open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/10756/21

провадження № 1-кс/753/2111/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" червня 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

представників скаржника ОСОБА_4

ОСОБА_5

розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_4 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Крістал М Груп" про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження №42020100000000424, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.09.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

У травні 2021 року до Дарницького районного суду м. Києва в порядку ст. 174 КПК України надійшло клопотання адвоката ОСОБА_4 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю "Крістал М Груп" про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження №42020100000000424, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.09.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

В обґрунтування скарги зазначено, що ТОВ "Крістал М Груп" не погоджується з ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 15.04.2021, оскільки вважає її не вмотивованою та такою, що прийнята судом з порушенням норм процесуального та матеріального права, оскільки накладений слідчим суддею арешт товарно-матеріальних цінностей позбавляє Товариство можливості виконувати свої господарські зобов`язання, а саме: здійснювати законну господарську діяльність та розпоряджатись своїм майном.

У зв`язку з цим заявник просив суд скасувати арешт майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Крістал М Груп", вилученого під час обшуку приміщень в Київській області, Васильківському районі, с. Липовий Скиток, вул. Польова,7А, на яке був накладений арешт згідно ухвали слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 15.04.2021.

У судове засідання з`явилися представники заявника, підтримали клопотання із зазначених у ньому мотивів, просили його задовольнити.

Уповноважений представник Державної фіскальної служби України ГУ ДФС у м. Києві в судове засідання з`явився, проти задоволення клопотання заперечував, посилаючись на те, що маркування арештованого товару не дає змоги визначити його приналежність саме ТОВ "Крістал М Груп".

За приписами ч.ч. 1 та 2 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

З аналізу зазначених норм слідує, що клопотання про скасування арешту майна може бути подане виключно тим заявником, який не був присутнім при розгляді питання про арешт майна та за умови доведення ним факту того, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

У судовому засіданні встановлено, що 08.04.2021 за адресою розташування складських приміщень, які перебувають у власності ТОВ "Голланд Фрут": Київська область, Васильківський район, с. Липовий Скиток, вул. Польова,7А, працівниками слідчого управління ДФС у м. Києві, на підставі ухвали слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 05.04.2021 в межах кримінального провадження № 42020100000000424 від 21.09.2020 було проведено обшук.

В ході обшуку було вилучено ряд продовольчих товарів, на які на підставі ухвали слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва в рамках справи № 753/17417/20 був накладений арешт.

У судовому засіданні також встановлено, що представники ТОВ «Крістал М Груп» не приймали участь у судовому засіданні 15.04.2021, в якому розглядалося питання про арешт майна, а отже Товариство є належним заявником клопотання про скасування арешту майна.

З ухвали слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 15.04.2021 по справі № 753/17417/20 про накладення арешту на майно вбачається, що зі складських приміщень, які перебувають у власності ТОВ "Голланд Фрут": Київська область, Васильківський район, с. Липовий Скиток, вул. Польова,7А, було вилучено майно, належне наступним імпортерам: "LLC Лампочка", " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", "Барака Трейдинг юа", "Еліта компані", "Мега Трейд ТД", "Натімекст", "ПАУРЛАСТ", "Рейджер ко", "Снек продакшн", "Таміра Торг", "Танід Фрут".

За твердженням представників ТОВ «Крістал М Груп» частина вилученого та арештованого майна належить саме цьому Товариству, яке зберігає їх на складських приміщеннях, які належать ТОВ «Голланд Фрут» .

Так, відповідно до договору оренди№22-03/21від 22.03.2021ТОВ «Голланд Фрут» передає, а ТОВ «Крістал М Груп» приймає у тимчасове платне користування частину нерухомого майна, площею 100,00 кв.м., що знаходиться за адресою: Київська обл., Васильківський р-н., с. Липовий Скиток, вул. Польова, 7А, з метою організації складу товарів а також для ведення господарської діяльності. Крім того, про співпрацю ТОВ «Голланд Фрут» з ТОВ «Крістал М Груп» свідчать раніше укладені між підприємствами Договір доручення та відповідального зберігання №0111/20 від 01.11.2020 року та Договір поставки №1808-20/1 від 18.08.2020 року. Зокрема, за згаданим договором доручення та відповідального зберігання місцем зберігання товару ТОВ «Крістал М Груп» був цей же склад за адресою: Київська обл., Васильківський р-н., с. Липовий Скиток, вул. Польова, 7А.

Ознайомившись із доданими до клопотання документами, слідчий суддя дійшов до висновку, що арештований товар ТОВ «Крістал М Груп» є оприбуткованим та має легальне походження, що підтверджують досліджені в судовому засіданні копії первинних облікових документів (митні декларації на товар, інвойси, прибуткові ордери), а власником відповідного майна є ТОВ «Крістал М Груп», яке жодним чином не пов`язане з підприємствами-імпортерами, відносно яких здійснюється досудове розслідування та не фігурує в ухвалі про надання дозволу на проведення обшуку.

Незважаючи на те, що вилучене в ході обшуку майно ТОВ «Крістал М Груп», та на яке у подальшому було накладено арешт має зовсім інше маркування, воно належить саме цьому підприємству, що випливає з аналізу та логічного співставлення досліджених слідчим суддею первинних облікових документів. Наявність неактуального маркування на товарі є наслідком того, що, уклавши багаторічні контракти з конкретними імпортерами, постачальники зіткнулися з ситуацією, коли їх первинні контрагенти, з певних причин, вже не можуть отримати чергову партію товару. В такому випадку, товар, який вже буввідправленийз маркуванням одного імпортера, в подальшому отримується іншим підприємством.

Вказане є можливим виходячи з правової природи ордерного коносаменту (to order). Так, відповідно до ст. 162 Кодексу торговельного мореплавства України, за ордерним коносаментом вантаж видається в порту призначення, зокрема, пред`явникові коносаментаз останнім бланковим написом.

За таких обставин, якщо пред`явником відповідного коносаменту виступає ТОВ «Крістал М Груп», незалежно від того, хто був вказаний в ньому отримувачем спочатку та яке маркування наявне на товарі, його реальним отримувачем є саме ТОВ «Крістал М Груп».

У зв`язку з тяжким фінансовим станом ТОВ «Таміра Торг» наразі не здійснює свою господарську діяльність, а отримувачем товару з маркуванням вказаного підприємства виступає ТОВ «Крістал М Груп».

Крім того, в судовому засіданні встановлено, що на час звернення з клопотанням про накладення арешту, а також на час прийняття ухвали про арешт майна відсутні будь-які відомості про статус вказаного рухомого майна, а саме, чи визнано його речовим доказом, чи підтверджує вказане майно вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, ні з клопотання, ні з матеріалів, які обгрунтовують клопотання, не вбачається підстав, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт вказаного майна, що є порушенням вимог п. 1 ч. 2 ст. 171 КПК України.

Відповідно до п. 2 ч. З ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

В силу ст. 41 Конституції України, ст. 1 протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична та юридична особа має право володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, ніж на користь суспільства і на умовах, передбачених Законом або загальними принципами міжнародного права.

Стаття 1 Першого протоколу до Європейської конвенції гарантує право на вільне володіння своїм майном, яке звичайно називається правом на власність.

Крім того, відповідно до практики Європейського суду, для того, щоб втручання в право власності вважалося допустимим, воно повинно служити не лише законній меті в інтересах суспільства, а повинна бути розумна співмірність між використовуваними інструментами і тією метою, на котру спрямований будь-який захід, що позбавляє особу власності. Розумна рівновага має зберігатися між загальними інтересами суспільства та вимогами дотримання основних прав особи (рішення у справі АГОСІ проти Об`єднаного Королівства). Іншими словами, заходи щодо обмеження права власності мають бути пропорційними щодо мети їх застосування.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження визначено захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необгрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтями 7, 16 КПК України встановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ісмаїлов проти Росії» від 06.11.2008 року, де вказувалися порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якому зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права».

Відповідно до ст.29 Загальної декларації прав людини, «кожна людина, здійснюючи свої права і свободи, повинна зазнавати тільки таких обмежень, які встановлені законом виключно з метою забезпечення належного визнання й поваги прав і свобод інших та з метою задоволення справедливих вимог моралі, громадського порядку та загального добробуту в демократичному суспільстві». Мета, підстави і межі здійснення прав людини конкретизуються також у Міжнародному пакті про громадянські і політичні права, в Міжнародному пакті про економічні, соціальні та культурні права, а також в Європейській Конвенції про захист прав особи й основних свобод. Конституція України також передбачає межі здійснення громадянами своїх прав. Так, згідно зі ст. 64, конституційні права і свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України. Окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень можуть встановлюватися в умовах воєнного або надзвичайного стану. Аналіз зазначеної статті дозволяє зробити висновок про те, що закріплені в ній критерії (підстави) правомірного обмеження прав і свобод людини та громадянина базуються на принципі співвідношення публічних і приватних інтересів.

Вимога щодо забезпечення балансу між приватним та публічним інтересом слідує власне зі структури статті 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, вживаючи будь-яких заходів, у тому числі заходів з позбавлення особи її майна, держава повинна подбати про забезпечення при цьому відповідного пропорційного співвідношення між засобами, які застосовуються для цього, і метою, що ставиться. Отже, у кожній справі, в якій зазначається про порушення цієї статті, Суд повинен з`ясувати, внаслідок чого саме відповідна особа була змушена нести непропорційний і надмірний тягар. Як при втручанні у право мирного володіння майном, так і при утриманні від застосування заходів, необхідно забезпечити справедливий баланс між вимогами загальних інтересів суспільства та необхідністю захисту основних прав відповідної особи. Вимога щодо забезпечення такого балансу випливає зі структури статті 1 Першого Протоколу, якщо розглядати її в цілому. Зокрема, вживаючи будь-яких заходів, у тому числі й заходів з позбавлення особи її майна, держава повинна дбати про забезпечення при цьому відповідного пропорційного співвідношення між засобами, які застосовуються для цього, і метою, що ставиться.

Відповідно до пунктів 69,73 рішення Європейського суду з прав людини від 23 вересня 1982 року у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції» (Sporrong and Lonnroth v. Sweden) будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар.

Тобто,має існуватиобгрунтоване пропорційнеспіввідношення міжзасобами,якізастосовуються щодообмеження прававласності таметою,яку прагнутьдосягти органидосудового розслідування.

Крім того, з моменту накладення арешту на майно пройшло вже більше місяця, але, як встановлено в судовому засіданні, слідчими не було проведено жодних дій щодо цього майна, зокрема не було призначено жодних експертиз в рамках кримінального провадження, що свідчить про недоцільність перебування такого майна по даний час під арештом та, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба.

Оскільки, як з`ясовано у судовому засіданні, весь товар з маркуванням "LLC Люміра", "Барака Трейдинг юа" та "Таміра Торг" належить ТОВ "Крістал М Груп", яке не має ніякого статусу в кримінальному провадженні №42020100000000424,та враховуючите,що узастосуванні такогозаходу забезпеченнявідпала потреба,слідчий суддядійшов висновкупро можливістьзадоволення клопотаннята скасуватиарешт майна ТОВ "Крістал М Груп", вилученого під час обшуку приміщень в АДРЕСА_1 .

Керуючись ст.ст. 170-174 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання адвоката ОСОБА_4 в інтересахТовариства зобмеженою відповідальністю"КрісталМ Груп"про скасуванняарешту майнав рамкахкримінального провадження№42020100000000424,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань21.09.2020,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.27,ч.3ст.212КК України задовольнити.

Скасувати арешт майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Крістал М Груп", вилученого під час обшуку приміщень в Київській області, Васильківському районі, с. Липовий Скиток, вул. Польова,7А, на яке був накладений арешт згідно ухвали слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва від 15.04.2021:

ІмпортерНайменуванняЯщик (кількість)Вага (кг)Загальна вага (кг)Дата виробленняLLC ЛампочкаФундук1010100Січ.21LLC ЛюміраРодзинки144101440Кві.20LLC ЛюміраРодзинки222102220Кві.20Ахава ТрейдФундук смажений61060Бер.21Барака Трейдинг юаПапая кубик920180Бер.20Барака Трейдинг юаЦукати палечки червоні1520300Лис.19Барака Трейдинг юаЦукати мікс кубики1520300Січ.20Барака Трейдинг юаЦукати памела11616Лис.19Барака Трейдинг юаКокосові кубики1520300Гру.19Еліта компаніПапая мікс450209000Гру.20Мега трейд ТДФініки101101010Чер.20Мега трейд ТДФініки сушені100101000Сер.20Мега трейд ТДСлива сушена192101920Лют.21Мега трейд ТДСушені помідори1605800Лют.21НатімнекстКубики з серцевини ананаса120202400Січ.21Рейджер коСушений кумкват1712,5212,5Лис.20Сепц ПродакшнАрахіс небаланшерований2510250Січ.21Снек продакшнАрахіс225255625Лют.21Таміра ТоргЦукати Манго8010800Вер.20Таміра ТоргФнінки "Аа"1915955Лис.20Таміра ТоргФнінки "ВС"1115555Лис.20Таміра ТоргФнінки "АD"1115555Гру.19Таміра ТоргФнінки "GG"1075535Гру.19Таміра ТоргКокосова стружка3520700Жов.20Таміра ТоргКокосова стружка50201000Жов.20Таміра ТоргФініки "LGM"1165580Лис.20Таміра ТоргЦукати1615240Січ.21Таміра ТоргІзюм "Hasanvand" 7071610160Січ.21Таміра ТоргСушені банани11555Жов.20Таміра ТоргЦукати Манго291102910Січ.21Таміра ТоргЦукати канталупа916144Гру.20Таміра ТоргНасіння CHIASEEDS1125275Жов.20Таміра ТоргФініки 1 кг40140Лют.21Таміра ТоргЦукати жовті2818504Лис.20Таміра ТоргЦукати джек фрукт3715555Січ.21Таміра ТоргСушений персик712,587,5Лис.20Таміра ТоргСушені банани3015450Лис.20Таміра ТоргЦукати манго4415660Січ.21Таміра ТоргКеш`ю42392Гру.20Таміра ТоргЦукати Манго16151240Лис.20Таміра ТоргЧорнослив8810880Жов.20Таміра ТоргКумкват сушений812,5100Жов.20Таміра ТоргЦукати манго3020600Лис.20Таміра ТоргАрахіс625150Лис.20Таміра ТоргЦукати Памело2120420Гру.21Таміра ТоргНасіння чіа2512300Жов.20Таміра ТоргАрахіс13030Вер.20Таміра ТоргЦукати манго58201160Лис.20Таміра ТоргЦукати Ананаса2520500Гру.20Таміра ТоргАрахіс1425350Лис.20Таміра ТоргЧорнослив7910790Жов.20Таміра ТоргЦукати Імбир1120220Лис.20Таміра ТоргФініки480,524Гру.20Таміра ТоргБанани Сушині716, 8482,8Лис.20Таміра ТоргЦукати жовті1618288Жов.20Таміра ТоргРис51575Гру.20Таміра ТоргЦукати Ананаса920180Гру.20Таміра ТоргЦукати джек фрукт61590Січ.21Таміра ТоргЦукати памела16348Лис.20Таміра ТоргЦукати червоні2715733Гру.20Таміра ТоргЦукати Тапалупа3220640Лис.20Таміра ТоргЦукати Імбир32060Січ.20Таміра ТоргСушені банани3810380Січ.21Таміра ТоргТомати чері5413130Жов.20Таміра ТоргФініки LLGM305150Гру.19Таміра ТоргФініки BC665330Гру.19Таміра ТоргФініки ES235115Гру.19Таміра ТоргКокосова стружка2120420Жов.20Таміра ТоргІзюм 404829108290Бер.21Таміра ТоргФініки сушені2810280Жов.20Таміра ТоргКіві сушене1310130Жов.20Таміра ТоргБанани Сушині335165Лис.20Таміра ТоргПолуниця Сушена13812,5494,5Лип.20Таміра ТоргФініки сушені1385690Лют.20Таміра ТоргЦукати Ананаса3015450Січ.21Таміра ТоргЦукати джек фрукт5015750Січ.21Таміра ТоргФініки635315Лют.21Таміра ТоргЦукати1220240Гру.20Таміра ТоргЦукати15575Гру.20Таміра ТоргЦукати Ананаса158201108Жов.20Таміра ТоргЦукати кубики червоні1620320Лис.20Таміра ТоргЧорнослив200102000Лип.20Таміра ТоргЦукати ананс кільце520100Гру.20Таміра ТоргБананові чіпси286,8190,4Жов.20Таміра ТоргЧорнослив107101070Лип.20Таміра ТоргЦукати Імбир4315645Гру.20Танід ФрутКурага20051000Лют.21 Інжир в мішках835415Дата виготовлення не встановлено

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її оголошення.

Відповідно до ст.309 КПК України дана ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Повний текст ухвали складено 09.06.2021.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97785605
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку