open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Справа № 357/5406/21

1-кс/357/1132/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 червня 2021 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 8 в приміщенні Білоцерківського міськрайонного суду Київської області клопотання першого заступника начальника державної установи "Білоцерківська виправна колонія (№ 35)" Валентина Добровольського про конфіскацію портативної колонки, вилученої у засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , бригада 132, який відбуває покарання в держаній установі "Білоцерківська виправна колонія (№ 35)", -

В С Т А Н О В И В:

До Білоцерківського міськрайонного суду Київської області звернувся із зазначеним клопотанням перший заступник начальника державної установи "Білоцерківська виправна колонія (№ 35)" ОСОБА_4 , мотивуючи його тим, що 20.04.2021 року о 15 год. 45 хв. молодший інспектор відділу нагляду і безпеки сержант внутрішньої служби ОСОБА_5 разом із молодшим інспектором відділу нагляду і безпеки сержантом внутрішньої служби ОСОБА_6 під час обходу відділення СПС №13 було проведено обшук спального місця та приліжкової тумбочки засудженого ОСОБА_3 , з метою виявлення та вилучення заборонених речей. В результаті проведення обшуку в приліжковій тумбочці засудженого ОСОБА_3 , було виявлено та вилучено портативну колонку. Тому, керуючись ч.7 ст.102 КВК України перший заступник начальника державної установи "Білоцерківська виправна колонія (№ 35)" В. Добровольський просив суд винести рішення про конфіскацію портативної колонки.

Прокурор Білоцерківської окружної прокуратури подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Представник державної установи "Білоцерківська виправна колонія (№ 35)" надав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Засуджений надав суду заяву про розгляд клопотання без його участі, що не перешкоджає проведенню судового розгляду відповідно до ст. 539 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 102 КВК України перелік і кількість предметів і речей, які засуджені можуть мати при собі, визначається нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України. Зберігання засудженими при собі речей, а також предметів, які заборонено використовувати в колоніях, не допускається. Виявлені у засуджених речі та предмети, які заборонено використовувати в колоніях, вилучаються, про що посадовою особою колонії складається протокол. За клопотанням установи виконання покарання слідчий суддя розглядає питання про конфіскацію таких речей та предметів або про передачу їх на зберігання до звільнення засудженого відповідно до положень розділу VIII Кримінального процесуального кодексу України.

Розділ VIII КПК України стосується виконання судових рішень.

Стаття 537 КПК України передбачає перелік питань, які вирішуються судом під час виконання вироків. Розгляд даного клопотання можна віднести до такого, що врегульоване п.14 ч.1 зазначеної статті.

Згідно ч.3 Розділу XXV (Порядок вилучення предметів, виробів, речей та продуктів харчування, придбаних незаконним шляхом, а також заборонених для зберігання і використання) Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 28.08.2018 № 2823/5, передбачено, що виявлені у засуджених гроші, цінності, предмети, речі, речовини і вироби, які заборонено використовувати в установах виконання покарань, вилучаються, про що посадовою особою установи складається протокол вилучення (додаток 34). Вилучене реєструється в журналі обліку грошей, цінностей, предметів, речей, речовин і виробів, вилучених у засуджених або при спробі їх доставки. Рішення про конфіскацію грошей, цінностей, предметів, речей, речовин і виробів або про передання їх на зберігання до звільнення засудженого приймає слідчий суддя за клопотанням адміністрації установи виконання покарань.

З висновку від 28.04.2021 року затвердженого в.о. начальника Державної установи «Білоцерківська виправна колонія №35» ОСОБА_7 , рапорту від 20.04.2021 №13/55, рапорту від 20.04.2021, акту проведення обшуку №3072 від 20.04.2021, протоколу вилучення №101 від 20.04.2021 та акту від 20.04.2021 року, про відмову засудженого ОСОБА_3 від пояснень, слідчим суддею встановлено, що 20.04.2021 року о 15 год. 45 хв. молодший інспектор відділу нагляду і безпеки сержант внутрішньої служби ОСОБА_5 разом із молодшим інспектором відділу нагляду і безпеки сержантом внутрішньої служби ОСОБА_6 під час обходу відділення СПС №13 було проведено обшук спального місця та приліжкової тумбочки засудженого ОСОБА_3 , з метою виявлення та вилучення заборонених речей. В результаті проведення обшуку в приліжковій тумбочці засудженого ОСОБА_3 , було виявлено та вилучено портативну колонку.

Відповідно до пункту 4 розділу II, додатку 3 до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених Наказом Міністерства юстиції № 2823/5 від 28.08.2018 року, затверджено перелік предметів, виробів і речовин, зберігання і використання яких засудженим забороняється, в тому числі: Будь-яка теле-, радіо-, аудіо- та відеоапаратура, аудіо-, відеокасети, CD- та DVD-диски (за винятком: гучномовець - один на жилу секцію (камеру), телевізор (без можливості виходу в мережу Інтернет) та цифровий ефірний тюнер T2 - один на відділення соціально-психологічної служби або на жилу секцію (камеру), DVD-програвач - один на відділення соціально-психологічної служби або на жилу секцію (камеру)).

Виходячи з вищевикладеного, виявлена та вилучена у засудженого ОСОБА_3 аудіоапаратура, якою є портативна колонка, входить до переліку предметів, використання яких засудженим заборонено.

Разом з тим, клопотання першого заступника начальника Державної установи «Білоцерківська виправна колонія (№35)» В. Добровольського не може бути задоволено з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів клопотання, у засудженого ОСОБА_3 вилучено портативну колонку. При цьому, зазначена портативна колонка не визначена індивідуальними ознаками.

За змістом ч.1 ст.184 ЦК України річ є визначеною індивідуальними ознаками, якщо вона наділена тільки їй властивими ознаками, що вирізняють її з-поміж інших однорідних речей, індивідуалізуючи її.

В даному випадку, матеріали клопотання не містять індивідуальних ознак вилученої у засудженого ОСОБА_3 портативної колонки, що позбавляє можливості вирізнити її з інших однорідних речей.

Оскільки вилучена у ОСОБА_3 портативна колонка не індивідуалізована, прийняти, а в подальшому і виконати, судове рішення про її конфіскацію, не вбачається можливим.

Тому, у задоволенні клопотання першого заступника начальника Державної установи «Білоцерківська виправна колонія (№35)» В. Добровольського про конфіскацію портативної колонки, вилученої у засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , бригада 132, який відбуває покарання в держаній установі "Білоцерківська виправна колонія (№ 35)", необхідно відмовити.

На підставі викладеного і керуючись Правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 28.08.2018 № 2823/5, ч. 7 ст. 102, п. 3 ч. 4 ст. 107 КВК України, ст. 539 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання першого заступника начальника Державної установи «Білоцерківська виправна колонія (№35)» В.Добровольського про конфіскацію портативної колонки, вилученої у засудженого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , бригада 132, який відбуває покарання в держаній установі "Білоцерківська виправна колонія (№ 35)" відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддяОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97790521
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку