open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 226/1278/21

УН 226/1278/21

Провадження № 1-кп/226/155/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2021 року Димитровський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

потерпілого ОСОБА_4 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Мирноград Донецької області обвинувальний акт за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Димитрова Донецької області, громадянина України, маючого вищу освіту, одруженого, не судимого, працюючого гірником очисного забою 5 розряду дільниці УВЗ №1 ТОВ «Укрвуглездобич», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкаючого в АДРЕСА_2 , за ст.272 ч.1 КК України,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м.Бердянськ Запорізької області, громадянина України, маючого середню технічну освіту, не одруженого, раніше не судимого, пенсіонера, зареєстрованого та проживаючого в АДРЕСА_3 , за ст.272 ч.1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 , працюючи з 03.09.2019 на посаді начальника дільниці з видобутку вугілля №1 «Шахта «Центральна» ДП «Мирноградвугілля» згідно наказу по підприємству №264 від 02.09.2019, і ОСОБА_6 , з 07.09.2019 призначений виконуючим обов`язки гірничого майстра дільниці з видобутку вугілля №1 «Шахта «Центральна» ДП «Мирноградвугілля» на підставі наказу №271 від 06.09.2019, будучи зобов`язаними дотримуватись правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою на виробництві в силу ст.14 Закону України «Про охорону праці», ст.41 Гірничого Закону України, Правил безпеки в вугільних шахтах, Інструкції з охорони праці та Положення про систему управління виробництвом і охороною праці ВП «Шахта «Центральна» Державного підприємства «Мирноградвугілля», допустили порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві, які призвели до заподіяння шкоди потерпілому, за таких обставин.

18 вересня 2019 начальник дільниці з видобутку вугілля №1 «Шахта «Центральна» ДП «Мирноградвугілля» ОСОБА_5 видав наряд на роботу у другу зміну на видобуток вугілля, доставку матеріалів, прибирання та навантаження гірничої маси у вагонетки на північному корінному відкотному штреку пласта l1 гор.622м, призначеному для локомотивної відкатки, пересування людей, доставки вантажу і матеріалів, де виробка закріплена металевим кріпленням, затягнута дерев`яною затяжкою, яка переважно знаходиться у фізично зношеному стані, відсутня або зламана, на ПК 20+3 по ПК 20+8 покрівля виробки затягнута дерев`яною затяжкою частково, наявні незатягнуті вікна на рамах аркового кріплення розміром 0,8*1.0м, а на ПК 20+8 на трьох рамах аркового кріплення встановлено по одному замковому з`єднанню. Тим самим не забезпечив належний контроль за безпечним веденням робіт на дільниці, допустив ведення робіт на дільниці з порушенням технологічного процесу та не вжив заходів щодо усунення порушень у кріпленні гірничої виробки відповідно до технологічного паспорту по видобутку вугілля в розвідувальній лаві пласта l1 гор.622м.

Особою, здійснюючою контроль за організацією та безпечним виконанням робіт у зміні відповідно до виданого наряду, був в.о. гірничого майстра дільниці ОСОБА_6 , який під час роботи у другу зміну 18 вересня 2019 не прийняв заходів з усунення порушень стосовно кріплення та затяжки покрівлі у північному корінному відкотному штреку пл. l1 гор.622м, не припинив роботи при наявних порушеннях правил безпеки, тим самим піддав небезпеці своєю бездіяльністю життя та здоров`я працівників, внаслідок чого 18.09.2019 о 17 год. 30 хв. при виконанні робіт, пов`язаних з навантаженням гірничою масою вагонетки на ПК 20+8 північного корінного відкотного штреку пласта l1 гор.622м, відбулося відшарування порід покрівлі виробки, що призвело до травмування прохідника підземного V розряду ОСОБА_4 .

Відповідно довисновку судово-медичноїекспертизи ОСОБА_4 отримав тілесніушкодження увигляді закритої травми хребта - закритого компресійного перелому тіла дванадцятого грудного хребця з клиноподібною деформацією і зниженням його висоти, без інтраспінального зміщення, що відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Згідно висновку судової гірничотехнічної експертизи ОСОБА_5 порушив вимоги ст.ст.14 і 18 Закону України «Про охорону праці», ст.41 Гірничого Закону України, п.1 розділу ІV, п.11 глави 4 розділу ІV, п.16 глави 5 розділу ІV, п.19 глави 1 розділу V, п.2 глави 6 розділу V Правил безпеки у вугільних шахтах, п.2.10 Положення про нарядну систему шахти, п.п.6.24.1, 6.24.4 Системи управління виробництвом і охороною праці у вугільній промисловості України, так як видав наряд в місця, що мають порушення вимог Правил безпеки, не видав в першу чергу наряд на роботи по усуненню (ліквідації) наявних відхилень від проектів (паспортів) і вимог Правил безпеки, не забезпечив утримання та експлуатацію північного корінного відкотного штреку, закріпленого за дільницею з видобутку вугілля №1, відповідно до Правил безпеки та інших чинних документів.

Дії в.о. гірничого майстра ОСОБА_6 не відповідали вимогам ст. 14 Закону України «Про охорону праці», ст.41 Гірничого Закону України, п.1 розділу ІV, п.17 глави 1 розділу ІV, п.1 глави 5 розділу ІV, п.1 глави 1 розділу ІV, п.16 глави 5 розділу ІV, Правил безпеки у вугільних шахтах, п.5 Положення про дисципліну працівників гірничих підприємств, п.5.1.6, п.6.30, п.6.30.1 та п.6.30.4 Системи управління виробництвом і охороною праці у вугільній промисловості України в частині того, що, керуючи роботами у другу зміну 18.09.2019, при обстеженні гірничих виробок дільниці з видобутку вугілля №1 з початку зміни піддав небезпеці своєю бездіяльністю життя та здоров`я працівників, не припинив роботи в місцях, де наявні порушення Правил безпеки, не вжив заходів щодо усунення порушень стосовно кріплення гірничої виробки.

Допущені начальником дільниці ОСОБА_5 і в.о. гірничого майстра дільниці ОСОБА_6 порушення з технічної точки зору знаходилися в прямому причинно-наслідковому зв`язку з травмуванням прохідника підземного дільниці з видобутку вугілля №1 ОСОБА_4 .

Дії обвинувачених ОСОБА_5 і ОСОБА_6 кваліфіковані з ст.272 ч.1 КК України як порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві особами, які зобов`язані їх дотримуватися, що спричинило заподіяння шкоди здоров`ю потерпілого.

Під час підготовчого засідання потерпілий ОСОБА_4 заявив клопотання, підтримане обвинуваченими, про звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності та закриття провадження на підставі ст. 46 КК України у зв`язку з примиренням з обвинуваченими та відшкодуванням йому збитків. Прокурор проти заявленого клопотання не заперечував.

Відповідно доч.3 п.2 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другоюст.284 цього Кодексу.

Згідност.285 ч.1 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути та вирішити таке клопотання.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності .

Підставою для звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності потерпілий зазначив примирення з обвинуваченими та відшкодування ними спричинених йому матеріальних збитків.

Статтею 46 КК України визначено, що особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду. Тобто, умовами звільнення обвинуваченої особи від кримінальної відповідальності за вказаною статтею є вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості, примирення винної особи з потерпілим та відшкодування завданих злочином збитків.

Як встановлено судом, кожен із обвинувачених до кримінальної відповідальності притягається вперше. Вчинене ними кримінальне правопорушення, кваліфіковане за ст.272 ч.1 КК України, станом на час проведення підготовчого засідання у справі віднесено до категорії кримінальних проступків.

В судовому засіданні обвинувачені ОСОБА_5 і ОСОБА_6 свою вину в інкримінованому їм кримінальному правопорушенні визнали, обставин, викладених в обвинувальному акті, не заперечували та повністю підтримали заявлене потерпілим клопотання, підтвердивши суду факт примирення з ним та відшкодування спричинених збитків. Будь-якого неправомірного впливу на потерпілого не встановлено, цивільний позов в рамках кримінального провадження не заявлений.

Таким чином,правові підставизастосування ст.46КК Україниприсутні.Наслідки звільнення відкримінальної відповідальностіта закриттякримінального провадженняза ст.46Кримінального Кодексу, що не є реабілітуючою обставиною, сторонам роз`яснені і зрозумілі.

За таких обставин суд вважає за можливе клопотання потерпілого про звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження у зв`язку із примиренням обвинувачених з потерпілим задовольнити.

Процесуальні витрати у справі підлягають віднесенню на рахунок держави.

Керуючись ст.46КК України,ст.ст.284,314,369,370,376КПК України,суд -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_5 і ОСОБА_6 звільнити від кримінальної відповідальності за ст. 272 ч.1 КК України у зв`язку з примиренням з потерпілим.

Кримінальне провадження №12019050490001175 від 24.10.2019 відносно ОСОБА_5 і ОСОБА_6 за ст. 272 ч.1 КК України закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного суду через Димитровський міський суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97764262
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку