що занижує покази приладу обліку, вчинив інші дії, що призвели до споживання не облікованої електричної енергії, виявити які представники постачальника електричної енергії під час проведення контрольного огляду приладу обліку не мали можливості, споживачу робиться перерахунок за спожиту електричну енергію з дати останньої технічної перевірки або допуску електроустановки споживача в експлуатацію (якщо технічна перевірка в період з дати допуску електроустановки споживача в експлуатацію до дати виявлення порушення не проводилась) чи набуття прав власності на об`єкт (приміщення), але не більше ніж за три роки.

Комісією встановлено, що відповідач спожив не облікованої електричної енергії у обсязі 22,176кВт.год на добу, вартість якої складає 27597,07 грн. за період з 11 березня 2015 року по 11 березня 2018 року, про що був складений Протокол засідання комісії №283.

Копія Протоколу засідання комісії з розгляду актів та Розрахунок обсягу вартості не облікованої електричної енергії були вручені відповідачу.

Відповідач добровільно оплату вартості не облікованої електроенергії в сумі 27597,07 грн. не здійснила.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, суд вважає, оскільки є доведений перед судом факт самовільного підключення електропроводки до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відповідачем в належній їй квартирі та заподіяння у зв`язку з цим збитків позивачу, тому заборгованість за спожиту не обліковану електричну енергію в сумі 27597,07 грн. підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача.

Понесення позивачем судових витрат підтверджується платіжним дорученням №449 від 21.10.2020 року про сплату судового збору в сумі 2102,00 грн.

Приймаючи до уваги вимоги ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судовий збір у сумі 2102,00 грн.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 265, 280-282, 354, 355ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об`єднання» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, заподіяних порушенням Правил користування електроенергією для населення, задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об`єднання» вартості не облікованої електричної енергіїв сумі 27597 (двадцять сім тисяч п`ятсот дев`яносто сім) грн. 07 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об`єднання» судовий збір у сумі 2102 ( дві тисячі сто дві) грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем в загальному порядку в Луганському апеляційному суді шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Із урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції, яка набрала чинності 15.12.2017 року) апеляційні скарги подаються до або через суд першої інстанції, тобто апеляційна скарга може бути подана до Луганського апеляційного суду через Лисичанський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разізалишення заявипро переглядзаочного рішеннябез задоволеннязаочне рішенняможе бутиоскаржене відповідачемв загальномупорядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об`єднання», місцезнаходження за адресою: буд. 11, вул. О. Довженка, м. Лисичанськ, 93100, Україна, код ЄДРПОУ 31443937.

Відповідач: ОСОБА_1 , місце проживання за адресою: кв. АДРЕСА_2 , реєстраційний номер НОМЕР_3 .

Суддя Ю. О. Калмикова

Джерело: ЄДРСР 97947353
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку