open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Номер провадження 1-кс/711/1069/21

Справа № 711/3530/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

711/3530/21

09 червня 2021року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника заявника адвоката ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси скаргу голови правління КСП «Ягубець» ОСОБА_4 щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

Встановив:

голова правлінняКСП «Ягубець» ОСОБА_4 звернувсядо слідчогосудді зіскаргою щодоневнесення відомостейдо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань. Зазначив, що в заяві від 22.04.2021 в порядку ст. 214 КПК України просив внести відомості до ЄРДР про вичинене кримінальне правопорушення.

В судовому засіданні адвокат скаргу підтримала в повному обсязі, просила задоволити.

Представник слідчого управління до судового засідання не з`явився, про причини повідомлено суд не було.

Заслухавши думку учасників судового процесу, дослідивши матеріали скарги та поданих документів, прихожу до наступного:

Відповідно п.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

В судовому засіданні встановлено, що голова правління КСП «Ягубець» ОСОБА_4 звернувся з заявою в порядку ст. 214 КПК України.

Розгляд даної заяви здійснювало ГУНП в Черкаській області, після отримання з МВС України.

Інформації щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на час розгляду скарги не надано.

Однак, відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий чи прокурор мають прийняти рішення про внесення чи відмову у внесенні повідомлення про кримінальне правопорушення невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, що фактично фізично позбавляє слідчого чи прокурора пересвідчитись у наданій інформації про злочин в тому числі і через інші органи та підрозділи, перевірити окремі його обставини і таке інше, а тому, вищевказане та наявність подачі заявником недостовірної інформації про вчинення кримінального правопорушення виключають наявність в діях слідчого порушень законодавства в частині зловживання службовим становищем.

Стадія досудового розслідування починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності п.5 ч.11 ст.3 КПК України.

Відповідно до ст.214 КПК України саме слідчий та прокурор є суб`єктами, які реалізують завдання кримінального судочинства та є відповідальними особами щодо «якості» перевірки заяв, повідомлень про кримінальні правопорушення, оскільки на них покладається обов`язок вивчення цих заяв та повідомлень та прийняття рішень по внесенню повідомлень про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань чи відмові у внесенні до ЄРДР.

Законом передбачено обов`язок слідчого прокурора, іншої службової особи, уповноваженої на прийняття заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, прийняти і зареєструвати їх. Будь-яка відмова не допускається.

Заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення вважається поданим з моменту попередження особи про кримінальну відповідальність за винятком випадків, коли таке попередження неможливо зробити з об`єктивних причин - надходження заяви чи повідомлення поштою, іншим засобом зв`язку, непритомний стан заявника, відрядження, тощо.

Слідчий, прокурор здійснюють свої повноваження відповідно до вимог КПК, починаючи з моменту надходження інформації про кримінальне правопорушення від заявника до правоохоронного органу, що фактично і є передумовою для початку досудового розслідування.

Ця інформація подається у вигляді заяви чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення як в усній формі викладена фізичною особою і оформлена в письмовій формі посадовою особою так і письмово надіслана поштою або передана фізичною особою до відповідного органу, установи особисто.

Реєстрація кримінальних правопорушень, осіб, які їх учинили, здійснюється слідчим того органу досудового розслідування, під юрисдикцією якого знаходиться місце вчинення кримінального правопорушення. Положення ст.218 цього Кодексу.

Реєстраторами ЄРДР є: прокурори, слідчі органів прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства та органів державного бюро розслідувань з моменту створення.

Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до Реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність.

Таким чином, саме слідчий та прокурор є особами, які відповідно до КПК України являються відповідальними особами за внесення тієї чи іншої інформації від громадян та юридичних осіб до ЄРДР про скоєння кримінального правопорушення та здійснюють первинну юридичну оцінку цих заяв та повідомлень на предмет встановлення чи не встановлення в цих матеріалах ознак кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.7 ст.214 КПК України «Якщо відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов`язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування».

За обставинамисаме уповноважена особа ГУНП в Черкаській області мала надати юридичну оцінку цим повідомленням та матеріалам, які надійшли.

Рішення слідчого судді за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування визначені в ст.307 КПК України.

Керуючись ст.ст. 91, 92, 214, 303, 304, 306, 307, 309, ч.2 ст.376 КПК України слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу ГУНП в Черкаській області у відповідності до ст. 214 КПК України внести відомості, які містяться у заяві голови правління КСП «Ягубець» ОСОБА_4 від 22.04.2021про вчинення кримінального правопорушення (кримінальних правопорушень) до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Повний текст виготовлений 10.06.2021.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 97719648
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку