open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 931/297/21

Провадження № 1-кп/931/43/21

УХ ВА ЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2021 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , одруженого, з повною загальною середньою освітою, українця, громадянина України, пенсіонера, несудимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 254 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_5 , будучи власником земельної ділянки із кадастровим номером 0722482800:03:000:0070, загальною площею 1,0029 га, в порушення вимог статей 91, 168 Земельного кодексу України, статті 35 Закону України «Про охорону земель», діючи умисно та проявляючи безгосподарність при використанні належної йому земельної ділянки, що розташована за адресою: с. Сірнички Володимир-Волинського (колишнього Локачинського) району Волинської області, призначену для ведення особистого селянського господарства, вирішив використати її без зміни цільового призначення, переведення в землі водного фонду, отримання спеціального дозволу, і облаштувати на частині вищевказаної земельної ділянки штучну водойму для розведення риби.

ОСОБА_5 , реалізуючи свій злочинний умисел, діючи умисно, на належній йому земельній ділянці, із кадастровим номером 0722482800:03:000:0070, загальною площею 1,0029 га з цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, розташованій в с.Сірнички Володимир-Волинського (колишнього Локачинського) району Волинської області, не маючи в наявності готового, затвердженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, влітку 2011 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, за допомогою спеціальної техніки, проводив роботу, пов`язану із виїмкою (зняттям) ґрунтового покриву родючого шару (гумусу), внаслідок чого незаконно побудував (облаштував) штучну водойму (ставок) розміром 60 м х 35 м, яку незаконно утримував. Внаслідок самовільного будівництва ОСОБА_5 штучної водойми (ставка) без зміни цільового призначення земельної ділянки, було знято ґрунтовий покрив родючого шару ґрунту на частині земельної ділянки з кадастровим номером 0722482800:03:000:0070, площею 1,0029га, безпідставно, без будь-яких дозвільних документів, внаслідок чого земельна ділянка була виведена із земель сільськокогосподарського обороту через втрату родючості та порушено структуру ґрунту.

Дії ОСОБА_5 кваліфіковано за ч.1 ст. 254 КК України, як безгосподарське використання земель, що спричинило виведення земель із сільськогосподарського обороту.

Обвинувачений ОСОБА_5 у судовому засіданні подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності згідно із ст. 49 КК України та закриття кримінального провадження, зазначив, що свою вину у вчиненому визнає, діяння було вчинене у 2011 році, з того часу пройшло понад три роки, він від органів досудового розслідування не переховувався, інших кримінальних правопорушень не вчиняв. З наслідками закриття провадження ознайомлений.

Прокурор в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення клопотання.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно із п. 2 ч. 1 статті 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

Як вбачається із матеріалів справи та клопотання, ОСОБА_5 влітку 2011 року вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 254 КК України, за яке передбачено, серед альтернативних видів покарань, покарання у виді обмеження волі на строк до двох років, та яке згідно із ст. 12 КК України відноситься до кримінальних проступків. Із моменту вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення минуло більш як 5 років.

У підготовчому судовому засіданні судом не встановлено обставин, з якими закон пов`язує переривання чи зупинення перебігу строку давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності, передбачених частинами 2, 3 ст. 49 КК України, оскільки в матеріалах справи відсутні та прокурором не наведено обставин, що обвинувачений ухилявся від слідства або суду чи вчинив новий злочин в період часу з 2011 року по даний час.

З урахуванням вищевикладених обставин, враховуючи доводи, наведені у клопотанні, беручи до уваги думку прокурора, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання обвинуваченого.

Згідно зі ст. 49 КК України обвинувачений ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності. Кримінальне правадження відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України підлягає закриттю у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Керуючись ст. 49 КК України, ст.ст. 284, 286, 288, 372 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 254 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, на підставі ст. 49 КК України.

Кримінальне провадження №12021035510000179, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.04.2021, про обвинуваченч.1 ст. 254 КК України, закрити у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності, на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд Волинської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, а в разі її оскарження - після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Локачинського районного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97824208
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку