open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 727/5525/21

Провадження № 1-кс/727/1580/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2021 року м.Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 про проведення огляду (матеріаликримінального провадження№ 42021260000000077від 16.04.2021року),

за участю

слідчого ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення огляду. Дане клопотання погоджене із прокурором Сторожинецького відділу Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_4 .

Вказує, що службові особи п/п «Тиша», діючи за попередньою змовою із невстановленими особами, порушуючи правила використання надр, організували незаконний видобуток надр, а саме глини на території с. Чорнівка Чернівецького району, яку в подальшому використовують для виробництва цегли, що створило небезпеку для життя, здоров`я людей та довкілля.

Досудовим розслідування встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером 7323089700:01:007:0010 має цільове призначення: 01.03 Для ведення особистого селянського господарства та жодні документи на видобуток надр на ній відсутні. Також, дане підприємство здійснює свою господарську діяльність на орендованій земельній ділянці за кадастровим номером 7323089700:001:007:0004, яка розміщена в с. Чорнівка Чернівецького району Чернівецької області, яка належить до державної форми власності, з цільовим призначенням: 11.03 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, де знявши шар ґрунту здійснюють незаконний видобуток. Незважаючи не цільове призначення вказаних земельних ділянок ПП «Тиша» незаконно здійснює на них видобуток корисних копалин загальнодержавного значення глину, чим створює небезпеку довкіллю.

Крім того, перевіркою, проведеною працівниками БУВР річок Прут та Сірет 28.04.2021, встановлено, що дане приватне підприємство здійснює видобуток корисних копалин за межами земельних ділянок з кадастровим номером №7323089700:01:007:0010; №7323089700:001:007:0004; №7323089700:02:001:0001, та підприємством проводяться роботи по видобутку глини в природоохоронній зоні ставка, яке перебуває у власності держави однак його орендує ПП «Тиша» та в даній зоні підприємством споруджено на самовільно захопленій земельній ділянці незаконні споруди по утриманню свійської птиці та тварин.

Приватне підприємство «Тиша» (код ЄДРПОУ 31701871), засноване 13.03.2020 та знаходиться за адресою вул. Заводська, 7, с. Чорнівка Чернівецького району Чернівецької області. Власником та засновником даного підприємства, яке займається виробництвом цегли, черепиці та інших будівельних виробів із випаленої глини, являється ОСОБА_5

Таким чином, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення правопорушення просить надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки водного фонду ставка площею 8,7210га, який перебуває у власності держави і з 01.01.2008 перебуває в оренді ОСОБА_6 (директора приватного підприємства «Тиша», юридична адреса вул. Заводська, 7, с. Чорнівка Чернівецького району Чернівецької області), та знаходиться в адміністративних межах Чорнівської сільської ради в урочищі «Курятник».

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступних висновків.

Згідно з ч. 1, ч. 2, ч. 3 та ч.7 ст. 237 КПК України, слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів. При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Встановлено, що 16.04.2021 року до ЄРДР внесені відомості за №42021260000000077 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, згідно яких: службові особиПП «Тиша»,діючи запопередньою змовоюіз невстановленимиособами,порушуючи правилавикористання надр,організували незаконнийвидобуток надр,а самеглини натериторії с.Чорнівка Чернівецькогорайону,яку вподальшому використовуютьдля виробництвацегли,що створилонебезпеку дляжиття,здоров`я людейта довкілля

Відповідно до статей 88, 89 Водного кодексу України нормативна ширина прибережної захисної смуги ставків площею більше 3-х гектарів становить 50,0 м та є природоохоронною (охоронною) територією обмеженої господарської діяльності, де забороняється: 1) розорювання земель (крім підготовки грунту для залуження та заліснення), а також садівництво та городництво; 2) зберігання та застосування пестицидів і добрив; 3) влаштування літніх таборів для худоби; 4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів та інше.

З інформаційного листа БУВР річок Прут та Сірет вбачається, що в с. Чорнівка Чернівецького району Чернівецької області знаходиться штучно створена водойма ставок площею близько 8,0 га. Орієнтовно 30,0 - 50,0 м від урізу води даної водойми, проводяться роботи по видобутку глини. З півночі, в межах 50-метрової природоохоронної зони ставка, влаштовано ставок-копань розміром близько 0,04 га. На прилеглій до нього території знаходяться споруди по утриманню свійської птиці, кролів та свиней. Територія обгороджена металевою сіткою та перешкоджає вільному доступу громадян до вищезазначеної водойми площею близько 8,0 га, що не відповідає вимогам статті 47 Водного кодексу України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що на даний час існує достатня сукупність розумних підозр вважати, що ПП «Тиша» протиправно використовує землі водного фонду, зокрема землі природоохоронної зони штучно створеної водойми ставка площею близько 8,0 га. в с. Чорнівка Чернівецького району Чернівецької області.

З договору оренди землі від 01.01.2008р. встановлено, що орендодавець Чорнівська сільська рада надала в оренду ОСОБА_6 в платне користування земельну ділянку (ставок), загальною площею 8,721 га, що знаходиться в межах Чорнівської сільської ради.

Таким чином, з метою фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слід надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки водного фонду ставка площею 8,7210га, що знаходиться в адміністративних межах Чорнівської сільської ради в урочищі «Курятник», яка перебуває в оренді ОСОБА_6 та яку фактично використовує у своїй діяльності ПП «Тиша».

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.110, 234-237, 309, 370-371 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки водного фонду ставка площею 8,7210га, що знаходиться в адміністративних межах Чорнівської сільської ради в урочищі «Курятник», яка перебуває в оренді ОСОБА_6 , територію якого фактично використовує у своїй діяльності ПП «Тиша» (код ЄДРПОУ 31701871).

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97779755
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку