open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

18.06.2021

Справа № 482/293/21

Номер провадження 1-кп/482/115/2021

В И Р О К

Іменем України

18 червня 2021 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі ЄРДР) за №12020150280000418 від 14.11.2020 року, за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Бузьке Новоодеського району Миколаївської області, громадянина України, з середньою освітою, одруженого, маючого на утриманні двох малолітніх дітей, раніше не судимого, на обліку у нарколога та психіатра не перебуваючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 246 КК України,

В С Т А Н О В И В:

13.11.2020 року у денний час доби, більш точного часу встановити в ході досудового розслідування не вдалося, з метою реалізації свого злочинного наміру, ОСОБА_4 , узявши з собою бензопилу марки «Foresta fa 48 s», прийшов до полезахисної лісової смуги, розташованої поблизу с. Київське, Миколаївського району (колишній Новоодеський район), Миколаївської області, яке відноситься до Сухоєланецької сільської об`єднаної територіальної громади, яка межує із земельною ділянкою сільськогосподарського призначення за кадастровим номером 4824880200:02:000:0075 та відноситься до захисних лісових насаджень, де умисно, з корисливих мотивів, порушуючи встановлений законом порядок охорони, раціонального використання лісових насаджень, без спеціального на те дозволу, з порушенням ст. 69 Лісового кодексу України, а також Постанови КМУ від 23.05.2007 року № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, за допомогою бензопили здійснив незаконну порубку дерева породи «Біла акація» діаметром 92 см.

У результатізлочинних дій ОСОБА_4 ,які виразилисяв незаконнійпорубці лісовихнасаджень,припинено зростання1дерева породи«Біла акація»чим спричиненодержаві,в особіДержавної екологічноїінспекції Південно-Західногоокругу (Миколаївськата Одеськаобласті)шкоду всумі 30965,45грн.,яка єістотною шкодою,завданою державним,громадським інтересам,навколишньому природномусередовищу,в частинізабезпеченняефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення захисних лісових насаджень.

Таким чином, ОСОБА_4 , вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч.1 ст. 246 КК України тобто, незаконну порубку дерев у захисних лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду.

У вказаному кримінальному провадженні прокурором Новоодеського відділу Вознесенської місцевої прокуратури Миколаївської області подано цивільний позов в порядку ст. 128 КПК України в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції Південно-західного округу (Миколаївська та Одеська області), в якому він просить стягнути з обвинуваченого ОСОБА_4 30965 (тридцять тисяч дев`ятсот шістдесят п`ять) грн 45 коп. шкоди завданої державі внаслідок вчинення кримінального правопорушення, стягнувши її на користь Сухоєланецької сільської об`єднаної територіальної громади.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у скоєні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 246 КК України визнав повністю, цивільний позов також визнав у повному обсязі та відмовився від надання суду показів.

Окрім повного визнання ОСОБА_4 своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 246 КК України, на підтвердження встановлених судом обставин вчинення обвинуваченим кримінального правопорушення також свідчать докази, дослідженні під час судового розгляду у порядку ст. 94 КПК України.

Так вина ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 246 КК України підтверджується також:

1)Витягом з ЄРДР щодо кримінального провадження №12020150280000418 від 14.11.2020 року;

2)рапортом помічника чергового СРПП №2 Новоодеського ВП ГУНП в Миколаївській області від 13.11.2020 року про прийняття черговою частиною ВП повідомлення по телефону про вчинення порубки дерев невідомими особами у лісосмузі поблизу с.Димівське;

3)протоколом огляду місця події від 13.11.2020 року з фототаблицею, місцем огляду є відкрита ділянка місцевості що відноситься до Димівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, оглядова ділянка представляє собою лісозахисну смугу утворену із дерев різних порід, координати місця події 47.521004, 32.005453;

4)розрахунком шкоди, заподіяної внаслідок незаконної вирубки дерева породи «Акація» у лісосмузі, розташованої в межах земель адмінінстратвиної території Димівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області від 23.11.2020року;

5)висновком експерта у судово-економічній експертизі №20-1293 від 14.12.2020 року;

6)протоколом проведення слідчого експерименту від 21 січня 2021 року за участю підозрюваного ОСОБА_4 з фото таблицею, згідно яких останній розповів і показав, як він прибув до полезахисної лісової смуги, розташованої поблизу АДРЕСА_2 , вказав місце розташування дерева акація, яке ним було спилено за допомогою бензопили та у подальшому порізане на колоди.

7)протоколом проведення слідчого експерименту від 21 січня 2021 року за участю свідка ОСОБА_6 згідно якого останній розповів і показав як він на прохання ОСОБА_4 прибув до полезахисної лісової смуги, розташованої поблизу АДРЕСА_2 , де ОСОБА_4 за допомогою бензопили спиляв дерево акація та у подальшому порізав його на колоди.

Статтею 13 Конституції України проголошено, що земля, її надра, атмосферне повітря водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЛК України до лісового фонду України належать лісові ділянки, в тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 гектара.

Відповідно до п.1 ч.7 Постанови КМУ від 16.05.2007 року № 733 «Про затвердження Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок», ч.2 ст.6, п.1 ч.1 ст. 39 ЛК України, лісові насадження лінійного типу є лісовою ділянкою, що належать до категорії захисних лісів та виконує функцію захисту навколишнього природного середовища від негативного впливу природних та антропогенних факторів, захищає ґрунт від продування та ерозії.

У відповідності до ст. 65 ЛК України використання лісових ресурсів може здійснюватися в порядку загального і спеціального використання.

При цьому заготівля деревини здійснюється виключно у порядку спеціального використання лісових ресурсів (п.1 ч.1 ст. 67 ЛК України), в межах лісових ділянок, виділених для цієї мети (ч.3 ст. 67 ЛК України), за спеціальним дозволом - лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно (ст. 69 ЛК України).

Згідно з п.1 примітки до статті 246 КК України істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

Оцінюючи досліджені докази, кожен з точки зору належності, допустимості, достовірності та їх всі в сукупності - з точки зору достатності та взаємозв`язку, суд приходить до висновку про доведеність вини обвинуваченого ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.246 КК України тобто, незаконної порубки дерев у захисних лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду.

При призначенні міри покарання обвинуваченому, суд, у відповідності до вимог ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, те, що воно відноситься до нетяжких злочинів, а також особу обвинуваченого, який раніше не судимий, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у нарколога та психіатра не перебуває.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченому суд вважає щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченому судом не встановлено.

Також суд враховує оцінку органом пробації ризику вчинення ОСОБА_4 повторного кримінального правопорушення та ризику небезпеки для суспільства як середнього, виправлення якого можливе без позбавлення або обмеження волі на певний строк.

З урахуванням наведеного суд вважає, що ОСОБА_4 слід визначити покарання у вигляді мінімального штрафу передбаченого санкцією ч.1 ст.246 КК України.

При цьому суд вважає, що таке покарання буде необхідним і достатнім для його виправлення і буде цілком відповідати тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особі винного.

Цивільний прокурора поданий в порядку ст. 128 КПК України в інтересах держави про стягнення із обвинуваченого ОСОБА_4 30965 (тридцяти тисяч дев`ятсот шістдесят п`яти) грн 45 коп. шкоди завданої державі внаслідок вчинення кримінального правопорушення, на користь Сухоєланецької сільської об`єднаної територіальної громади, підлягає задоволенню як обґрунтований і доведений на підставі ст. ст. 1167, 1177, 1187 ЦК України та ст. 206 ЦПК України, оскільки повне визнання обвинуваченим ОСОБА_4 як цивільним відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Вирішуючи питання про долю речових доказів суд зазначає наступне.

Згідно ч.1 ст. 96-1 КК України спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення умисного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченогоОсобливою частиноюцього Кодексу, за які передбачено основне покарання у виді позбавлення волі або штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, враховуючи те, що санкція інкримінованого обвинуваченому злочину передбачає покарання у вигляді позбавлення волі, суд вважає за необхідне застосувати до обвинуваченого заходи кримінально-правового характеру у вигляді спеціальної конфіскації, яка полягає у конфіскації у цьому провадженні у власність держави майнавчиненнякримінального правопорушення, зокрема: частин стовбура дерева породи «Дика акація», а саме колоди у кількості 65 штук, які знаходяться на зберіганні у Новоодеському лісництві ДП «Миколаївське лісове господарство», за адресою: Миколаївська область, Новоодеський район, м. Нова Одеса, вул. Лєрмонтова, 93

Долю інших речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Суд вважає за необхідне згідно ст.ст. 124, 126 КПК України стягнути із ОСОБА_4 судові витрати за проведення судово-економічної експертизи №20-1293 від 14.12.2020 року.

Запобіжний захід до обвинуваченого не застосовувався.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнативинуватим увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.246КК України тапризначити йомупокарання у виглядіштрафу в розмірі 1000 (одна тисяча) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) грн. 00 коп.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави 30965 (тридцять тисяч дев`ятсот шістдесят п`ять) грн 45 коп. шкоди завданої кримінальним правопорушенням, яку зарахувати до місцевого бюджету Сухоєланецької сільської об`єднаноїтериторіальної громади (р/р UA838999980333139331300014438, код ЄДРПОУ 37992030, УК/оттг: Миколаїв, ГУК/тгс. Сух. Єланець/24062100, призначення грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності)

Скасувати арешт на майно накладений ухвалою слідчого судді Новоодеського районного суду Миколаївської області №482/1983/20 від 20.11.2020 року.

Речові докази, а саме:

1) сокиру (металеву) з дерев`яною ручкою, яка належить ОСОБА_6 і перебуває в камері зберігання речових доказів відділення поліції №6 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області, квитанція про отримання на зберігання №851 від 16.11.2020 року - повернути власнику;

2) бензопилу марки «Foresta fa 48 s», серійний номер 061903-03552, чорного та салатового кольору, яка належить ОСОБА_4 і перебуває в камері зберігання речових доказів відділення поліції №6 Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області, квитанція про отримання на зберігання №850 від 16.11.2020 року - повернути власнику;

3) трактор ЮМЗ 6, реєстраційний номер НОМЕР_1 та причіп марки 2 ПТС 4, реєстраційний номер НОМЕР_2 , власником яких є ОСОБА_6 , які знаходиться на зберіганні останнього за адресою: АДРЕСА_1 повернути власнику;

На підставі ст.ст. 96-1, 96-2 ККУкраїни конфіскувати у власність держави майно незаконної порубки дерев, зокрема: частини стовбура дерева породи «Дика акація», а саме колоди у кількості 65 штук, які знаходяться на зберіганні у Новоодеському лісництві ДП «Миколаївське лісове господарство», за адресою: Миколаївська область, Новоодеський район, м. Нова Одеса, вул. Лєрмонтова, 93.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 судові витрати за проведення судово-економічної експертизи №20-1293 від 14.12.2020 року у сумі 2615,04грн.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Миколаївського апеляційного суду через Новоодеський районний суд Миколаївської області протягом тридцяти діб з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку, обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97749850
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку